Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy LG DELUXE DC12RQ czy coś innego

3 Odpowiedzi, 2138 Wyświetleń

PawełK

2020-05-13, 14:23:04
Gość
Rozglądam się za klimatyzatorem. Salon 35m+korytarz.
Zdecydowałem się na LG DELUXE DC12RQ cena z montażem wyceniona na około 5tyś.
Instalator twierdzi, że to dobry model.
Czytam na forum bardzo sprzeczne informację - że LG jest awaryjny, że ma zbędne bajery.
Czy warto brać ten model?
Rozwiejcie moje obawy lub potwierdźcie, że nie warto. Jeżeli nie ten model to jaki inny w tej cenie polecacie.
  • Odpowiedz

Amfan

2020-05-13, 14:44:50
Top użytkownik
Nie uważam, że wi fi, sprężarka z podwójnym rotorem i elektroniczny zawór rozprężny były zbędnymi bajerami. Tego drugiego i ostatniego nie znajdziesz w 90% Chińczyków. Co do jonizatora i filtrów/filterków ekstra to się nie wypowiem bo efekt nie jest bezpośrednio (jak dla mnie )namacalny. Widziałem ,że oczyszczacze mają wbudowany czujnik jakości powietrza i podobno po jakimś czasie działania zmienia się kolor(na zielony) sugerując, że powietrze jest czystsze i lepsze. Ale czy lepiej się oddycha jak w lesie pełnym tlenu ?.
  • Odpowiedz

deminek

2020-05-14, 11:05:26
Nowy użytkownik
Mam taki model. Mam mieszkanie 50m2 dwupokojowe, na ostanim pietrze. W upalne dni potrafi być u mnie ponad 40st, upały. Mam zawieszony w dużym pokoju 30m2. Spokojnie daje rade ochłodzić pokój i nawet część małego pokoju. Jest bardzo oszczędny i cichy. Przy maksymalnym włączeniu oszczędzania pobór prądu oscyluje ok 150W.
Podczas rozruchu w upalne dni potrafi pobór skoczyć do 850W ale to na ok 5min.
Żeby sprężąrka chodziła ciszej - wolniej warto pomyśleć o zacienieniu sprzętu. Ja dałem parasol ogrodowy na balkon i jest cicho. Urządzenie też nie nagrzewa się tak.
Co więcej, podczas upałów przy włączonej klimie przez 10 godzin możesz mieć nawet ok 8 litrów wody.
Nawet jak zapomniałem właczyć klime zdalnie i po powrocie do domu, żar w mieszkaniu, to za 10 min pracy na max trzeba zmiejszyć bo już robi sie zimno.
W trybie wentylacji pobór jest 20W.
W sezonie jesienno - zimowym grzanie też bardzo dobrze działa. Skokojnie ogrzejesz mieszkanie jak byś chciał. Pobór prądu nie przekroczył 1200W podczas rozruchu.
Z suszarki stojącej w pokoju też znika wilgoć w miare szybko.
Ja jestem zadowolony.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa