Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Lokalizacja jednostki wewnętrznej prośba o poradę.

4 Odpowiedzi, 1085 Wyświetleń

Mariuszz

2025-04-28, 07:28:59
Nowy użytkownik
Dzień dobry.
Jestem tu osobą nową, więc proszę o wyrozumiałość.
Chcę na etapie inwestycji deweloperskiej przygotować podłączenie klimatyzacji w mieszkaniu o powierzchni 39.53.
Głównym miejscem, które ma zapewnić komfort termiczny to salon.
I tu pojawia się problem, bo inspektor nadzoru nie wyrazi zgody na wykucie bruzdy pod podłączenie w ścianie zewnętrznej, żelbetowej. I tym samym komplikuje się kwestia umiejscowienia samego klimatyzatora. Naturalnym miejscem wydawała się ściana przy  małym oknie na wys gniazdka 2. Ale to właśnie ściana żelbetowa i na obecną chwilę nie wiem jaka będzie aranżacja i nie chcę zostawić widocznych podłączeń na ścianie. Analogicznie z miejscem nad zmywakiem, które dawało by możliwość nadmuchu wzdłuż salonu.

I tu przechodzę do głównego pytania. 
Czy montaż nad drzwiami łazienki w korytarzu może być w miarę rozsądnym rozwiązaniem? 
Trochę po skosie ale jest przestrzeń otwarta na część salonu i nie będzie tam drzwi pokojowych, jak w sypialni. Więc teoretycznie przy ustawieniu pod odpowiednim kątem żaluzji pionowych nadmuch mógłby być rozprowadzany też na salon.

Jeszcze jedną opcją jest też montaż nad drzwiami wejściowymi do mieszkania.

Bardzo proszę o wyrozumiałość i ew podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.

Załączone pliki Miniatury

• Odpowiedz

aminokwas

2025-04-29, 18:12:10
Zaawansowany użytkownik
Kolego, odbierz klucze do mieszkania, zaproś ekipę od klimy i przedstaw im swoją koncepcję na miejscu.
Na pewno coś podpowiedzą i doradzą.
Do tego czasu zastanów się nad aranżacją pomieszczeń.
  • Odpowiedz

Mariuszz

2025-04-30, 17:47:20
Nowy użytkownik
Dziękuję za odpowiedź..Ja chcę aby na etapie budowy już przygotować instalację do podłączenia, wykorzystać możliwość wpięcia w piony i wyprowadzenia na dach bez późniejszego pozwolenia itd.
Na obecną chwilę jest już stan surowy i jest okazja zrobić to jeszcze bez późniejszego rozwalania czy rycia ścian.
Mam już umówione spotkanie i na pewno coś instalator podpowie. Chciałem tylko zasięgnąć informacji od doświadczonych ludzi z branży, bo wiedzy i podpowiedzi nigdy za wiele.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

aminokwas

2025-05-05, 17:31:18
Zaawansowany użytkownik
Czyli, że jednostka zewnętrzna będzie na dachu, a instalacja prowadzona w szachcie, tam gdzie wentylacja?

Umiejscowienie jednostki wewnętrznej we wskazanych przez ciebie miejscach to niezbyt dobre rozwiązanie.
Przy kuchni będzie łapać wszelkie zapachy z gotowania. Nad zlewem w ogóle odpada, bo chyba będziesz mieć szafki wiszące?
Ewentualnie nad drzwiami wejściowymi do mieszkania - zyskujesz możliwość wdmuchiwania zimnego powietrza do obu pomieszczeń, ale ponieważ nawiew będzie z dala od źródła ciepła (okna) będzie niewielki dyskomfort wynikający z różnicy temperatur pomiędzy korytarzem a salonem.

Najlepszym miejscem jest ściana za plecami sofy.
  • Odpowiedz

Mariuszz

2025-05-16, 15:31:46
Nowy użytkownik
Dziękuję za podpowiedzi. Ze względu na brak możliwości na obecnym etapie wykucia bruzdy w ścianie zewnętrznej, żelbetowej to pozostają lokalizacje: nad drzwiami wejściowymi oraz nad łazienkowymi. Ta druga opcja jest o tyle najbardziej racjonalna, że kierunek nawiewu będzie na salon pod kątem i jest najbliżej samego salonu w porównaniu do lokalizacji nad drzwiami wejściowymi. Jeszcze jedna kwestia: wysokość nad drzwiami łazienkowymi licząc od krawędzi otworu do sufitu to ok 45 cm. Czy można tam zamontować bez obaw urządzenie LG standard 2 3.5 o wys. 307 mm? Chodzi o zachowanie odpowiedniej przestrzeni nad urządzeniem oraz uwzględniając framugi drzwi, żeby wszystko się zmieściło.
Pozdrawiam serdecznie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa