Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z klimatyzacją Peugeot 307 II 2.0 16V

11 Odpowiedzi, 18281 Wyświetleń

bochen110

2008-09-20, 18:16:02
Nowy użytkownik
Witam,

Dziś w moim aucie (Peugeot 307 II) stała się dziwna rzecz.

Otóż klimatyzacja automatyczna trochę zwariowała Sad

Przy ustawieniu najniższych temperatur dla obu stref (prawej i lewej) z prawej leci bardzo gorące powietrze, z lewej natomiast (dla kierowcy) cały czas zimne, bez względu na ustawienie nadmuchu, temperatury niezależnie czy klima jest włączona czy też nie :/ Przy włączeniu klimatyzacji na pozycję auto także z jednej strony leci powietrze gorące a z drugiej wciąż zimne. Przy wyłączonej klimatyzacji jest tak samo. Próbowałem wszystkich opcji chyba nie zależy to od ustawienia na panelu sterującym klimy Sad

Powietrze jest tak gorące że po pewnym czasie nie da się wytrzymać w samochodzie :/

Proszę o pomoc jeśli ktoś ma jakieś pomysły w tym temacie
  • Odpowiedz

Sebeeee

2008-09-20, 19:33:12
Nowy użytkownik
Najprawdopodobniej klapy nawaliły.
Regeneracja sprężarek klimatyzacji samochodowej
Naprawa klimatyzacji
  • Odpowiedz

j_a_c

2008-09-20, 22:00:17
Użytkownik
to znaczy ze prawa klapa się nie rusza,powody mogą być rożne,np mechanicznie się zablokowało,silniczek padł,albo sterownik,lub przerwa na przewodzie,
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

bochen110

2008-09-21, 11:31:40
Nowy użytkownik
czy dobrze rozumiem, ze nie rusza się klapa z tej strony co tak mocno grzeje ??

wybiorę się do jakiegoś serwisu bo sam chyba tego nie opanuje Sad
  • Odpowiedz

bochen110

2008-09-22, 09:21:50
Nowy użytkownik
a teraz skojarzylem ze stalo sie to w momencie wlaczenie programu na odparowywanie szyb, wtedy bylo slychac taki lekki trzask, uderzenie, jakby plastik o plastik. I to pewnie byla odglos ze sie cos zepsulo Sad
  • Odpowiedz

jakubbi

2008-10-02, 20:01:13
Nowy użytkownik
Sprawdź serwomotory przy klapach, ten sam problem występuje w Citroenach C5 ph I.
  • Odpowiedz

bochen110

2008-10-15, 16:19:22
Nowy użytkownik
byłem w serwisie i dostałem kosztorys na ok 4 tys zł. brutto

Do wymiany jest jakaś obudowa klimatyzacji wraz z 3 motoreduktorami.

Nie wiem za bardzo co to jest ta obudowa, ale czy to nie jest nagrzewnica klimatyzacji??

numer części serwisowych w serwisie Peugeota to 6450QQ cena ok 1900 zl brutto (obudowa) i motoreduktory KL 6447RZ 373 zl brutto i 6447VA 170 zl. brutto.

Czy ktoś ma dostęp do takich części może używanych albo nowych w przystępnych cenach?? A może i jakiś serwis w Krakowie??
  • Odpowiedz

tom17

2008-10-15, 17:46:16
Użytkownik
wpisz na allegro nagrzewnica 307 to Ci wyskoczą obudowy. kompletna do klimatronika kosztuje do 400PLN. tutaj mozesz zobaczyc jak to wyglada: http://www.exsale.ru/?page=cat&npp=413&p...doc=67C10A#, http://www.exsale.ru/?page=cat&npp=421&p...doc=67H01A
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-10-15, 17:53:27 przez tom17.)
  • Odpowiedz

bochen110

2008-10-15, 18:12:39
Nowy użytkownik
o właśnie o takie rysunki mi chodziło. Dzieki

Na allegro właśnie patrzyłem, ale akurat trafiłem tylko na nagrzewnice do starego modelu
  • Odpowiedz

bochen110

2008-10-28, 19:03:49
Nowy użytkownik
zdecydowałem się na zakup nowej części gdyż te z allegro nie odpowiadały dość często wymogom moim Tongue

Dla zainteresowanych, sprzedaję tę część poniżej link do opisu i informacji:

http://www.auto.pl/gielda/offerc.php?id=...000bb5e067

Zainteresowanych proszę o kontakt Smile
  • Odpowiedz

bochen110

2009-04-02, 19:54:43
Nowy użytkownik
Jak się zakończyła moja przygoda

Otóż pojechałem do autoryzowanego serwisu Peugeot w Krakowie na diagnozę. Okazało się, że mam uszkodzoną obudowę nagrzewnicy klimatyzacji (jeśli wpiszesz na Allegro nagrzewnica klimatyzacji 307) to zobaczysz jak o wygląda). Wycena serwisu ASO za wymianę obudowy i w ogóle robociznę i wszystko związane z obsługą klimy (nabicie gazem itp.) koszt ok. 3 tyś.

Okazało się, że uszkodzone są takie plastikowe zębatki, które regulują dopływ powietrza. Wyłamały się w nich prawie wszystkie ząbki, nie wiem jak to możliwe w 3 letnim samochodzie al stało się W Peugeotach 307 do 2005 roku (nawet tych po faceliftingu, bo ja takiego posiadam) były nagrzewnice starego typu, w których uszkodzenie tych elementów wiązało się z wymiana całej nagrzewnicy. W Peugeotach 307 po 2005 są nagrzewnice nowego typu, w których wymienia się tylko jakieś wałeczki i całość podobno kosztuje ok. 200 zł i na taką też nagrzewnicę serwis ASO wymienił moją starą.

Samemu raczej się nie da tego zrobić chyba że ktoś lubi rozbierać cały kokpit swojego lewka.

Mam nadzieje, że moja informacja okazała się pomocna.

p.s. Niestety straciłem numer GG osoby która pisała do mnie przez Gadu Gadu,dlatego tu zamieszczam opis sytuacji
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa