Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ogrzewanie zabytkowego młyna za pomocą klimatyzatora.

4 Odpowiedzi, 3626 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2008-09-20, 09:05:34
Top użytkownik
Witam

Dostałem temat ogrzania pracowni malarskiej w budynku starego młyna. Pracownia jest na trzecim piętrze, na poddaszu. Zajęcia będą się odbywały raz lub dwa razy w tygodniu przez 3 - 4 godziny. Chłodzenie w praktyce nie będzie potrzebne (w okresie wakacyjnym nie ma zajęć). Inwestor bierze pod uwagę wykorzystania do tego celu klimatyzatora. Unia stawia. Zapotrzebowanie na ciepło około 8-10 kW, narazie podaje na oko.

W czym problem. Na budynku trzyma rękę konserwator zabytków. Urządzenia nie mogą stanowić stałego wyposażenia budynku, więc niby w grę wchodzą tylko urządzenia przenośne. Zna ktoś podobną sytuacje. Jakie można zastosować rozwiązania żeby wilk był syty i owca cała.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Remik

2008-09-23, 20:21:15
Zaawansowany użytkownik
Montowałem klimę w obiekcie na starówce tam też konserwator trzymał na tym rękę. Ściany grube, okna wysokie. J.Z. wstawiliśmy w górną część okna, żeby nie wystawała poza obrys budynku. Okno a właściwie górna część została przesunięta do środka pomieszczenia, tak że klimatyzator stał za oknem ale nie wystawał za obrys budynku. Nikt się tego nie czepnął
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-09-25, 06:02:33
Top użytkownik
Witam

Czym dłużej o tym myślę tym bardziej wydaje mi się że jest to przerost formy na treścią. Praktycznie nie można na zewnątrz nic zamontować, chłodzenie nie będzie używane. Poza tym kilka godzin w tygodniu podgrzania powietrza. Klima będzie dłużej stała niż chodziła. Szkoda szarych komórek. Zaproponuje grzejniki elektryczne.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

heineken72

2008-09-29, 17:50:08
Użytkownik
Stefanbud konserwatora chyba tutaj nie przeskoczysz ...
kiedyś montowałem w Urzędzie Wojewódzkim i wszystkie sprężarki musiały zostać na struchu, do tego zestaw otwierający połaciówki doszedł
... a w Urzedzie Celnym konserwator nic nie póścił ... i zamontowaliśmy 1szt na .... korytarzu, gdzie latem interesanci chodzą... dobre.
z klimatyzacją ... za pan brat od 1997
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa