Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klima działa ale nie tak jak trzeba

13 Odpowiedzi, 11382 Wyświetleń

mn27

2008-09-19, 07:19:18
Zaawansowany użytkownik
witam sezon na chłodzenie się chyba juz skonczył i przyszedł sezon grzewczy.Po włączeniu chłodzenia niby wszystko działa tak jak trzeba ale panie w sklepie mówiły że jak jest bardzo gorąco na dworze i przed burza czy deszczem podobno sobie nie daje rady chociaż jest to duża klima jak na ten sklep,i zauważyły że tez zbiera sie lód w dolnej czesci j.w.i kapie . Grzanie działa w porządku, w czym może być problem.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-09-19, 07:29:32
Moderator
spada cisnienie w układzie i dlatego zamarza poza tym moze byc za mało gazu podłacz manometry i sprawdz jakie masz cisnienia
  • Odpowiedz

mn27

2008-09-19, 08:23:30
Zaawansowany użytkownik
ciśnien nie mierzyłem bo jak tam byłem przy okazji nie miałem manometów ale wizualnie wyglądało na ok.
Czyli rurki jak zerknąłem na j.z. mokre ssanie aż do sprężarki mokre.Jak by było mało gazu to ssąca by była sucha
miałem pare razy taki przypadek
  • Odpowiedz

senior

2008-09-19, 08:48:29
Zaawansowany użytkownik
trochę Cię podziwiam, nie podpinałeś manometrów a wiesz czy brakuje gazu. Tamtym razem też były tak samo długie przewody i ten sam gaz?
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-19, 13:40:55
Moderator
Panowie taka prośba abyście najpierw podpinali manometry a potem pisali o problemie bo to właśnie wskazania manometru sa najważniejsze i juz można wysnuć jakieś wnioski natomiast takie gdybanie co może być bez podania tych podstawowych parametrów to jest jak szukanie igły. Myślę że po samym podpięci wyciągniecie wnioski co może być a jeżeli nie to my na tej grupie służymy wam radą tylko naprawdę chociaż odrobinę tych danych nam potrzeba i jeszce jedna prośba gdy już dojdziecie do tego co za przyczyna była a problem poruszaliście na forum to odpisujcie jak wam poszło bo na bazie waszych doświadczeń inni też zdobywają wiedzę i nie trzeba powielać postów za jakiś czas . Z góry dziękuję Big Grin
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-19, 15:25:12
Top użytkownik
Witam

To ja dorzucę parę słów od siebie, do tego co powiedział Byniom. Wiec tak jadąc do klienta zawsze musisz mieć ze sobą:

1. Manometr
2. Termometr
3. Amperomierz lub inne urządzenie do pomiaru prądu.
4. Drabina (opcja)
5. Śrubokręt
6. Klucze nastawne i imbusowe do zaworów serwisowych.
7. Detektor przecieków lub pianka.

Bierzesz do rąk DTR urządzenia które jest zainstalowane, krok po kroku sprawdzasz: czy na pewno są dobrze podłączone przewody elektryczne i sterujące. Czy są zgodne z parametrami przekroje przewodów elektrycznych i chłodniczych dla urządzenia i modelu (tabliczki znamionowe są na każdym urządzeniu). Dobrze by było sprawdzić czy urządzenia do siebie pasują parametrami. Sprawdzasz napięcia instalacji elektrycznej. Sprawdzasz szczelność instalacji chłodniczej detektorem przecieków. Jeżeli jest wszystko OK włączasz klimatyzator, włącznikiem serwisowym. Przyciskamy go, przez 5 do 10 sekund, znajdziesz rysunek gdzie on jest, w tej samej DTRce. (w niektórych klimach, szczególnie inwerterach multi zmieniono tą funkcje, trzeba wciskać po kolei 1 chłodzenie, 2 grzanie,3 serwisowy lub we włącznik awaryjny który tylko włącza na 25st.więc tylko pilot pozostaje). Dlaczego właśnie nim włączamy? A dlatego że włącza on wtedy urządzenie w trybie chłodzenia i bez większości czujników diagnostycznych. Wtedy również ciśnienie w instalacji jest najmniejsze. Podłączasz manometr do zaworu serwisowego (oczywiście robisz to w rękawiczkach ochronnych) na rurze gazowej (ssącej lub tej grubej, podkreślam to ponieważ są zawory serwisowe na rurze cieczowej np w multisplitach inwerterowych i systemach MCD lub VRF) i podłączasz termometr również na rurze tej grubej. Mając manometr elektroniczny pamiętaj o dostosowaniu pomiaru do czynnika w instalacji.
Ja stoję sobie z rękoma w kieszeni, a w tym czasie dokonuje się diagnoza. Jeżeli używasz zwykłych manometrów i termometru musisz sobie przeliczać różnicę. Jeżeli ze wskazania manometru odczytasz temperaturę 0 st.a z termometru +10 st. to temperatura przegrzania wynosi 10 K. Dla lepszego zrozumienia, jeżeli temperatura odczytana z manometru wynosi +1 a termometr wskazuje +10, temperatura przegrzania wynosi 9 K lub trudniejszy przykład -1 na manometrze, +10 na termometrze to temperatura przegrzania 11 K.
Wiesz na co ja czekam, przez 10-20 minut (WAŻNE! czas zróżnicowany w zależności od urządzenia. Chodzi o stabilny w miarę stały parametr. Wskazania, wahają się raz w dół, raz w górę, nie interesuje mnie to w ogóle. A jeżeli chcemy potwierdzenia wyniku, należy wyłączyć i włączyć ponownie urządzenie, dodatkowo sprawdzić pobór prądu przez sprężarkę.) tak stojąc z rękoma w kieszeni? Czekam, na jeden parametr. NIE ciśnienie czynnika, NIE temperatury na wewnętrznej jednostce itp. Nic więcej nie jest mi potrzebne, żeby ,,określić'' prawidłową ilość czynnika w instalacji. Która ma ogromne znaczenie dla urządzenia, jego pracy, wydajności i energochłonności. Ten parametr nazywa się temperatura przegrzania. Parametr jest stały, bez względu na ciśnienie i warunki zewnętrzne. Mając ten parametr, wiesz że, nie z czynnikiem jest problem. Szukamy problemu dalej.

Wiedza chłodnicza klasyfikuje tak parametry przegrzania:

dla klimatyzatorów 6-8K
dla chłodni 8-10K
dla możni 10-13K

i tego trzeba się trzymać. Natomiast co do ciśnień i temperatury odparowania to są wielkości wynikowe i jak dla klimy
odparowanie jest 0, +1 to przegrzanie powinno wynosić 8 bez znaczenia na gaz, ponieważ 0 odparowanie to 0, natomiast każdy gaz ma swoje ciśnienie pracy i jest to najmniej ważne. (czyt. radekklimat)

Ja osobiście trzymam się środka czyli 7-8K.

I dopiero wtedy zastanawiamy się dalej ... i piszemy posty. Wink

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

mister

2008-09-19, 18:32:28
Zaawansowany użytkownik
a ten znowu zaczyna
  • Odpowiedz

Artic

2008-09-19, 19:02:07
Zaawansowany użytkownik
mister Big Grin buhaha stefan Ty to masz normalnie gadane Tongue
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

bodzio

2008-09-19, 19:09:07
Zaawansowany użytkownik
A no trzeba mieć zamiłowanie i cierpliwość do tego tłumaczenia. Podziwiam Stefcia Wink
  • Odpowiedz

byniom

2008-09-19, 20:44:34
Moderator
stefanbud ma racje ja to tylko po trochu rozpisałem ale on wie co mówi
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

gadget

2008-09-20, 20:40:40
Zaawansowany użytkownik
Stefan znowu masz chyba brak zajecia ??? Przeciez bylo to z 10 razy nie lepiej wkleic linka ?

Ps ja bym dodal jeszcze ze buty trzeba wytrzec ...

Ps2 do mn27 tel lod to na zewnatrz i woda tez ? Po ilosci postow to widze ze poczatkujacy . Wiec opaowiem tak ma byc to normalne . A klimatyzator w trybie pompy ciela nie grzeje jak farelka (wiele razy o tym pisalem ) zalerzy scisle od pogody a przedewszystkim temperatury (tzw. odczuwalnej )
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-09-20, 20:46:22 przez gadget.)
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-21, 08:27:20
Top użytkownik
gadget napisał(a):Stefan znowu masz chyba brak zajecia ??? Przeciez bylo to z 10 razy nie lepiej wkleic linka ?

Ps ja bym dodal jeszcze ze buty trzeba wytrzec ...

Ps2 do mn27 tel lod to na zewnatrz i woda tez ? Po ilosci postow to widze ze poczatkujacy . Wiec opaowiem tak ma byc to normalne . A klimatyzator w trybie pompy ciela nie grzeje jak farelka (wiele razy o tym pisalem ) zalerzy scisle od pogody a przedewszystkim temperatury (tzw. odczuwalnej )
Witam

Gadzet jako bardziej doświadczony od Ciebie forumowicz co widać po ilości postów(ja mam 130 a ty tylko 100 co świadczy o tym że mam 130% doświadczenia czyli wiem więcej od ciebie o 30%), postanowiłem, powtarzać aż do znudzenia. Tak jak powtarza Radekklimat, że temperatura przegrzania dla klimy to 6-8K i że każdy czynnik ma swoje ciśnienie pracy i jest ono mało ważne, tak jak Byniom że czynników się nie spuszcza tylko odzyskuje do butli, tak jak Artic że nie dopełniamy po wykryciu nieszczelności r407c tylko wymieniamy na nowy. Będę powtarzał że pracujemy w 90% głową i 10% fizycznie. Mamy wtedy czas np. na pisanie postów, nie musimy jeździć dwa razy do klienta, nie wystawiamy się na ośmieszenie na forum.

Pozdrawiam Wink
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

kondzio85

2008-09-21, 20:08:56
Użytkownik
stefanbud napisał(a):pracujemy w 90% głową i 10% fizycznie.
Święta racja Stefan Smile

A osoby które zamiast najpierw użyć manometrów piszą na forum banalne pytania, powinny słowa Stefana wziąć sobie o serca.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek:

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa