Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

poradźcie - klimatyzacja w sali weselnej

12 Odpowiedzi, 12906 Wyświetleń

irroda

2008-10-18, 18:34:38
Zaawansowany użytkownik
witam
mam zklimatyzować salę weselną 14 x 18 tj. 251 m2 na 150 osób , inwestor wymyślił że będą splity bo najtaniej.
Czy możecie coś poradzić na temat doboru a konkretnie mocy urządzeń, wiadomo niechodzi o to żeby tam utrzymać 18 stopni cały czas ale dać uczucie komfortu podczas wesela. Może znacie jakieś lapsze rozwiązania niż splity (kanały odpadają).

dzieki i pozdrawiam
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-10-18, 19:03:45
Zaawansowany użytkownik
kolego z tego co widze to ty wyglądasz na inwestora ktury chce sprawdzic moterów.
bo moter powinien wiedziec w jaki sposób dobiera sie klime tj.liczba osób ,okna.itd
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-10-18, 19:27:40
Zaawansowany użytkownik
ale skoro pytasz to ci powiem ja bym dał ok 35kw lub wiecej (mocy nigdy nie zawiele ) a jakie klimy jakie to zalezy od wystroju sali duzo bo w jednej da sie zalozyc podsufitówke a w drugiej tylko splitu bo np. na suficie sa jakies wygibasy.
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

irroda

2008-10-18, 19:51:45
Zaawansowany użytkownik
co do doboru mocy to wiem jak się to robi : zyski ciepła jawne i utajone itd...
ale nie chce wystawić oferty "wydajnej" i dającej komfort niezależnie od temp zewnętrznej a zostać odżucony z powodu zbyt wysokiej ceny.
ktoś inny da 10 kw chłodu mniej, a go wybiorą bo będzie 500 zł tańszy.

pozdr.
  • Odpowiedz

byniom

2008-10-18, 20:00:12
Moderator
No tak tylko że to ty musisz podjąć taką decyzję a nie forum , ty zdecydyjesz czy dobrać prawidłowo i jakij firmy splity dać.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Piotr

2008-10-18, 20:50:48
Użytkownik
Ja bym proponował 2-3 kasety aby było poczucie /chłodu/komfortu na całej
sali a nie splita bo będzie wietrznie i chłodno /punktowo/
  • Odpowiedz

irroda

2008-10-19, 00:32:42
Zaawansowany użytkownik
ja planowałem podać 32 kw z 5 splitów (po 2 na prawo i lewo i jeden po środku na krutszym boku sali) lg seria G
  • Odpowiedz

irroda

2008-10-19, 00:50:42
Zaawansowany użytkownik
i nie bez znaczenia jest cena, kasety tej samej mocy to wydatek x2
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-10-19, 06:06:01
Top użytkownik
Witam

Posłuchaj, ten klient nie jest pierwszy i nie jest ostatni. Zrób mu kilka ofert z dobranymi różnymi rozwiązaniami, oczywiście w różnym przedziale cenowym. Dobrze przygotuj się do rozmowy. Ważne żebyś dobrze za argumentował mu wyższą cenę lepszego rozwiązania. Niech on podejmie decyzje. Jeżeli tak postąpisz będzie miał dużo do myślenia, nawet jak przyjedzie liczna konkurencja zastanowi się nad tym co proponowałeś. Klient wie co dla niego jest najlepsze Wink

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

monterod2002

2008-10-22, 20:12:57
Zaawansowany użytkownik
klijent nie pierszy nie ostatni chce taniej od innego i 10kW mniej niech mu da .
a puzniej niech cierpi jak mu nie bedzie wydalac i lac sie
  • Odpowiedz

gadget

2008-10-22, 20:51:03
Zaawansowany użytkownik
Oj stefan z takim podejsciem to dlugo nie pociagniesz na tym rynku , klient przychodzi do nas po porade i czesto ma do nas zaufanie dzieki temu wcale nie musze sie reklamowac bo polecia mnie innym . Moze klient tez sobie sam zamontuje ... Wiec po co jestesmy potrzebni ?

Co do doboru jaka wysokosc ? Jabym dal ze 3-4 po 8 kW , mozesz dogadac sie ze zamontujesz 3 a jak bedzie za malo to dolozysz 1 lub 2 . Czy tam odbywaja sie tance ? Osoba w ruchu wydziela duzo wiecej ciepla jak siedzaca . Pozatym przy wydawaniu goracych posilkow jest duzo ciepla i pary wodnej . Inna sprawa ze takich domow robilem juz kilkanascie i w jednym byl problem bo mialo byc poczatkowo 150 osob a po pewnej reorganizacji bywalo 350 ... I jeszcze inny problem energetyka w takim domu jest duzo odbiornkow energi (piece konwekcyjne , patelnie chlodziarki , sprzet naglasniajacy ) wiec jesli do instalacji wepniemy dodatkowe 10kW moze zabraknac pradu . W jednym domu weselnym blizej wschodniej granicy wysialdy korki , wlasciciel sobie "zwatowal" bo impreza Panie ... Wysiadlo wiec gdzies na trasformatorze . Pol wioski nie malo pradu ... Pozyczlem generator .
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-10-23, 06:34:06
Top użytkownik
gadget napisał(a):Oj stefan z takim podejsciem to dlugo nie pociagniesz na tym rynku , klient przychodzi do nas po porade i czesto ma do nas zaufanie dzieki temu wcale nie musze sie reklamowac bo polecia mnie innym . Moze klient tez sobie sam zamontuje ... Wiec po co jestesmy potrzebni ?
Witam

Oj gadzet, ujęła mnie twoja troska o moją przyszłość. Nie kłóćmy się- zostańmy przyjaciółmi na dobre i złe. Traktuj mnie jak swojego ucznia, a ja jak dziecko od matki ssie mleko, będę od ciebie pobierał wiedzę potrzebną do przeżycia na rynku Szczecińskim, który jest jak wzburzone morze a ja na desce surfingowej przedzieram się na szczyt najwyższej fali. Dla ciebie taki rynek to pewnie kałuża. Naucz mnie jak zdobyć zaufanie klientów takie jakim ciebie darzą. Twoja wiedza i doświadczenie pomoże mi walce z rekinami tego rynku. Na pewno Smile

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa