Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór klimatyzacji

5 Odpowiedzi, 9385 Wyświetleń

gibbon

2022-10-04, 11:12:36
Nowy użytkownik
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Mieszkam w domku o powierzchni ok. 120 m2 (55 dół i 60 góra). Zaplanowałem założenie klimatyzacji do grzania w zimie i chłodzenia w lato. Na dachu mam założoną fotowoltanikę 8,2 kW. w Związku z tym mam pytanie czy te 8,2 kW starczy na grzanie w zimie ( mam też olejak i kozę).  
Był już jeden instalator i powiedział że założy mi panasonika 3,5 kW na dół i górę i bez problemu dadzą  one radę, że panasonik 3,5 kW daje radę jak 5 kW chińczyk.
Koszt panasonika to 6,5 k za sztukę, czy to dobra cena ponieważ obecnie ceny chyba powariowały ponieważ spotykam takie 3,5 kW od 3k do 9k zł.
Dziękuję za odpowiedź

Andrzej
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-10-04, 16:10:04
Zaawansowany użytkownik
Aptekarsko pewnie nikt Ci nie policzy, taka konfiguracja powinna wystatczyć. Klimatyzator 3.5kW po ustabilizowaniu na grzaniu w zimę w pomieszczeniu nie powinien pobierac wiecej jak 800W. Oczywiscie zalezy od ilosci okien kubatury i temp na zewnatrz itd. Jego zakres poboru to ok 200-1500W
Jak ja bym mial spore nadwyzki pradu to bym nie szalał z super wydajnymi drogimi klimatyzatorami, te 2500zł nadpłacone za jeden wydajny agregat moze Ci sie nigdy nie zwrocić.
Panasonic ma rozne modele, wiec konkrernie porównuj. Są chińskie modele o lepszych parametrach od paranasa.
Podwyzszone parametry z tańszych urzadzeń masz w: rotenso imoto, rotenso revio, haier flexis. Bardzo wysokie parametry masz w Fuji KGTB. Fujitsu to blizniacza marka, to samo u nich moze byc 500zł drożej. Klimatyzator planuj w pomieszczeniach ktore najbardziej skorzystaja na grzaniu i chlodzeniu zadne korytarze itp.
Teoretycznie kazde powinno miec swoj klimatyzator.
Cieplo idzie do gory przy otwartych przestrzeniach czasami wystatczy jeden klimatyzator na dole, ale to raczej małe domki bez wydzielonych pokoi.
Planujac miejsce na jednostkę wewnetrzna pamietaj, że bezposredni cieply czy zimny nawiew na domownikow nie będzie komfortowy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-10-04, 16:12:10 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

Amfan

2022-10-04, 16:47:31
Top użytkownik
Jest tu jeden post odnośnie syczenia ,przelewania, sączenia chińskiego klimatyzatora na R , który też występuje pod nazwą kaisai, mdv, midea, auratsu,itp .
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2022-10-04, 16:56:20
Zaawansowany użytkownik
(2022-10-04, 16:47:31)Amfan napisał(a): Jest tu jeden post odnośnie syczenia ,przelewania, sączenia chińskiego klimatyzatora na R , który też występuje pod nazwą kaisai, mdv, midea, auratsu,itp .

Najbardziej to w Tobie sie przelewa.Big Grin Jest tez wątek o pukaniu, stukaniu mitsubishi na yt jest tego wiecej i co??? Mitsubishi do kosza?
Dakin-akcja serwisowa na kondensatory padaja jak muchy w 2 letnich jednostkach.
Ja bym się tak nie rozpędzał...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2022-10-04, 16:56:47 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2022-10-05, 05:39:12
Zaawansowany użytkownik
A no właśnie.
Która marka klimatyzatorów jest całkowicie bezusterkowa niech pierwsza rzuci kamień. Wink
  • Odpowiedz

Amfan

2022-10-06, 18:15:37
Top użytkownik
Rotenso ma podwyższone parametry w katalogu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa