Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

KLimatyzator Fujitsu asya18lec

8 Odpowiedzi, 5326 Wyświetleń

tmic

2021-12-13, 07:37:16
Nowy użytkownik
Posiadam klimatyzator Fujitsu asya18lec. Mam go z odzysku od m-ca i używam jedynie do ogrzewania pomieszczenia.
Na zewnątrz jest temperatura ok -3 stopnie. Klimatyzator co około 30 minut przechodzi w tryb odszraniania.
Czy jest na normalna praca klimatyzatora ?
  • Odpowiedz

DBKlima

2021-12-13, 09:32:14
Top użytkownik
To może wiedzieć tylko człowiek który napisał program
Jak się oszrania to musi przejść w defrost .
Każdy producent ma swój pomysł na realizację ...

Pytanie czy urządzenie utrzymuje ci w pomieszczeniu temperaturę którą ustawiłeś .
Masz 5kW więc nie masz więcej jak 50m2
Czy po ustawieniu na średnim biegu i 21C dla grzania klimatyzator utrzymuje 21C (+-2C)
Jaka jest temperatura na zasysie i jaka na wyrzucie z jednostki wewnętrznej
Podaj jeszcze orientacyjną długość instalacji
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

DBKlima

2021-12-13, 09:53:12
Top użytkownik
To może wiedzieć tylko człowiek który napisał program

Pytanie czy urządzenie utrzymuje ci w pomieszczeniu temperaturę którą ustawiłeś .
Czy po ustawieniu na średnim biegu i 21C dla grzania klimatyzator utrzymuje 21C (+-2C)
  • Odpowiedz

tmic

2021-12-13, 10:22:10
Nowy użytkownik
DBKlima napisał(a):To może wiedzieć tylko człowiek który napisał program

Długość instalacji ok. 2,5m.
Temperatura utrzymuję się w granicach +-2 stopnie , metraż co prawda jest większy niż 50m2.
Klimatyzator jak patrzę na miernik energii pobiera od 500W do 1 kw (w porywach więcej) a więc nie pracuje z max mocą więc wydaje się, że zapas jeszcze ma.
Tak sobie pomyślałem czy warto by było opasać go jakimś przewodem grzejnym.
Temperatura na wyrzucie tzn. mierzona pirometrem w okolicy wentylatora to ok. 46 stopni.
Czy są jakieś klimatyzatory, które sobie lepiej radzą z grzaniem ?
  • Odpowiedz

tmic

2021-12-13, 13:20:42
Nowy użytkownik
Mam w pracy innego Fujitsu 2,5 kw i widzę, że jest to samo . Zadałem temperaturę 30 stopni i otworzyłem okno.
Też co ok. 30 minut włącza odszraniane. Czyli ten typ tak ma , jak nie wydala to często odszrania.
  • Odpowiedz

Tytanowy Janusz

2021-12-13, 19:06:55
Zaawansowany użytkownik
tmic napisał(a):Czy jest na normalna praca klimatyzatora ?

bardzo normalna

Jak nie szroni tzn ze trup. Ewentualnie wyłącz i nie będzie szronić Big Grin

Cytat:otworzyłem okno.
Też co ok. 30 minut włącza odszraniane. Czyli ten typ tak ma , jak nie wydala to często odszrania.

Otworzyleś okno klima kreci na 100%-szroni szybciej. Dość logiczne nawet dla laika. Każdy typ tak ma.

Cytat:Tak sobie pomyślałem czy warto by było opasać go jakimś przewodem grzejnym.
Przewodem grzejnym to możesz sobie opasać sprężarkę jak ci stanie dęba na gęstym oleju przy ponizej -20. Jak na chwile obecną temperatur takich nie widać. Na wylocie masz dobrą temperaturę jak klima nie ogarnia założyć drugą. Nie trudno się domysleć, że wydajność spadnie przy np -15. Jak wszystko gra to ciesz się z klimy z odzysku.

Apropo szronienia podpowiem jeszcze żebyś zerknął w raporty pogodowe jaką aktualnie mamy wilgotność powietrza na zewnątrz...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2021-12-13, 19:08:08 przez Tytanowy Janusz.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2021-12-14, 11:01:51
Top użytkownik
tmic napisał(a):Tak sobie pomyślałem czy warto by było opasać go jakimś przewodem grzejnym.
Temperatura na wyrzucie tzn. mierzona pirometrem w okolicy wentylatora to ok. 46 stopni.
Fujitsu w cenniku miał kiedyś zestaw do pracy zimowej który dokupowało się opcjonalnie .
... może sprzedałem na ostatnie 10 lat z 1 sztukę .
46C Big Grin prawdopodobnie mam w prywatnym gorszy wynik Wink
tmic napisał(a):Czy są jakieś klimatyzatory, które sobie lepiej radzą z grzaniem ?
Daikin Perfera, Fujitsu nordic , Gree Amber Prestige oraz Gree U-Crown - najdroższe modele z Gree
  • Odpowiedz

obser

2021-12-21, 16:11:31
Top użytkownik
Defrost będzie się robił jak się zaszroni jednostka zewnętrzna, a jak często będzie to robił, to zależy od temperatury zewnętrznej i szczególnie wilgotności.Były teraz takie dni 100% wilgotności temperatura -1-0 i co min. godixnę robił defrost, jak był dzień -4 i 35% wilgotności, to ja na defrost nie trafiłem (może robił,ale z raz dziennie).
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa