Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ogrzewanie wybór

6 Odpowiedzi, 5521 Wyświetleń

klarkson

2024-02-22, 12:45:01
Banned
Witam. W niedalekiej przyszłości ruszam z budową domu. Głównym źródłem ogrzewania co i cwu będzie pompa ciepła. Dom 90m2 powierzchni użytkowej, energooszczędny (wskaźnik zapotrzebowania na ciepło poniżej 70kWh/(m2*rok)). W projekcie jest także kominek. Teraz pytanie, jaki kominek do takiego domu sprawdzi się lepiej? Z płaszczem czy bez, biorąc pod uwagę fakt, że z płaszczem koszty rosną drastycznie? Czy zimą zmniejszy to rachunki za pobór energii na tyle, by nie płacić jakichś horrendalnych sum?
  • Odpowiedz

adamem

2024-02-27, 10:41:44
Nowy użytkownik
Hej, w takiej sytuacji jeśli w przyszłości chcesz zaoszczędzić na kosztach prądu, to sprawdź koniecznie falowniki. U mnie to działa doskonale
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-03-02, 11:27:04 przez admin.)
  • Odpowiedz

azet

2024-02-27, 12:17:52
Użytkownik
Przy takim metrażu i energooszczędnym domu koszty ogrzewania będą tak niskie, że nie opłaca się wydawać ~15-30k na kominek (koza/z płaszczem). Za tyle będziesz miał na rachunki za ogrzewanie na 10 lat. W takim domu w przeciętny zimowy dzień zapotrzebowanie na ciepło to 30 kWh energii cieplnej dziennie (10kWh prądu dla PC), to jest odpowiednik spalenia jednego drewienka.
Jak chcesz tak regularnie grzać dom to nie rób kotłowni w salonie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-02-27, 12:36:54 przez admin.)
  • Odpowiedz

Jastrzab

2024-03-07, 10:22:51
Nowy użytkownik
Ja od roku próbuję podjęć decyzję czy prąd czy gaz i nie potrafię. Co do kominka to przecież nie chodzi tylko o to czy się opłaca. Też chcę mieć. PC potrafią też zaskoczyć dużym poborem prądu. Dużo ludzi narzeka w internecie.

Jak myślisz o PC i o dotacjach oraz chcesz kominek to np. ostatnia edycja Mojego Prądu dopuszczała tylko kominki rekreacyjne, czyli płaszcz wodny odpadał - teoretycznie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-03-07, 14:19:22 przez Jastrzab.)
  • Odpowiedz

amaro

2024-09-23, 08:35:25
Banned
Panowie a czy ktoś mieszka w domu z bali? Czy polecacie?
  • Odpowiedz

januszk

2025-08-20, 07:14:50
Użytkownik
Czy dom z bali jest wystarczająco ciepły i trwały w porównaniu do murowanego?
  • Odpowiedz

czejen

2025-08-20, 08:50:17
Użytkownik
Obecnie budynki projektuje się tak, żeby straty ciepła były jak najmniejsze, niezależnie od tego, czy są drewniane czy murowane. Najważniejsze to dopilnować jakości wykonania i odpowiedniego doboru materiałów, zwłaszcza eliminacji mostków termicznych. Stare drewniane chaty stoją do dziś – to pokazuje, że takie konstrukcje są trwałe, choć kiedyś drewno było lepszej jakości niż obecnie. Jeśli chcesz podejrzeć, jak wyglądają współczesne realizacje domów z bali, zerknij tutaj: https://www.jawordomy.com
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-09-02, 11:05:38 przez czejen.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa