Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Stuki puki w Ukura X 2.6Kw

21 Odpowiedzi, 13243 Wyświetleń

Colllumb

2023-06-18, 12:13:58
Nowy użytkownik
Mam problem z Ukura X 2.6Kw. polega on na tym że w po wlaczeniu z jednostki wewnętrznej dochodzą stuki puki jakby plastik obudowy się kurczył lub rozszerzał. Zauważyłem że stuka najbardziej w czasie kiedy chłodzi, jak pracuje sprężarka. W nocy jak temperatura jest już stała w pokoju to stuki są tylko kiedy "dochładza" czyli chyba podczas pracy sprężarki. Po wyłączeniu klimatyzacji stuka parę razy i przestaje. Sprawdzałem już na wszelkie sposoby. Podkładalem gumę pod obudowę od strony ściany i pomiędzy obudowę a parownik. Nic to nie dało. Słuchałem stetoskopem dla mechaników i nie potrafię określić co tak stuka. Mam w drugim pokoju Ukure też 2.6Kw ale wersję U i tam żadnych stuków nie ma. Ale Ukura U ma obudowę z lepszego plastiku niż X. Może to dlatego. Ale czy to stuka plastik czy wewnątrz parownika to nie wiem.  Dodam że jednostka wewnętrzna ta co stuka była wymieniona na gwarancji z powodu nieszczelności.
Na wszelkie pytania odnośnie gwarancji i instalatora odrazu odpowiem:
Nie ma z kim gadać.....
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-06-18, 13:32:49 przez Colllumb.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-18, 13:37:35
Zaawansowany użytkownik
Co znaczy nie ma z kim rozmawiać? Pytanie o czym chcesz rozmawiać Wink Jaki metraż ma pomieszczenie?
Generalnie w zaleznosci od konstrukcji i plastiku halasy z obudowy moga sie wydobywać.
Sprobuj wlaczyc tryb eco. Pytanie też czy masz prawidłową ilość czynnika pytam w kontekscie wady i wycieku z parownika.
  • Odpowiedz

Colllumb

2023-06-18, 14:25:19
Nowy użytkownik
Instalator okazał się typem "założyć i zapomnieć" Wiesz ile musiałem się nagimnastykowac żeby udowodnić wadę, wyciek czynnika z jednostki wewnętrznej.....
Pomieszczenie 16m2 poddasze. Drugie gdzie wisi Ukura U gdzie dźwięków żadnych nie ma też 16m2.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-18, 14:54:53
Zaawansowany użytkownik
Moze przynajmniej było tanio Wink. Ciezko cos powiedzieć, na pewno w nocy klimatyzator nie ma co robić, czesto sie wylacza i zalacza to powoduje ciagla pracę materiałów. Tak jak napisalem tryb eko zdławi te duze amplitudy. Mowisz o wycieku. Czynnik miałeś sciągany i napelniany na wadze?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-06-18, 14:55:58 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

Colllumb

2023-06-18, 15:29:40
Nowy użytkownik
Tak. Napełniany na wadze według tabliczki znamionowej. Ale czy resztkę czynnika wypuścił w powietrze czy ściągnął do jednostki zewnętrznej tego nie pamiętam.
W nocy mam włączony tryb silent. Według instrukcji sprężarka działa na niskiej częstotliwości i nawiew też jest minimalny. I właśnie jak zaczyna "dochladzac" czyli rośnie ciśnienie w układzie to strzela w parowniku. Tak samo jak po włączeniu lub wyłączeniu klimatyzacji.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-18, 16:16:16
Zaawansowany użytkownik
Oczywiscie nie chodziło mi o to czy pan był ekologiczny tylko czy zaladował tyle ile trzeba. Piszesz, że tak to ok.
Rurki sztywne nie z gumy, to cisnienie nie ma nic do strzelania bezpośrednio. Trzeba by pokombinować polizować obudowę moze ja zdjac, moze na wieszaku plastik prezy.
Szczerze to nawet nie wiem czy tryb silence dlawi sprezarkę, sprawdz czy mozesz wlaczyc eco w tym trybie. Jak tak daje w ucho to albo timer i niech sie wylaczy po 2h snu albo polecam stopery. Wink
  • Odpowiedz

Colllumb

2023-06-18, 17:55:52
Nowy użytkownik
Stoperów mam dość bo po 3 godziny dziennie w pracy używam. Dużo jest roboty żeby zdjąć całkiem obudowę? Wtedy bym wyeliminował plastik.
A jeśli nie wypuścił resztki czynnika w powietrze tylko ściągnął do jednostki zewnętrznej a następnie nabił 550gram czynnika to może jest za dużo i to powoduje te stuki?
Wychodzi na to że im nowsze jednostki tym gorsza jakość.
Poprzednia Ukura U nie wydaje żadnych dźwięków, a naciskając na plastik w jednej i drugiej ta starsza jest lepszej jakości....
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-18, 19:35:12
Zaawansowany użytkownik
Bardzi mozliwe, prawie kazdy chinczyk schodzi z wagi, ale nie sadze że to jest przyczyną. Obudowa to raz, masz jeszcze kupe plastiku polaczony z wymiennikiem on bardziej pracuje bo jest bliżej rur. Zdjąć ta biała skorupkę nie jest jakis wielki problem, tam tylko jest upierdliwy wyswietlacz ktory trzymaja plastikowe zaczepy.
  • Odpowiedz

Colllumb

2023-06-18, 20:15:14
Nowy użytkownik
Wyświetlacz jest na klapie. Zdjąć klapę to 2 sekundy.
Też myślę że trzeszczy coś co dotyka wymiennika. Jak on się rozszerza/kurczy to ten plastik czy coś wydaje trzaski. Co radzisz, jak pozbyć się tych trzasków?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-06-18, 20:37:56 przez Colllumb.)
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-19, 07:53:35
Zaawansowany użytkownik
Nie wiem co zajmie 2 sekundy. Wyswietlacz ma zostać klapa ma wyjsc razem z obudową. Jak pisałem poeksperymentuj z trybem eco i moze wlacz 1 bieg wyłącz silence Niskie obroty wentylatora tez wplywaja na wieksze przechlodzenie obudowy.
  • Odpowiedz

Colllumb

2023-06-19, 20:00:42
Nowy użytkownik
Dzisiaj w nocy wypróbowałem wszystkie możliwe kombinacje. Eco, sreko, nawiew mały duży średni....
Jak stukał tak stuka.
Cały dzień klima off. Teraz włączam, 5 sekund i strzela plastik.
Dzisiaj w nocy myślałem że kuricy dostanę.....
Zauważyłem że w nocy jak strzela to idealnie rytmicznie w odstępach 3-4 sekund
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-20, 09:13:30
Zaawansowany użytkownik
Na szczescie nie miałem nigdy takiego przypadku, ale tu na forum juz to było na przykładzie mitsubishi HR. Pukał cyklicznie i nikt nie doszedł w czym był problem. Z tego co pamietam to nawet jednostka wewn wymieniana. Ostatecznie klient wymienił na inna markę Wink
Czy u Ciebie puka plastik, czy co innego to juz musisz diagnozować z instalatorem lub sam... Ruchome zaluzje poziome i pionowe wyłączyłeś?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2023-06-20, 09:14:16 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

Colllumb

2023-06-20, 10:35:39
Nowy użytkownik
Tak. Stuki są niezależne od żaluzji. Jedynym wyjściem jest zdjąć całą obudowę i wtedy zobaczyć
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-20, 14:43:49
Zaawansowany użytkownik
Masz 6 srubek do pokonania i zaczepy od góry. Po zdjeciu obudowy po bokach wymiennika masz plastiki trzymajace rurki może na styku coś trze.Choć ta czestotliwość dźwięków jest dla mnie dziwna, moze to wynika z nieprawidlowej pracy układu i nie sa winne plastiki. Zalecam sciagniecie instalatora niech sie poczuje...
  • Odpowiedz

Colllumb

2023-06-21, 11:23:24
Nowy użytkownik
On czuje tylko kasę przy zakładaniu. Jak uciekał czynnik z jednostki wewnętrznej i cichutko z niej syczało i bzyczało to mi powiedział że pewnie jakaś mucha tam wpadła i że nie ma sensu żeby przyjechał.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-21, 15:16:21
Zaawansowany użytkownik
Skad Ty tego ćwoka wygrzebałeś... Wystawił Ci FV? To była legalna firma?
  • Odpowiedz

Colllumb

2023-06-21, 19:28:26
Nowy użytkownik
To jeden z najbardziej polecanych u nas w mieście i to jeszcze z polecenia. Oczywiście legalna firma FVAT mam na obydwie klimy.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-06-21, 19:59:54
Zaawansowany użytkownik
To nie psiocz na niego tylko dzwoń do skutku. W klimatyzatorze nic cyklicznie nie powinno pukać to nie metronom. Masz pełne prawa konsumenta.
  • Odpowiedz

Colllumb

2023-06-21, 20:39:37
Nowy użytkownik
Jeśli sam nie poradzę to wezwę innego....
  • Odpowiedz

janpod

2023-09-01, 19:59:54
Nowy użytkownik
Witam. Jeżeli jest to cykliczne pukanie ,to nie może plastik kurczyć się lub rozszerzać w nieskończoność. Zakłócenie może idzie z elektroniki na silnik krokowy żaluzji i on szarpie plastikowymi klapkami. Ale to tylko przypuszczenie. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Elzi31

2023-11-29, 19:51:43
Nowy użytkownik
(2023-06-20, 09:13:30)Tytanowy Janusz napisał(a): Na szczescie nie miałem nigdy takiego przypadku, ale tu na forum juz to było na przykładzie mitsubishi HR. Pukał cyklicznie i nikt nie doszedł w czym był problem. Z tego co pamietam to nawet jednostka wewn wymieniana. Ostatecznie klient wymienił na inna markę Wink
Czy u Ciebie puka plastik, czy co innego to juz musisz diagnozować z instalatorem lub sam... Ruchome zaluzje poziome i pionowe wyłączyłeś?
Był problem, w Mitsu w multi spicie, a nie w pojedynczych jednostkach.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2023-11-30, 12:17:03
Zaawansowany użytkownik
(2023-11-29, 19:51:43)Elzi31 napisał(a): Był problem, w Mitsu w multi spicie, a nie w pojedynczych jednostkach
Jakie to ma znaczenie?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa