Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodziarka sklepowa

3 Odpowiedzi, 2377 Wyświetleń

przemty

2024-08-30, 18:41:51
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.
Kupiłem używana chłodnie sklepową ( taka z odsuwanymi drzwiami z osprzętem na górze) do kwiaciarni. Jednak muszę ją trochę doprowadzić do porządku.
Poprzednik zamontował sterownik Carel Easy PJEZC.
Sterownik wyświetla błąd E1. Opis błędu znam z instrukcji jednak co i jak dokładnie sprawdzić? Uprzedzając pytania, nie mam dwóch lewych rąk ale przy chłodziarkach nigdy nie grzebałem więc wolę najpierw zapytać niż pytać jak coś zepsuje.
Druga sprawa, po wejściu w parametry zgodnie z instrukcją po /C2 powinien być parametr ST odpowiadający za zadana temperaturę. Niestety w tym sterowniku go nie ma, za to jest /C3. Czy C3 może być odpowiednikiem ST? W instrukcji nie ma opisanego c3.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-08-30, 18:59:14 przez przemty.)
  • Odpowiedz

chill_maker

2024-10-03, 17:27:56
Nowy użytkownik
W carel'u E1 to błąd czujki parownika. Jeżeli taka jest poprawnie podłączona, oznacza to jej awarie. Można sprawdzić ją mierząc jej opór który w temp 25*C powinien wynosić ok 10kOhm (tabela oporów czujki NTC. Jeżeli czujka NIE jest podłączona- brak sondy parownika, należy zmienić parametr odpowiadający za kontrolę odmrażania aby jego koniec determinowany był poprzez czas a nie temp. parownika (jest to parametr d0).
Parametr C3 nie jest tożsamy z St.
Najprościej, w trybie pracy zadaną temp. ustawiamy poprzez chwilowe naciśnięcie przycisku set do momentu aż wskazywana wartość zacznie migać, następnie strzałkami góra/dół ustawiamy żądaną wartość i WAŻNE potwierdzamy poprzez naciśnięcie set
  • Odpowiedz

azet

2025-12-08, 09:59:49
Użytkownik
Prowadzę firmę która robi konstrukcje z profili zamkniętych i rur. Do tej pory cięcie robiliśmy piłami i wiertarkami, później spawanie. To jest strasznie czasochłonne i mało precyzyjne. Słyszałem o wycinarkach laserowych do rur ale nie wiem czy to ma sens ekonomiczny dla mniejszych serii produkcyjnych. Czy ktoś używa takiego sprzętu i może powiedzieć jakie są realne korzyści oprócz samej szybkości? I jak to wygląda z programowaniem - czy to nie jest zbyt skomplikowane?
  • Odpowiedz

januszk

2025-12-08, 11:40:40
Użytkownik
Mogę Ci powiedzieć że różnica między tradycyjnym cięciem a laserowym to niebo a ziemia, szczególnie w przypadku rur i profili. My przeszliśmy na laser do profili rok temu i żałuję tylko że nie zrobiliśmy tego wcześniej. Korzyści to nie tylko szybkość ale przede wszystkim precyzja - cięcia są idealnie prostopadłe, nie ma zadziorów, często można od razu spawać bez dodatkowej obróbki. Możesz też robić skomplikowane wycięcia, otwory, fazowania, wszystko w jednej operacji. To drastycznie skraca czas produkcji i redukuje ilość braków. Programowanie wcale nie jest takie straszne - nowoczesne oprogramowanie jest dość intuicyjne, a po kilku tygodniach pracy operator czuje się pewnie. Wiele systemów ma biblioteki gotowych kształtów i funkcji które przyspieszają tworzenie programów. Co do opłacalności - nawet przy średnich seriach się zwraca przez oszczędność czasu i materiału, plus możesz przyjmować bardziej wymagające zlecenia. Zwróć uwagę na zakres średnic i kształtów profili jakie maszyna obsługuje, żeby pasowały do twojego asortymentu. Ważna jest też stabilność uchwytu i precyzja pozycjonowania. Sprawdź oferty producentów którzy specjalizują się w tym segmencie, szczegółowe informacje znajdziesz na https://www.trumpf.com/pl_PL/produkty/ma...i-profili/ gdzie możesz zobaczyć jakie technologie są dostępne i do czego się nadają.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-12-23, 09:29:20 przez januszk.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa