Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zakup i ewentualnie montaż klimatyzatora Wawa

8 Odpowiedzi, 5724 Wyświetleń

Owca

2020-10-26, 17:47:06
Gość
Witam
Mam pytanie o klimatyzator.
Chciałbym kupić klimatyzator do mieszkania w bloku (45 mkw) więc z tego co wyczytałem powinien mieć 3,5 kW, chyba że się mylę.
Zależy mi na sterowaniu wifi, oczywiście dobrej klasie energetycznej, i w miarę cichej pracy. Wiem, takie rzeczy to tylko w ...
Pierwotnie przymierzałem się do Kasai bo mogę ze swoimi upustami kupić w dobrej cenie (nie zajmuję się klimą ale mam możliwość zakupu). Mam zaprzyjaźnioną ekipę z uprawnieniami która ewentualnie mi go założy.
Pozostało pytanie kluczowe, jaki kupić (zaczynam lewitować w stronę Gree) i gdzie żeby nie stracić milionów.
Realnie nie chciał bym wydać więcej niż 2,5k. Kasai mogę mieć za niecałe 1,6k...
Poradźcie proszę co kupić żeby nie przeklinać.
Jeżeli któryś z kolegów zaproponuje dobrą cenę z montażem (Warszawa) to nie będę kombinować ze swoją ekipą a może uda mi się przekonać jeszcze jedną osobę w bloku obok to by były dwie i dwa montaże.
Jeśli nie zmieścimy się w cenie z montażem to poproszę o oferty na same urządzenia.
Ja dla siebie fv na działalność a druga dla osoby fizycznej.
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-10-27, 05:15:03
Moderator
1 nikt ci nie da takiej ceny za urzadzenie z montazem
2 nikt ci nie sprzeda urzadzenia np Gree po rabatach bez montżu
3 jak masz kaisai i ekipe to montuj
4 jak firma ma siedzibe w mieszkaniu to vat 23% a jak gdzie indziej to vat 8% na mieszkanie bez mozliwosci wciagniecia faktury na firme
  • Odpowiedz

Owca

2020-10-27, 08:33:08
Nowy użytkownik
Dziękuję za szybką odpowiedź.
Może faktycznie źle to zabrzmiało, ale nie taki był cel.
Sam prowadzę działalność od nastu lat i dobrze wiem że nikt nie ma czerwonego krzyża na plecach i za darmo pracować nie będzie.
Raczej zależało mi na informacji czy i które Gree kupić oraz czy ktoś sprzeda mi samo urządzenie z rozsądną marżą.
Mogę kupić na all.... ale wolę kupić u kogoś w Warszawie lub okolicach i odebrać osobiście.
Rozumiem że w tej cenie nikt mi nie sprzeda Gree z założeniem bo samo urządzenie jest mniej więcej tyle warte.
Co do instalacji to mam zamiar zamontować jednostkę zewnętrzną samodzielnie, przekuć ściany i podłączyć instalację elektryczną oraz odprowadzanie skroplin.
Zasadniczo mam sprzęt, wiedzę i możliwości do podłączenia również jednostki wewnętrznej więc montaż przez zewnętrzną firmę miał by polegać na sprawdzeniu poprawności podłączeń i rozruchu urządzenia.
Co do faktury to na ten moment nie mam działalności w tym lokalu, bo jest to nowe mieszkanie i dopiero sprawy formalne będą załatwiane po odebraniu aktu notarialnego itp.
Będzie tutaj działalność zarejestrowana ale za około pół roku.
W każdym razie dziękuję za odpowiedź Smile
  • Odpowiedz

Amfan

2020-10-27, 09:21:34
Top użytkownik
Przyjechała firma do sprawdzenia (przed uruchomieniem) urządzenia uprzednio zamontowanego przez klienta.Po oględzinach i wstępnym sprawdzeniu wykonano wszystkie czynności aby uruchomić urządzenie. Następnie uruchomiono i przekazano do użytkowania. Awaria nastąpiła po 2 tygodniach , z kodów błędu wynikało , że jest wyciek czynnika.Firma już nie przyjechała bo stwierdziła , że musiały być ukryte wady montażowe i oni za to odpowiedzialności nie ponoszą.
Przykład z życia wzięty.
  • Odpowiedz

radekklimat

2020-10-27, 15:58:07
Moderator
Jak bedzie zarejestrowana działalność za pol roku to wtedy mozna zrobic montaz i dac 23% vat
Na allegro kupisz z rabatem 20, jezeli wiekszym to sprzedajacy popelnia przestepstwo
  • Odpowiedz

obser

2020-10-27, 18:30:32
Top użytkownik
No, ale nie wolno Ci sprzedać urządzenia legalnie bez montażu, chyba że masz chociaż F-Gaz Personalny, lub umowę z firmą montującą z F-Gaz firmowym. Kto Ci sprzeda urządzenie (zarabiając na waciki) i będzie się narażał na kolosalną karę z WIOŚ-iu.
  • Odpowiedz

miezala5

2020-10-29, 18:56:38
Top użytkownik
Ciężkie czasy nastały!Sad
Coraz częściej klijenci pytają się czy podpisze z nimi umowę dzięki której sami kupią urządzenie!Sad
Tylko grzeczne solidarne odmawianie Nas uratuje przed pójściem z torbami!Smile) bo z netem nie wygramy!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

obser

2020-10-29, 19:40:04
Top użytkownik
W necie proponują takie rozwiązanie, sugerując jednocześnie, ze jak nie masz takiej firmy, to możesz z nimi podpisać umowę wstępną na montaż i wtedy sprzedadzą Ci bez problemu. Solidarnie to nam pozostaje nie tykać urządzeń zamontowanych nielegalnie za żadną cenę. Jak zostanie z meblem na ścianie, to się zastanowi. Gdzie my mamy odrobić tą mamonę wydaną na zachcianki Brukseli?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa