Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Słaba wydajność klimatyzacji Rotenso Elis 35 w pokoju ~25m^2

6 Odpowiedzi, 7803 Wyświetleń

jedi

2020-07-03, 15:35:47
Gość
Witam,

To moja pierwsza klimatyzacja:
Rotenso Elis 35 zamontowana w Pokoju ~25m^2.

Na żadnych ustawieniach nie mogę schłodzić pokoju poniżej 22*C
Np dzisiaj rano przed włączeniem klimatyzacji ~25,5*C po włączeniu klimatyzacji:
Fan: Turbo
Temperatura 16*C
Po 30 min Temperatura schodzi do ~22,5*C i tak się trzyma przez resztę dnia.

Serwisant był już 3x, wyczyszczony został filtr, zaproponowano to ustawienie klimy
dodatkowo zmierzone zostały parametry z których niby wynika że wszystko gra.
7,0*C
7,3*C
86,6% wilg.wzg
5,2*C td
6,3 wb *C

W mieszkaniu nie ma dodatkowego źródła ciepła, okna zamknięte rolety spuszczone, z oknem teraz pochmurno 23,7*C na dworze.

Ponoć na ten metraż moc klimy z nawiązką.

Nie wiem może popełniam jakiś błąd w użytkowaniu.
Proszę poradźcie co robić.

Po jakim czasie jednostka o takiej mocy powinna osiągnąc żądaną temperaturę?
  • Odpowiedz

frost-ch

2020-07-03, 16:47:27
Zaawansowany użytkownik
A co chcesz osiągnąć tą klimą?
  • Odpowiedz

byniom

2020-07-03, 18:28:03
Moderator
Taki klimatyzator ma 3,5kw przy temperaturze w środku 28st C i na zewnątrz 35st C . Jeżeli klimatyzator zbija temperaturę to jego wydajność spada ale żeby osiągnąć w pomieszczeniu 16st C to raczej będzie ciężko
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

obser

2020-07-03, 20:23:54
Top użytkownik
Klimatyzxację zakłada się dla poprawienia komfortu w dni upalne. czy dla założyciela wątku 16 st. to jest komfortowa temperatura, dla mnie w upalne dni to 25-26 st, a pośrednie 22 st. Dla przyszpitalnych kostnic i innych zapotrzebowań stosuje się inne urządzenia tzw. okołozerowe.
  • Odpowiedz

MarioO

2020-07-04, 07:04:07
Zaawansowany użytkownik
Klient patrzy w pilota i myśli że jak jest 16 to tyle ma byc w pomieszczeniu a jak z funkcja grzania to żadna zima mu nie straszna.Kto odpowiada za to że klient jest nieświadomy zakupu?Miałem montować klime u znajomego ale ktoś mu polecił inną firmę Łazi i opowiada jak tanio mu założyli klime a za plecami jaki to ja drogi 60m2 z aneksem kuchennym a ściana południowa cała w szybie bo miał być widok na jezioro opękali chinolem 2,5kW Jestem ciekaw jak przyjdzie fala afrykańskich upałów a puki co jeszcze tam nie mieszka......
  • Odpowiedz

xtremesystems

2024-06-29, 19:26:51
Nowy użytkownik
Ja powiem tak. Pewnie panowie instalator y tanich klim mnie zjedzą.no ale
W jednym mieszkaniu średnio ustawnym klimą dobrej klasy ( nie podam może zgadniecie - Daikin, mitsu, fujitsu) po ustawieniu na 18 stopni w najbardziej odleglym miejscu przy oknie miałem 21, 5
Klima zamontowana wg mojego widzimisię w przedpokoju gdzie miało się zimno rozchodzić. Mieszkanie 45m2, klima 3.5kw

W drugim mieszkaniu klima lg 5kw nie też ustawiona w przedpokoju. Mieszanie 72 metry 
Problem jak u kolegi. Przy po zamykanych części pomieszczeń nie mogłem schłodzi 30 metrow. Oczywiście monterzy - tak ma być ch...e miesce. 

Zdemontowałem i zamontowałem 3.5kw tej samej firmy co w poprzednim mieszkaniu. Liczyłem że da radę schłodzić jakieś 40m2 czyli przy po zamykanych części pokojów powinno komfort. 
Co się okazało 3.5 kw schłodziło do komfortowej temp całe 72 metry. Przy plus 30 na zewnątrz. Klima ustawiona na 20. W najdalszym punkcie 24 stopnie 

Powiem niepopularna rzecz a nie jestem sprzedawca klim. Jeśli chcecie słodzić więcej niż się powinno dana mocą klimy to kupcie coś z firm gdzie klima kosztuje miedzy 6 a 10k 

Naprawdę spokojnie Daikin, mitsu, toshiba, fujitsu/fuji dadza komfort w dzień. W nocy jak ktoś lubi zimniej to trzeba zamknąć te pokoje w których się nei śpi i włączyć mniejszy nawiew. 

Papier wszytko przyjmie. Większość monterow mówi że po co przepłacać za markę. 

Ale jak się przetestuję to się okaże że nagle markowy produkt może pracować cały czas z prawie maks wydajnością a tańszy musi sobie jakieś tryby włączać że niby energię oszczędza a nie może dobić do zadanej temp. 

Warto czytać instrukcje serwisowe. Tam najciekawsze parametry są. 
W dobie ocieplenia gdy każdy Heniek się bierze za montaz klim jestem wstanie udowodnic że większość gówno się o tym co robią i czym handlują

Dodam że ok 30 metrów testowo słchodziłem do jakiś 15-16 stomni bo ustawiłem w opcjach serwisowych że czujnik temperatury dodawał sobie 4 stopnie. wiec po ustawieniu możliwej najniższej było realnie - 4. i dało rade
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-06-29, 19:37:51 przez xtremesystems.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa