Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przejście ze split do multisplit

5 Odpowiedzi, 4332 Wyświetleń

hanzou

2022-06-08, 18:05:23
Nowy użytkownik
Cześć, nie znalazłem bezpośredniej odpowiedzi na moje pytania w google, więc wnioskuję, że może być słabe. Niedawno zainstalowałem sobie splita w mieszkaniu, no ale coś nie do końca mi pasuje (jest w przedpokoju i do sypialni średnio dochodzi, zbyt się pospieszyłem i kiepski research zrobiłem).

Czy przejście na multisplit wiąże się totalnym wywaleniem jednostki wew. i zew. i trzeba kupować nowo (czyli pieniądze w błoto poszły)? Nie da się czegoś reużyć? Jeśli się nie da to czy powszechne jest, że firmy/osoby prywatne odkupują takie jednostki (są w sumie nówki, używane kilka godzin)?

Dzięki za podpowiedzi!
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-06-08, 22:43:28
Zaawansowany użytkownik
Oho przedpokojowiec Big Grin Możesz spore grono uświadomić, że to gówniane rozwiązanie i nawet jak klimatyzator jest skierowany na drzwi w odleglosci np 1.5m to często to guzik daje nie mówiąc o konieczności pracy na wyższych chałaśliwych obrotach i konieczności pozostawiania drzwi otwartych.

Nie masz za wiele ruchu sporo kasy straciłeś. Możesz się dogadać z firmą montującą, (choć jeśli nie ostrzegali Cie że przedpokój to zła lokalizacja to ja bym ich olał) że zabierają klamota powiedzmy robią nowy montaż 800-1000zł taniej jeśli klimatyzacja to jakiś tam chińczyk.
Jedyne co teoretycznie można użyć do multisplita to parownik czyli j. wew. ale musi być to model z serii która pasuje do konfiguracji multi.
Multisplit na dwa pokoje to najtaniej ok 7k zł jak masz pomieszczenia do 25m2 to bierz multi 4kW i parowniki o mocy 2 czy 2.1kW
Możesz dać ogłoszenie w dziale sprzedam, ale zdajesz sobie sprawę że klimatyzator to często mniejsza część całej kwoty montażu no chyba że masz japońca w wyższej serii.
  • Odpowiedz

hanzou

2022-06-09, 06:55:15
Nowy użytkownik
Ojoj, to lipa. Jak to mówią spieszyć się powinno tylko do kibla.

Ja zapłaciłem 7k ale za splita - LG Standard 2 5kW we Wrocku, mieszkanie 53m2, sypialnia 10.5m2, salon + kuchnia 27m2. W takim razie pewnie przeboleje jakiś czas z tym. Zobaczymy, czas pokaże. Najwyżej jakieś wiatraki postawie w przedpokoju żeby wpychały powietrze do sypialni.
  • Odpowiedz

miezala5

2022-06-09, 16:32:27
Top użytkownik
Ale Jak!?
Kto zrobił taki dobór 2,5kW do mieszkania?
  • Odpowiedz

hanzou

2022-06-09, 19:25:56
Nowy użytkownik
to jest model LG Standard 2 o mocy 5kW
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-06-09, 19:26:17 przez hanzou.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa