Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż klimatyzacji przed wykończeniem

13 Odpowiedzi, 8064 Wyświetleń

slapzo

2022-06-06, 18:01:14
Gość
Witam,

1. załatwiałem sobie niedawno montaż klimatyzacji w nowym mieszkaniu, które jest jeszcze nie wykończone. Dogadywałem z nimi (w sumie sami zaproponowali), że mają mi rozprowadzić najpierw instalację, a dopiero później po wykończeniu zamontować jednostkę wewnętrzną. Ku mojemu zdziwieniu zainstalowali wszystko. Trochę mi to śmierdzi tym, że przecież pod spodem jest goły tynk i nie wiem czy np. nie będzie wilgoci zbierać albo się sypać z czasem. Czy to może tak zostać czy powinienem żądać ściągnięcia (czy to jest łatwe do demontażu?)?

2. Nie znam się kompletnie na montażu, ale po powyższej akcji straciłem zaufanie, więc jeśli byłby ktoś na tyle uprzejmy, żeby potwierdzić czy syfon (tak się to chyba nazywa) powinien być w taki sposób zainstalowany? Nie udało mi się takiej konfiguracji wygooglać nigdzie: https://ibb.co/VqYdZ3x

Pozdrawiam i dziękuję serdecznie za odpowiedź,
Jacek
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-06-06, 18:45:25
Zaawansowany użytkownik
O ile pierwszy problem nie jest aż tak duży, chociaż jeśli się na coś umawiamy, to umowy dotrzymujemy. Jeśli nie - zmieniamy wartość umowy.
O tyle drugi problem to jakaś masakra. Sad
  • Odpowiedz

slapzo

2022-06-06, 19:08:21
Nowy użytkownik
Dzięki za zainteresowanie tematem. Czy mógłbym Cię prosić o rozwinięcie myśli co do 2.? Czy to będzie powodowało jakieś praktyczne problemy? Czy powiniem to zgłosić do poprawy? Jak powinno się to zamontować?
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-06, 20:07:16
Zaawansowany użytkownik
Skropliny powinny mieć spadek na każdym odcinku, nie powinno być dodatkowych syfonów jak w tym przypadku. Ta rurka rozumiem że idzie spory kawałek poziomo w tej bruździe?
  • Odpowiedz

slapzo

2022-06-06, 20:24:42
Nowy użytkownik
idzie kawałek, tak to wyglada:

https://ibb.co/sjbdB5v
https://ibb.co/vBK5h7H
https://ibb.co/5BVnszW
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-06, 20:30:49
Zaawansowany użytkownik
kolejny klimatyzator w przedpokoju Smile
  • Odpowiedz

miezala5

2022-06-07, 07:45:53
Top użytkownik
Tynk jest?
To stelaż jest na gołym murze czy tynku?
Syfon trzeba sprawdzić!Trzeba wlać z 5l wody i sprawdzić czy słup wody w pionie przepycha odcinek do syfonu pod górę!Może nawet firma to zrobiła dlatego zdecydowali się tak to rozwiązać!
Z tą tragedią bym nie przesadzał po prostu warunki montażu często dyktuje miejsce montażu!
Trzeba przelać odpływ.
Tylko rewizji do syfonu nie zapomnij!Smile)
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-06-07, 19:17:24
Zaawansowany użytkownik
miezala, oświeć mnie, bo ja przespałem lekcję fizyki w podstawówce, w jakim celu jest zamontowany w tej ścianie syfon podtynkowy? Czemu ma on służyć, skoro skropliny poprowadzone są tak a nie inaczej. Po co rewizja do syfonu? Przecież jak się coś przytka to w wylewce, syfon będzie czyściutki zawsze. Przepraszam, ale taki wężyk skroplin w wylewce to profanacja.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-06-07, 19:55:15 przez aminokwas.)
  • Odpowiedz

miezala5

2022-06-08, 12:02:28
Top użytkownik
Dopiero jak przybliżyłem to zobaczyłem pion!Smile
Ciężko powiedzieć co autor miał na myśli.
Pewnie jak woda odparuje w rurce skroplin to z pionu bedzie śmierdzieć!
Ja bym to na lekcje fizyki się nie powoływał!
Do każdego syfonu trzeba mieć dostęp!
praktyka!Smile
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-06-08, 17:29:23
Zaawansowany użytkownik
Też nie wiem co autor miał na myśli.
Kolego slapzo weź butelkę z wodą i przelej ten odpływ skroplin i opisz co się wydarzyło.
Sam jestem ciekaw.

ps. i jeszcze to wpięcie do pionu kanalizacyjnego.
No luuuuudzie!
  • Odpowiedz

slapzo

2022-06-08, 17:50:23
Nowy użytkownik
Nie wiem jak to zrobić jak jednostka wew. jest już zainstalowana.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-08, 23:10:11
Zaawansowany użytkownik
Odfoliuj jeśli jest to zabezpieczone przed pyłem, wystarczy góra i tam masz filtry siatkowe ta cała kratownica się wypina. Ta czynność jest przewidziana dla użytkownika wiec bez obaw. Weź butelkę i powoli lej wodę na lamele które są pod filtrami, rób to dość powoli, możesz ciut blizej ściany. Może troszkę Ci się przedostac wody na dolną część obudowy, nie przejmuj się klimatyzator to nie TV. Ogólnie jak przelejesz ze 3l wody i nic nie cieknie to ten twór powinien jakoś działać. Na zdjęciach masz niekompletny parownik rozumiem, że to stare zdjęcia a panowie juz poskładali i się zawinęli?
PS Akurat w innym wątku masz człowieka który ma klimatyzacje w przedpokoju i po paru godzinach uświadomił sobie, że multisplit to jedyne słuszne rozwiązanie.
  • Odpowiedz

miezala5

2022-06-09, 16:34:50
Top użytkownik
Tytanowy Janusz napisał(a):Odfoliuj jeśli jest to zabezpieczone przed pyłem, wystarczy góra i tam masz filtry siatkowe ta cała kratownica się wypina. Ta czynność jest przewidziana dla użytkownika wiec bez obaw. Weź butelkę i powoli lej wodę na lamele które są pod filtrami, rób to dość powoli, możesz ciut blizej ściany. Może troszkę Ci się przedostac wody na dolną część obudowy, nie przejmuj się klimatyzator to nie TV. Ogólnie jak przelejesz ze 3l wody i nic nie cieknie to ten twór powinien jakoś działać. Na zdjęciach masz niekompletny parownik rozumiem, że to stare zdjęcia a panowie juz poskładali i się zawinęli?
PS Akurat w innym wątku masz człowieka który ma klimatyzacje w przedpokoju i po paru godzinach uświadomił sobie, że multisplit to jedyne słuszne rozwiązanie.

Janusz ale ma 2,5kW Splita na Mieszkanie 53m!
Miał by 5kW to by może nie płakał!Smile)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa