Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

co kupić

63 Odpowiedzi, 51249 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

byniom

2008-11-09, 10:18:55
Moderator
As no znalazłem tabęlę dla fujitsu , klimatyzator 15,2 kw i powiedzmy temperatura wewnętrzna 18stC . Przy temp.zewn 0st wydajnoś wynosi 16,5 kw a pobór sprężarki i wentyaltora 5,92 co daje COP=2.78 , przy -5st temp zewn wydajnoś jest 15,3 a pobór mocy przez sprężarkę i wentylator wynoci 5,62 co daje COP=2,72 , przy -10 wydajnoś wynosi 13,2 i pobór przez sprężarkę 4,98 co daje COP=2,65 , przy -15 wydajność wynosi 10,8 i pobór przez sprężarkę 4,1 co daje COP=2.63 . To sa dane fujitsu dla klimatyzatora typu "J" AO54U.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

awax

2008-11-09, 10:30:53
Top użytkownik
Trochę to dziwne,że nie uwzględnia się tu wilgotności powietrza zewnętrznego.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 10:33:26
Moderator
Zapomniałem dodać Big Grin że to jest przy wilgotności 85% .
  • Odpowiedz

awax

2008-11-09, 10:43:39
Top użytkownik
byniom napisał(a):Zapomniałem dodać Big Grin że to jest przy wilgotności 85% .
Przy -15 wystarczy nawilżacz powietrza zewnętrznego i super
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 10:44:25
Moderator
[Obrazek: tabela.jpg]

podaję całą tabelę.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-09, 17:09:23
Top użytkownik
Witam

Czyli kolego Tygrysektom jest to temat nie prosty ale do zrealizowania. Przypominam co napisałem na początku, co trzeba wsiąść pod uwagę,
stefanbud napisał(a):Witam

Przy doborze klimatyzatora do ogrzewania trzeba pamiętać o przewymiarowaniu urządzenia, ze względu na spadek mocy grzewczej przy niskich temperaturach. Druga rzecz to ogrzewanie awaryjne, w razie spadku temperatury dużo poniżej zera przez długi okres. Trzecia to dodatkowe nawilżanie powietrza w pomieszczeniach. Czwarta zaś, trzeba kupić urządzenie ciche (bardzo ciche). Fujitsu ma parę fajnych, cichych urządzeń, faktycznie realizujących grzanie przy niskich temperaturach.
5lat gwarancji
żeby nie było że oszukuje i naciągam klienta, kolega Byniom dobrał moc. Trzeba jeszcze przemyśleć temat strefy klimatycznej, czy kolega czasem nie mieszka w Kieleckim.

Następnie spytałem kolegów:

Dobra, odpowiedzcie mi na proste pytanie. Co jest bardziej ekonomiczne w skali roku przy sprzyjającym klimacie: ogrzewanie typowo elektryczne czy zainstalowanie dobrej klasy klimy z pompom ciepła, która wydatnie (nie to że opłacanie) pracuje do -20 st. ?

Pozdrawiam
Jak zwykle odwrócili kota ogonem. Smile

Oczywiście że klima inwerter z pompą ciepła.

Następnie spytałem ze złośliwej ciekawości:

stefanbud napisał(a):Witam Smile

Zastanawiam się w ogóle czy ktoś wie że są multisplity które chłodzą i grzeją równocześnie?

Pozdrawiam
Też nikt mi nie odpowiedział.

Oczywiście że są. Jest to seria S w multisplicie VRF ze zmiennym przepływem czynnika. Z dodatkową trzecią rurą potrzebną do odzysku ciepła.

Pozdrawiam

Ja zwami chyba oszaleje, ale bez Was umarł bym z nudów Big Grin
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

gadget

2008-11-09, 19:01:02
Zaawansowany użytkownik
Oj stefciu widze ze znuwu zaczynasz a wystarczy ze nie ma nie na forum 2 tygonie ?

Zastanawiam się w ogóle czy ktoś wie że są multisplity które chłodzą i grzeją równocześnie?
Wiec uprzejmie zapytam jasnie pana ktory pochlona wszelka wiedze na temat klimatyzacji jakie firmy to produkuja ? Chcialbym sprawdzi Twa "porazajaca" wiedze ... Oswiec ciemne masy ludu z laski swojej .

Poza tym temat wielokrotnie walkowany na forum .
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-09, 20:40:04
Top użytkownik
Witam

Widzę że mój ulubiony chłodniarz z krwi i kości się pojawił. Ja po ostatnim Twoim
pytaniu o azot to bym się pod ziemie zapadł. Żaden z Ciebie chłodniarz a rzucasz się jak pchła i czepiasz się innych. Powiem to jeszcze raz: wyżej srasz niż dupę masz a wałkowany to jesteś Ty Big Grin przez żonę i jesteś cienki jak guma w prezerwatywie. A na pewno z takimi systemami nie miałeś do czynienia i nie będziesz miał. Powiem Ci dlaczego, bo nie przejdziesz weryfikacji jakości dopóki Awax jest w komisji. Nie będę na pewno uświadamiał Ciebie. Znajdź czas i pojedz w zimę na doszkolenia i się dowiesz. Masz do wyboru: Fujitsu, Daikin, Mitsubishi.

Pozdrawiam Big Grin
  • Odpowiedz

awax

2008-11-09, 21:01:27
Top użytkownik
OOO zaczyna się robić wesoło.
Co do weryfikacji to przecież zawsze można o tym porozmawiać Wink
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-09, 21:27:01
Moderator
A miało być tak pięknie ,wywiady ,autografy Smile
  • Odpowiedz

gadget

2008-11-09, 23:42:01
Zaawansowany użytkownik

Widzę że mój ulubiony chłodniarz z krwi i kości się pojawił. Ja po ostatnim Twoim
pytaniu o azot to bym się pod ziemie zapadł. Żaden z Ciebie chłodniarz a rzucasz się jak pchła i czepiasz się innych. Powiem to jeszcze raz: wyżej srasz niż dupę masz a wałkowany to jesteś Ty Big Grin przez żonę i jesteś cienki jak guma w prezerwatywie. A na pewno z takimi systemami nie miałeś do czynienia i nie będziesz miał. Powiem Ci dlaczego, bo nie przejdziesz weryfikacji jakości dopóki Awax jest w komisji. Nie będę na pewno uświadamiał Ciebie. Znajdź czas i pojedz w zimę na doszkolenia i się dowiesz. Masz do wyboru: Fujitsu, Daikin, Mitsubishi.

Pozdrawiam Big Grin
Synku ja sie nie wymadrzam . Zachowujesz sie jak koledzy spod sklepu z tanim winem co zreszta potwierdza twoje slownictwo ... Ja jakos nikomu nie ublizalem na forum . A tobie zdaza sie tio notorycznie . Na szkoleniach to bylem jak ty jeszcze gwintowales rury od co ...

Ps w zime mam inne zajecie klima to tylko na sezon .

PS2 moje pytanie o azot bylo na miejscu bo czesto lutuje i tak nie robilem i nadal tak nie robie ! Moje polaczenia sa szczelne . Po za tym wiele innych osob pyta o to samo co poczytaj watek .
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-10, 07:04:08
Moderator
Azot to może nie po to żeby szczelnie wyszło połączenie tylko żeby nie utleniała się rurka na spawie w trakcie lutowania co w konsekwencji prowadzi do tego że te telnki dostają się do sprężarki i następuje kataliza oleje a potem ten olej zamienia się w kwas i niszczy uzwojenia sprężarki już nie wspomnę i zapychaniu się kapilar i zaworów rozprężnych.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-10, 07:31:20
Top użytkownik
tato Gadzet napisał(a):Synku ja sie nie wymadrzam . Zachowujesz sie jak koledzy spod sklepu z tanim winem co zreszta potwierdza twoje slownictwo ... Ja jakos nikomu nie ublizalem na forum . A tobie zdaza sie tio notorycznie . Na szkoleniach to bylem jak ty jeszcze gwintowales rury od co ...

Ps w zime mam inne zajecie klima to tylko na sezon .

PS2 moje pytanie o azot bylo na miejscu bo czesto lutuje i tak nie robilem i nadal tak nie robie ! Moje polaczenia sa szczelne . Po za tym wiele innych osob pyta o to samo co poczytaj watek .
Witam

Przepraszam tato Gadzet, poniosło mnie trochę. Wypiliśmy z kolegami parę winek i bach trach samo jakoś tak ze mnie wylało. Po prostu mnie wkurzasz. No oczywiście za słownictwo też przepraszam. No wiesz jak jest po winku Smile
Wiesz ja w zimę też w PS2 gram, szkoda że nie ma gry o montażu klim na czas. Pograli byśmy w sieci. Dobrze grasz chłodniarza, a okazuje się że sezonowy jesteś. Ja ich nie chciałem oszukiwać bo się nie da ukryć że jestem w branży instalatorskiej, i jadą po mnie łącznie z tobą. Ale powoli wylezie szydło z z worka. Ale nie będę złośliwy i powiem Ci gdzie do palnika podłącza się azot. Jak spytasz.

Pozdrawiam

I powiem Ci jeszcze jedno, pojedz na jakieś doszkolenie. Jeżeli Ty byłeś na szkoleniu jak ja gwintowałem CO, to było to bardzo dawno. Azot będzie teraz coraz częściej potrzebny przy lutowaniu.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-10, 07:37:18
Top użytkownik
Witam

Wiesz co Bynoim, szkoda słów na takich Gadzetów. Wolę pomóc Klima-Coolowi bo jest jaki jest ale za to szczery do bólu. Wiesz z kim masz do czynienia. A temu nawet jak mu narysujesz to nie załapie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

CKI

2008-11-10, 19:56:49
Nowy użytkownik
Witam
Panowie szczerość szczerością Tego też trzeba ale czasami warto zamilknąć na na bzdurną zaczepkę.
Wystarczy przypomnieć sobie poniższą sentencję a klawiatura sama przestanie pisać.

" nie wchodź z głupim w dyskusje bo sprowadzi Ciebie do swojego poziomu a jako bardziej doświadczony wygra"

Pozdrawiam

Ps. Nie piję do nikogo, no czasami w lusterko Smile jak brak towarzystwa.
  • Odpowiedz

gadget

2008-11-11, 09:47:38
Zaawansowany użytkownik
Sorry Steefan moze i ja za wiele napisalem ale Twoje pytanie instalacje w ktorej jednoczesnie mozna grzac i chlodzic uwazam za podstawowe , poprostu mnie powalilo to taka pierwsza reakcja . Klima to obecnie podstawa mojego utrzymania ale ile teraz sie montuje/naprawai klim? Sa jakies chlodnie , lodowki czy drobne naprawy a z czegos musze chyba zyc. Wiec w zimie zajmuje sie innym tematem . Co do palnika sorry mam taki stary polski (Perkun chyba ) i tam nie ma miejsca na azot . Na polaczenia lutowany czy to na twardo czy na zimno nie narzekam . A lutuje juz od lat . Wiec zaciekawil mnie jakis nowy sposob lutowania i stad moje pytanie . Nic do Ciebie Stefan ale czasem zdaje mi sie ze traktujesz nas jak bande bez pojecia w temacie . Poprostu wiecej szacunku dla nas sa tutaj i fachowcy i poczatkujacy ale i jednych i drugich trzeba szanowac.

Ps co do palnika spawales kiedys Migomatem ? Tam jest prawdziwa osloa niedostanie sie napewno powietrze a tutaj jak sie dowiedzialem zeby gaz puszczac przez rure ktora sie lutuje to dla mnie jest troche dziwne ze nie chroniony jest lut na zewnatrz rury . Poki co robie po staremu i jest dobrze .
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-11, 10:05:02
Moderator
BArdzo mi się podoba takie podejście że potraficie jednak starać się dogadać co do tego azotu to myślę gadget że naprawdę niewiesz o co chodzi z tą osłoną więc napisze to tak że w czasie lutowania w drugi konic ruru wkładasz do jej wnętrza wężyk i wtłaczasz tam azot pod małym ciśnieniem tak aby powietrze które jest w ruże było wypychane na zewnątrz co powoduje pozbywania się tlenków i nie tworza się takie naloty które są szkodliwe dla układu , w palniku perun czy innym to nie ma znaczenia bo poprostu to sie wkłada wężyk z korkiem a czy ty będziesz to lutował zestawem tlenowym czy acetylenowym czy tylko propan tak jak jest w perun to naprawdę nie ma znaczenie. nawet przy zgrzewaniu zgrzewarką indukcyjną też sie takie coś robi bo tlenki się wytwarzają przy pewnej temperaturze a ta temperaturą jest akurat taka jak topinienie lutu czyli tak czy siak to sie tworzy i wskazane jest podawać azot . Big Grin
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-11-11, 12:04:36
Zaawansowany użytkownik
No to sie towarzystwo rozpisało jak jakomś powieść się czyta kutnie przeprosiny itp prawie się rozpłakałem. Dobra żatr panowie tak piszecie o tym grzaniu klimą a nikt nie napisał o grzałce na sprężarce do dogrzania oleju a przynajmniej ja zastosowałem taką temperatura spada poniżej 0 i się załacza kombinowałem jeszcze z dogrzaniem skraplacza grzałkami elektrycznymi ale po obliczeniu strat energi odeszłem od tego. NO I TERAZ WY NAPISZECIE ZE TO NIE TAK ITP I DUPA ZNOWU SPALONE NA PANEWCE ALBO MI SIĘ UDA TEN JEDEN RAZ HE HE NO Z NIECIERPLIWOŚCIĄ CZEKAM NA POSTY POZDRAWIAM
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-11, 18:36:11
Top użytkownik
Witam

Kolego Gadget, od początku byliśmy do siebie wrogo nastawieni, zaszło to już za daleko i nie doprowadziłoby do niczego dobrego. Miło że pierwszy wyciągnąłeś rękę na zgodę. Dokładam swoją.

Teraz powiem o co poszło. Kolejny raz nie doczytałeś mojego postu dokładnie i nie zastanowiłeś się o czym ja napisałem. Systemy klimatyzacji ze zmiennym przepływem czynnika oferują możliwość równoczesnego (a NIE na przemian) grzania i chłodzenia. Są to systemy trój rurowe na trójnikach z odzyskiem ciepła. Na pewno temat nie codzienny na forum. W życiu nigdy nie miałem na myśli że na forum jest banda bez pojęcia. Zawsze bardziej chciałem zaskoczyć nowinką lub pokłócić się, podyskutować. Szanuje i podziwiam wielu forumowiczów za ich wiedzę i doświadczenie. Moja wiedza chłodnicza jest mała, ale wystarczająca do tego co robię. Jak zaczynałem, wiedzę potrzebną do tematu klimatyzacji zdobywałem rozmawiając ze znajomymi chłodniarzami, na szkoleniach, z książek. Wyposażyłem się w niezbędny sprzęt. Między innymi palnik tlen-propan butan oraz butla azotu 20 kilową. Kiedyś na forum zrobiłem listę. Właśnie na szkoleniach dowiedziałem się o lutowaniu w osłonie azotu, o tym że nie służy tylko do osuszania, przedmuchiwania oraz prób ciśnienia instalacji chłodniczej. Widziałem jak wygląda olej z takiej instalacji która była lutowana bez osłony azotu. Umiem spawać Minimagiem. Mój ojciec był blacharzem samochodowym, teraz na emeryturze bawi się w renowacje starej Warszawy ,,Garbusa'' Smile . Tyle że to o inną osłonę chodzi. Myślę że kolega Byniom wytłumaczył już Tobie jak to się robi i o co chodzi. Z mojej strony powiem Ci że już nie powinieneś dalej lutować bez azotu ponieważ ma to zły wpływ na cały układ chłodniczy.

A co do początkujących, Klima-cool od upierdliwości Big Grin i dokuczania na tym forum to jestem ja. A ty jak dobrze pamiętam nie odrobiłeś zadania domowego. O tu jest. Grzałki zostaw producentom.

Mg_1 w czym ja Ci mogę pomóc? Na lodówkach, klimach samochodowych, mrożniach i chłodniach się nie znam. Wiem!!! Mogę powiedzieć Ci gdzie są dobre lody w Szczecinie jak kiedyś zawitasz Wink .

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

tygrysektom

2008-11-12, 00:34:00
Nowy użytkownik
Witam wszystkich i wszyskim dziękuje za wypowiedzi,kłutnie i przeprosiny.
Dzięki byniom za te tabelki 15 0 -15 bo myślałem,że będzie gożej z tym współczynnikiem przy -15 , tylko te moce są za wysokie bo ja myśle mnij więcej o 10 kW. Jak oceniacie funkcja AUTO w tych trzech firmach ,albo morze inaczej w jakiej kolejności od 1 do 3 ustawili byście zaawansowanie elektroniczne tych urządzeń bo to widac chyba bez użytku nawet po zdięciu osłon( a zasadniczo chodzi mi o funkcje economy) mam kilka dni i muszę coś kupic.
Każda informacja mile widzlana.
  • Odpowiedz

byniom

2008-11-12, 07:02:49
Moderator
Moc klimatyzatora z tabeli to był podany tylko poglądowo a nie że to ma być te 15kw . Taki mi wpadł akurat w rękę i chodziło tylko o pokazanie jak się ten współczynik ma przy niższych temperaturach .Przy klimatyzatorach innych niż ten który podałem mogą być inne współczynniki i to jest zawsze podane w instrukcji bądź na tabliczce znamionowej . Mnie sie wydaje że musisz patrzeć pod tym kontem że interesujesz sie klimatyzatorem jakiejś firmy o danej mocy potem patrzysz na współczynnik a jak to nie odpowiada to szukasz innego .
  • Odpowiedz

Klima-cool

2008-11-12, 07:45:58
Zaawansowany użytkownik
Witam pozdrawiam z marszu STEFANA OD BUTÓW i jeśli coś znaczy moje słowo na tym forum to jak masz grzać klimą nie zastanawiaj się tylko kup DAJKINA jak ktoś ci doradzi np. hitaci czy maqłej to nawet do szczecina pojade też na lody ale zabije POZDRAWIAM I JADE DO ROBOTY
  • Odpowiedz

tygrysektom

2008-11-12, 09:01:31
Nowy użytkownik
Dokładnie o to mi chodzi kolego byniom aby na wstępie porównac współczynniki oraz paremetry tych trzech firm w kasetonach o mocy h 7,1 i g 8,0 lub następny w góre ale tak precyzyjnie jak te z tabelki.
Poprostu liczę ,że koledzy macie dostęp do tych informacii albo proszę o dokładne namiary gzie w necia to znaleść . Myślę że sam też bym coś wybrał tylko musiał bym mieć więcej danych technicznych o :
MITSUBISHI in PLARP71AA out PUHZRP71VHA
DAIKIN in RCQH71C out RZQS71CU
FUDJITSU in AUYA24LB out AOYA24LA
ewentualnie o jeden skok w górę bo wyżej są już trochę za drogie.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2008-11-12, 10:54:43
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):Witam pozdrawiam z marszu STEFANA OD BUTÓW i jeśli coś znaczy moje słowo na tym forum to jak masz grzać klimą nie zastanawiaj się tylko kup DAJKINA jak ktoś ci doradzi np. hitaci czy maqłej to nawet do szczecina pojade też na lody ale zabije POZDRAWIAM I JADE DO ROBOTY
Witam

No właśnie już twoje słowo nic nie znaczy. Pokazałeś klasę. Ja jako jeden z nielicznych rozmawiałem z tobą. Ze szczerą chęcią pomocy tobie choć w tym co ja rozumiem. Ale widzę że szkoda czasu na ciebie. Po tym co napisałeś, myślę że już nikt nie będzie z tobą rozmawiał szczerze. I powiem ci jeszcze jedno, grożenie pozbawienia życia w Polsce jest karalne.

I już więcej nie mam nic do powiedzenia tobie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2008-11-12, 11:10:11
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):Witam pozdrawiam z marszu STEFANA OD BUTÓW i jeśli coś znaczy moje słowo na tym forum to jak masz grzać klimą nie zastanawiaj się tylko kup DAJKINA jak ktoś ci doradzi np. hitaci czy maqłej to nawet do szczecina pojade też na lody ale zabije POZDRAWIAM I JADE DO ROBOTY
Oj może warto przed kliknięciem "potwierdż" czasami przeczytać co się napisało i nie chodzi mi tu o brak szacunku dla ojczystego języka,choć nie ukrywam,że trudno się czyta posty całkowicie lekceważące zasady ortografii i stylistyki.
Obrażanie Kogokolwiek i prowokowanie do kłótni nie jest chyba celowe na tym forum?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa