Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chiller Trane Aqua Stream 2

39 Odpowiedzi, 42277 Wyświetleń
1 2 Dalej

boryspol

2008-10-21, 20:01:22
Użytkownik
Mam problem z Chiller Trane Aqua Stream 2
Brak calkowity dokumentacji.
Chiller jest ustawiony na chlodzenie w zakresie 11 - 7 stopni.
Schlodzenie do 7.5 stopnia idzie mu w miare dobrze jenak te ostatnie 0.5 stopnia trwa dosc dlugo.
Na sam koniec pracy sprezarki wyskakuje alerm ale sprezarka wylacza sie i alarm gasnie bez pozostawienia sladu komunikatu.
Jednak zdarza sie ze w koncu alarm zatrzymuje prace chillera i wtedy mozna znalezc komunikat
"Alarm
LP ckt1 Fault"
Po zresetowaniu alarmu urzadzenie pracuje znowu poprawnie do ponownego zarzymania tym alarmem.
Pomozcie zidentyfikowac przyczyne.
Moze ma ktos instrukcje w wersji elektronicznej lub jakis link ?
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-10-22, 19:41:05 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

termac

2008-10-21, 20:16:54
Nowy użytkownik
Mam do tego papiery. Jeśli mnie pamięć nie myli to obieg nr.1 niskie ciśnienie niewłaściwe. Jutro sprawdzę w warsztacie i potwierdzę. Pozdrawiam
  • Odpowiedz

byniom

2008-10-21, 21:31:20
Moderator
niskie ciśnienie , możliwe że za mało czynnika albo walnięty czujnik na parowniku.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

miro102

2008-10-22, 05:27:28
Nowy użytkownik
jaki czynnik masz, jakie cisnienia?
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-10-22, 05:48:01
Moderator
to jest alarm wyzwalany przetwornikiem niskiego cisnienia
plytka sterujaca w Trane to Carel
  • Odpowiedz

boryspol

2008-10-22, 19:51:50
Użytkownik
Czynnik to:
R407C
Cisnienia nie mirzylem bo bylem z trasy bez sprzetu.
Na razie pracuje drugi blizniaczy chiller.
Jednak musze miec sprawny ten alarmujacy rowniez.

Pojade tam znowu na przyszly tydzien.
Jak sie przygotowac ?
Co z soba zabrac ?
Od czego zaczac ?

edit
byniom / gdzie szukac czujnika na parowniku ? Smile
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-10-22, 19:56:42 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

byniom

2008-10-22, 20:22:52
Moderator
Parownik jest zapewne płytowy więc jest tam króciec w który wetknięty jest czujnik . Zobacz na parowniku powinien wchodzić przewód gdzieś na dole
  • Odpowiedz

AS

2008-10-22, 20:32:03
Zaawansowany użytkownik
Gdyby uszkodzony był przetwornik niskiego ciśnienia to wyświetliłby się "Alarm LP Sensor Ckt1". To, że agregat pracuje dłuższą chwilę nie oznacza, że błąd na niskim ciśnieniu nie występuje. Najprawopodobniej konfiguracja sterownika dopuszcza 4 błędy bez resetu a za piątym razem należy zresetować go ręcznie. Przed grzebaniem w agregacie dobrze jest sprawdzić jak jest skonfigurowny sterownik, ponieważ te Tranowskie cuda, konkretnie TRACER, czyli sterownik(faktycznie CAREL jakiś model PCo 2 lub Stream lub jeszcze jakiś, ale swobodnie programowany, także przy wymianie albo oryginał od Trane, albo zabawa w napisanie programu), lubi mieć podaną wartość liczbową niskiego ciśnienia do prawidłowej pracy.
Fabryczne nastawy LP=0C(nastawiane w stopniach Celcjusza) oraz czas opóżnienia zadziałnia alarmu LP Timer LP=60sek(działa przy obniżeniu -30C do 0C, również ustawiane w stopniach). Pytanie czy przypadkiem czynnik chłodniczy nie jest zbyt przechłodzony w skraplaczu( przecież te agreagty nie mają zbiornika) i dlatego zaczęły się cuda z niskim ciśnieniem na ssaniu przez obniżoną temeraturę zewnętrzną. Także pozostają jeszcze do sprawdzenia nastawy po wysokiej stronie związane z regulacją wentylatorów na skraplaczu.
Jeżeli te działania nie przyniosą rezultatu to pozostaje grzebanie w agregacie.

Niestety do tych działań potrzebne są kody dostępu do poszczególnych funkcji sterownika. Hasło fabryczne"0000" chyba, że ktoś wcześniej był bardzej kreatywny.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-10-22, 20:49:08 przez AS.)
  • Odpowiedz

boryspol

2008-10-23, 18:37:05
Użytkownik
AS ale nikt nie mowil ze uszkodzony jest przetwornik niskiego cisnienia.
Temat o czterech bledach nie sprawdzilem ale wielce prawdopodobne.
Sprawdze te nastawy
Natomiast co do przechlodzenia czynnika:
problem z tym chillerem jest juz od roku (podobno)
Napisales:
"Takze pozostaja jeszcze do sprawdzenia nastawy po wysokiej stronie zwiazane z regulacja wentylatorów na skraplaczu."
Prosze rozwin twoja mysl.
Wybacz.
Jestem naprawde poczatkujacym ale chcacym w TYM robic Smile
  • Odpowiedz

AS

2008-10-23, 20:01:33
Zaawansowany użytkownik
Pomiędzy sprężarką/spręzarkami(niestety Kolega nie podał typu urządzenia) na tłoczeniu a kolektorem tłocznym skaplacza zamontowany/e bdzie/ będą prztworniki wysokiego ciśnienia. podłączone bezpośrednio do wejścia anlogowego sterownika.
W menu "Configuration"(hasło dostępu "0000") należy dojśc do Sterowania HP, w którym to znajdują się następujące opcje:
-Fan Control- tutaj należy upewnić się czy silniki wentylatorów są 1 czy 2 biegowe( opcje do wyboru na sterowniku to 1 speed, 2 speed) lub przystosowane do regulacji płynnej(opcja w sterowniku Invert) + odpowiednie wyposażenie szafy sterującej w agregacie.
-FanCtrl Stp-wartośc zadana sterowania wentylatorem(regulacja od 10 do 30 bar) nastawa fabryczna 15 bar
-Dead band Fan- strefa nieczułości regulacji wentylatorów( zakres 2 do 6 bar) nastawa fabryczna 4 bary

Poniżej opisane ustawienia tylko dla płynnej regulacji prędkości obrotowej wentylatorów.
Dla opcji Invert(jeżeli występuje płynna regulacja obrotów wentylatorów skraplacza należy skontrolować jeszcze wyjście analogowe "Analaog outout"(ekran ten wyświetli się tylko w przypadku wyboru Opcji "Invert" w poz. Fan Control) i są tam dwie wartości do ustawienia:
- Low 0V - mnimalne obroty wentylatora ustawiane w zakresie 0 do 10 bar(nastawa fabryczna 8 bar)
- High 10V - maksymalne obroty wentylatora ustawiane w zakresie 11 do 40 bar(nastawa fabryczna 15 bar)

Korygując nastawy pracy wentylatorów skraplacza należy pamiętać o tym, że wyłączenie pracy sprężarek ze względu na wzrost ciśnienia tłoczenia ustawiony jest na poziomie 28 bar.

Jeśli nastawy będą prawidłowe to pozostają w zasadzie trzy przyczyny:
- uszkodzony zawór rozprężny
- filtr cieczowy zablokowany
- wyciek czynnika chłodniczego.
  • Odpowiedz

boryspol

2008-10-24, 07:41:29
Użytkownik
No. AS widzę że zasługujesz na swój login Smile
Teraz jak tam pojadę to może asem nie będę ale przynajmniej będzie możliwość zdiagnozowania usterki.
Dzięki.
Na pewno się odezwę co zdziałałem.
  • Odpowiedz

boryspol

2008-11-02, 06:55:32
Użytkownik
Zdobyłem troche dokumentacji.
A zatem według

Alarm
LP ckt1 Fault

Sprężarki A1 i B1 są uszkodzone
Ciśnienie zasysania zbyt niskie w obwodzie 1

Dlaczego tylko w obwodzie 1 ?

Obserwując pracę urządzenia zauważyłem że w momencie zadziałania alarmu widać wskazania:

HP ckt1 19.5 bar
LP ckt1 03.4 bar

Sat Temp CDS1 55.0 stopni C
Sat Temp EVP1 -00.9 stopni C

Dlaczego jest takie przechłodzenie ?

Spręzrki w tym cudzie to takie cuś Smile

[Obrazek: zdjcie328jn1.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-06, 16:19:55 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

AS

2008-11-02, 20:12:27
Zaawansowany użytkownik
Kolego sprężarki są po prostu standardowymi sprężarkami Maneurop z serii SZ.
Czujnik przepływu( ten pomarańczowy na zdjęciu nie ma wpływu na niskie ciśnienie czynnika chłodniczego).
Kolego, jak wyliczyłeś przechłodzenie na podstawie tych danych, które opisane są w ostatnim poście? Co ze sprawdzeniem informacji, które opisałem?
  • Odpowiedz

boryspol

2008-11-05, 21:15:40
Użytkownik
Przepraszam.
Odczytywałem parametry na obu urzadzeniach, tym działającym chillerze i tym niedziałającym.
Podaję na tym nie działajacym a w nawiasach dodaję jedynie róznicę jeśli zauważyłem ze na tym działajacym jest inaczej.

Unit type: CHILLER
Refrg R407C
Fans /ckt 3
Pumps SINGLE
------------
ACC 1st Start 02 min
ACC On-On 05 min w działającym (10 min)
Min On-On 060 s
Min Off-Off 015 s
------------------
Fan Control 1 speed
Fan Ctr1 Stp 18.0 b w działajacym (17.0 b)
Dead Band Fan 02.0 b
--------------------
Dead Band Cmp 03.0`C
Antyfreeze 02.0`C
Heater 03.0`C
------------------
Temp Probe NTC
Temp Probe 4..20mA
Min Press 00.0 bar
Max Press 30.0 bar
-------------------
LP (Sat Temp) 00.0`C w działającym (-05.0`C)
Timer LP 060 s w działającym (180 s)
HP Cool Stp 28.0 bar
-----------------------
Low Amb Cooling On
Low Amb Limit -10`C
Hot Wat Cooling On
Hot Wat Limit 150`C
-----------------------
Compresor alarm
000000 h
Defaults parameters
N
---------------------

Wyłaczyłem sprawny chiller i uruchomiłem ten drugi.
Obserwowałem jego pracę podgladajac głównie:
Sat Temp EVPA
Zaobserwowałem nawet spadki temperatury do -1.8`C
Urzadzenie aotomatycznie resetowało alarm po paru sekundach.
Jednak za czwartym razem zatrzymywało trwale alarmem chillera.
Po recznym zresetowaniu urzadzenie powracało do pracy.

Jakie parametry musze poprawić ?
Co musze jeszcze sprawdzić ?
  • Odpowiedz

Alpak

2008-11-05, 21:48:27
Użytkownik
LP (Sat Temp) 00.0`C w działającym (-05.0`C)
Timer LP 060 s w działającym (180 s)
  • Odpowiedz

AS

2008-11-05, 22:50:11
Zaawansowany użytkownik
Kolega Alpak już odpowiedział i po sprawie.
  • Odpowiedz

boryspol

2008-11-06, 16:24:01
Użytkownik
Dziękuję.
Jutro przestawię i dam znać jak działa.

edit
Usunąłem dwa zdjęcia jako niedotyczące tematu.
Mam nadzieję że nie ma nikt pretensji Smile
  • Odpowiedz

boryspol

2008-11-07, 11:49:55
Użytkownik
Przestawiłem te dwa parametry , urządzenie pracuje bez zatrzymań alarmami.
Martwi mnie jednak że czynnik w dalszym ciągu jest przechładzany.
Przedtem miałem spadki rzędu 0.9, a teraz zaobserwowałem nawet spadki do 2.8`C
Co może być przyczyną i jak temu zaradzić ?
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-07, 13:02:34
Moderator
ostatnio miałem problem z przechładzaniem czynnika na saaniu i co się okazało przepływ wody przez parownik był trochę niewłaściwy a czujnik tego nie wyłapał i przez to spadało mi ciśnienie na ssaniu i to trochę było mylące ale po rozwiązaniu problemu z woda wszystko wróciło do normy.
  • Odpowiedz

boryspol

2008-11-08, 21:45:12
Użytkownik
byniom napisał(a):... przepływ wody przez parownik był trochę niewłaściwy a czujnik tego nie wyłapał i przez to spadało mi ciśnienie na ssaniu i to trochę było mylące ale po rozwiązaniu problemu z woda wszystko wróciło do normy.
Na czym polgala niewlasciwosc przeplywu wody ?
W jaki sposob rozwiazales problem z woda ?
Czujnik byl uszkodzony czy czujki ?
W moim przypadku pompy wody sa wspolne dla obu Trainow.
Jesli pracuje ten drugi niema na nim zadnych problemow.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-11-08, 21:47:04 przez boryspol.)
  • Odpowiedz

AS

2008-11-08, 21:52:45
Zaawansowany użytkownik
Kolego, po prostu sprawdź czy filtr siatkoawy, który zainstalowany jest w układzie wody lodowej jest czysty, jeśli nie to wyczyść i wszystko powróci do normy.
Pierwszym objawem niewłaściwego przepływu wody przez parownik jest alarm na czujniku przepływu(taki nie występował), jeśli on tego niewyłapie to mogą szronić się sprężarki(takiego syganłu Kolega nie dał).
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 07:58:17
Moderator
Objawy miałem takie jak As opisał że był alarm od przepływy ale ktoś przeregulował czujnik a potem wywalało niskie ciśnienie sprężarek a przyczyna była taka że zawór bezpieczeństwa popuszczał i woda uchodziła jak to zostało usunięte i układ dopełniony to wszystko wróciło do normy . Niewiem na ile ta moja sprawa pokrywa się z twoją ale przynajmniej jest już coś napisane na forum i ktoś z tego kiedyś skorzysta Big Grin
  • Odpowiedz

boryspol

2009-05-01, 09:14:10
Użytkownik
Okazało się że była dziurka i czynnik ulatywał.
Po uzupełnieniu problem znikł ale nie było wtedy możliwości dokładnego sprawdzenia, bo w jesieni urządzenie zostało wyłączone przez użytkownika.

Obecnie mam już do obsługi cztery urządzenia tego typu i myślę, że będę kontynuował temat w tym wątku, bo skupili się tutaj ludzie związani z tematem.

Do tamtego chillera wrócę za tydzień ale na już mam problem z innym Tranem tego właśnie typu.

Po uruchomieniu urządzenia po kilkunastu sekundach na wyświetlaczu wyskakuje komunikat o zatrzymaniu alarmem a po ok 2 min pompa wody zostaje zatrzymana.
Kod alarmu to:
Alarm Water Flow
Resetowanie - Automatyczne
Status - Unit Off
Opis - Brak przepływu wody. Reset przez wł/wył urządzenia, gdy pompa jest wyłączona

Parametry ciśnienia pracy pompy OK.
Filtr siatkowy czysty.
Walnąłem wodą przez otwór filtra z obu obwodów czyli przez pompę idzie i przez wymiennik również.
Następnie dopompowałem z powrotem ilość wody do parametrów wskazanych przez montażystów (zapis na rurach obok manometru).

Czujnik jest ciemny (nie palą się żadne diody).
Sprawdziłem połaczenia przewodów od czujnika aż do sterownika. Jest OK.

Podejrzewam uszkodzenie czujnika.
Co o tym sądzicie ?

Gdzie mogę kupić taki czujnik ?
  • Odpowiedz

byniom

2009-05-01, 11:58:07
Moderator
Albo czujnik albo wejście w sterowniku.
  • Odpowiedz

boryspol

2009-05-01, 12:32:41
Użytkownik
Jak radzicie to zdiagnozować ?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa