Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybór producenta klimatyzacji

5 Odpowiedzi, 11050 Wyświetleń

marcinkowski

2022-09-29, 17:58:58
Nowy użytkownik
Witam,
Chciałem zasięgnąć na którego producenta najlepiej postawić. Z racji iż rozbieżność cenowa między najtańszym (Gree) a najdroższym (Daikin) to prawie 10 tyś na całości, to jestem ciekaw czy taka różnica jest w jakikolwiek sposób odczuwalna (oprócz lżejszego portfela).
Klimatyzatorów razem będzie 7, dom lekko ponad 200 m2, 4 na piętrze, 3 na parterze (chociaż tutaj sprawa dyskusyjna czy 2 nie wystarczą), system multi split (dwie jednostki).
Firmy do wyboru to:
Gree - model U crown
Gree lomo luxury
Midea
Samsung (tutaj przemawia za mną system Wind Free)
LG ArtCool
Daikin Perfera

Z góry dziękuję za podpowiedzi
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-09-30, 12:15:34
Zaawansowany użytkownik
Pamietaj ze parametry wydajnosciowe czytamy z karty katalogowej agregatu. I np zawieszenie ucrown zamiast lomo to tylko aspekt wizualny itd
Możesz brać gree w tej marce fajne jest to ze wszystkie parowniki z oferty mozna powiesić w multi. Mozesz sobie zazyczyc np kosmicznego soyala do salonu o ile nie przytloczy swoja wielkoscia. Cena soyal podobna do ucrowna.
  • Odpowiedz

Amfan

2022-09-30, 13:54:44
Top użytkownik
Midea też ma cos na kształt wind free. To się nazywa brezless czy jakoś tak , zamyka się przód i wieje przez otworki i po bokach.
  • Odpowiedz

marcinkowski

2022-10-01, 12:14:47
Nowy użytkownik
Witam,
Dziękuje za porady, czytając forum i wasze odpowiedzi na mój post to mam wrażenie, że nie opłaca się przepłacać za LG czy Daikina i żadnych wielki różnic nie ma jeżeli chodzi o sprzęt?

Jeszcze jedno pytanie. Czy może macie wiedzę które klimatyzatory da się podłączyć do zewnętrznego systemu smart home, typu grenton bądź satel? Każda z firm ma swoją dedykowaną aplikację, ale chciałbym to wszystko mieć w jednym miejscu (w jednej aplikacji).
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-10-01, 20:08:04
Zaawansowany użytkownik
Co instalator to inne teorie. Bardziej niz marka przejmuj sie dobra ekipą. Niekoniecznie ci duzi na rynku sa lepsi Wink Ważne żeby gieli rurki z sercem, a czasami batonami do gięcia Big Grin
Ze sterowaniem smarthome moze byc problem. Na pewno w wielu markach wiaze sie z kolejnymi tysiacami zł na bramki ,moduły, sterowniki... W gree chyba bezposrednio z multisplita do modbusa nie wyjdziesz, tam jest jakis protokoł BACnet... Nie wyppwiadam sie dokładnie bo nie integrowałem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-10-01, 20:10:06 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

marcinkowski

2022-10-03, 18:49:55
Nowy użytkownik
Witam,
Dziękuję za przesłane opinie i rady. Najpewniej zdecyduję się na Gree U-Crown Smile
Co do sterowania to jednak zatrzymam się na sterowaniu przez ich dedykowaną aplikację
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa