Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Mitsubishi Kompakt_notoryczne problemy z małym splitem

11 Odpowiedzi, 4909 Wyświetleń

elektrosiarka

2020-05-27, 21:47:43
Nowy użytkownik
Dzień dobry, proszę o jakieś nakierowanie, podpowiedzi...
Sprawa dotyczy nowej instalacji. W skrócie:
Zainstalowano mi klimatyzację Mitsubishi Kompakt MSZ-AP15VG + MSZ-AP35VG + MXZ-2F53VF
Pominę tu sprawy instalacyjne, które od samego początku nie szły w dobrym kierunku, a skupię się tylko na jednej rzeczy. Otóż duży split (MSZ-AP35VG) od początku pracuje bez zastrzeżeń, natomiast mam zagwozdkę odnośnie małego (MSZ-AP15VG).
Zamontowana mała jednostka od samego początku pracowała bardzo głośno, uruchamiała się z jakimś rezonansem, nawet na minimalnych ustawieniach wiatraka dmuchała bardzo mocno. Dodatkowo słychać było nierówna pracę, jakby przepływ powietrza nie był jednostajny tylko co chwila się zmieniał na szybszy i wolniejszy (słychać było takie nierównomierne buczenie - około 2 razy na sekundę).
Jednostka ta została wymieniona na nową. Problem w tym, że niektóre objawy pozostały. Co prawda nie w takim nasileniu jak w poprzedniej ale jednak.
Nowy split uruchamia się bez rezonansów, na tych samych nastawach co duży nie dmucha już tak mocno jak poprzednia jednostka (wciąż jednak chyba trochę mocniej niż duży) i co najważniejsze - w trybie "silent mode" nadal słychać te nierównomierne obroty.
Szukałem cichej jednostki do sypialni a mam głośniejszą niż w salonie, w dodatku na najcichszych trybach nierówno pracującą.
Czy to może być problem instalacji czy po prostu mam pecha. A może "ten typ tak ma"?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-05-28, 04:50:59 przez elektrosiarka.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2020-05-28, 05:29:05
Zaawansowany użytkownik
Jak zamontowane są te jednostki wewnętrzne (jaki dystans od sufitu)?
Czy "efekty dźwiękowe" występują przy jednoczesnej pracy obydwu jednostek, czy w czasie gdy mały pracuje a duży jest wyłączony?
  • Odpowiedz

elektrosiarka

2020-05-28, 05:49:18
Nowy użytkownik
Dystans od sufitu dużej to około 15cm, małej więcej - coś około 18cm. Efekty dźwiękowe występują niezależnie czy duża jednostka pracuje czy nie.
  • Odpowiedz

miczu

2020-05-28, 06:28:50
Nowy użytkownik
Sprawdzałeś temperatury nawiewów z obu jednostek? Być może masz gdzieś załamaną rurkę, przez co jednostka wewnętrzna świruje, braliście taką opcję pod uwage? Cięzko jest trafić dwa razy pod rząd urszkodzoną jednostkę no chyba że producent przyzna że seria była wadliwa.
  • Odpowiedz

elektrosiarka

2020-05-28, 06:34:40
Nowy użytkownik
miczu napisał(a):Sprawdzałeś temperatury nawiewów z obu jednostek? Być może masz gdzieś załamaną rurkę, przez co jednostka wewnętrzna świruje, braliście taką opcję pod uwage? Cięzko jest trafić dwa razy pod rząd urszkodzoną jednostkę no chyba że producent przyzna że seria była wadliwa.
Temperatury nie były sprawdzane, ale mam wrażenie, że mała jednostka przy takich samych nastawach co duża wieje troszkę silniej i zimniejszym powietrzem.
Też wydaje mi się dziwne aby w obu jednostkach było podobne uszkodzenie. Poprzednia była ewidentnie głośna, z falującymi obrotami, słychać ja było z przedpokoju. Ta jest znacznie od tamtej cichsza, ale wciąż nie pracuje z taka kulturą jak duży split i wciąć na najniższych obrotach słuchać tę nierówna pracę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-05-28, 06:35:18 przez elektrosiarka.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2020-05-28, 08:07:19
Top użytkownik
Wezwij serwis ... lub dzwoń do producenta .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

elektrosiarka

2020-05-28, 08:28:26
Nowy użytkownik
Serwis buja się z tym już przez 1,5 miesiąca Sad
  • Odpowiedz

obser

2020-05-28, 11:47:46
Top użytkownik
to zadzwoń do działu serwisu, jak to Autoryzowany Serwis, to go pognają, niech znajdzie przyczynę, albo robi protokoł reklamacyjny. Może elektronika j.z. szwankuje.
  • Odpowiedz

elektrosiarka

2020-06-30, 08:52:59
Nowy użytkownik
Dla wszystkich zainteresowanych - według Mitsubishi nierówna (jak to nazwali - sinusoidalna) praca jednostki jest zupełnie normalna. Przypomnę, że chodzi o jednostkę w sypialni, gdzie pożądane jest jak najcichsze urządzenie i bez dodatkowych efektów dźwiękowych. Polecam omijać tę firmę szerokim łukiem. Jeszcze lecą na starych opiniach ale myślę, że przy takim podejściu za chwilę konkurencja ich zje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2020-06-30, 08:54:21 przez elektrosiarka.)
  • Odpowiedz

Amfan

2020-06-30, 15:15:01
Top użytkownik
Niech zgadnę R 32
  • Odpowiedz

elektrosiarka

2020-06-30, 16:39:02
Nowy użytkownik
Amfan napisał(a):Niech zgadnę R 32
Czynnik? Tak
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa