Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Honda Civic 2007 nie włącza sprężarki

13 Odpowiedzi, 27019 Wyświetleń

yasiu

2012-04-02, 00:45:21
Nowy użytkownik
Witam serdecznie wszystkich fachowców z dziedziny klimatyzacji.

Auto:
Honda Civic 2007 r

Problem:
Po włączeniu klimatyzacji załącza wentylator, obroty się zmieniają lecz sprężarka nie startuje. Po podaniu plusa na sprężarkę, startuje i klima chłodzi.

Co zrobione:
Klima nabita (był malutki ubytek czynnika przez 2 lata od ostatniego nabicia)

Jakie pomysły? Jak sprawdzić czujnik ciśnienia? (trzy przewody) gdzie znajduje się czujnik temperatury? (myślę, że tu jest najprawdopodobniejsze uszkodzenie), czy mogę zasymulować czujnik temperatury? jeżeli tak to w którym miejscu?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-04-02, 07:06:38
Top użytkownik
Jak "nabita" to musi chodzić,chyba że bezpiecznik "nawalił"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-02, 07:07:24 przez awax.)
  • Odpowiedz

lukukuki69

2012-04-02, 17:33:39
Nowy użytkownik
Ten czujnik jest sterownikiem poprawnosc jego działania sprawdza sie stosownym testerem porównując jego wskazania do cisnien w układzie Rolleyes
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-02, 19:48:03
Top użytkownik
Nabijacze nadal nabijają.Ludzi w balona?A kto napełnia? Nabijacze? A co robią napełniający?Słuchają porad nabijających na forum?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

yasiu

2012-04-03, 00:23:26
Nowy użytkownik
Nabijanie klimatyzacji jest zwrotem używanym przez osoby zajmujące się tym, więc do kogo pretensje, że wszyscy tak mówią?

Jak na razie to widzę, że Wy też nabijacie, licznik postów na forum.

Rozumie, że czujnik steruje pracą układu, jaka jest jego charakterystyka w przypadku prawidłowego ciśnienia? Podejrzewam, że może działać na dwa sposoby tj. sterowanie rezystancją lub zwyczajnie on/off. Bezpiecznik oczywiście sprawny, jeżeli ktoś posiada schemat instalacji elektrycznej to sobie poradzę, a zwróciłem się o pomoc do fachowców w tej dziedzinie, gdyż liczyłem na fachową odpowiedź. Wszystkich wrzucacie do jednego worka, konkretnie napisałem i sprecyzowałem zapytanie, moje pytanie nie brzmiało dlaczego klima nie chłodzi czy też czy nabijacie, lub napełniacie.
  • Odpowiedz

awax

2012-04-03, 06:58:39
Top użytkownik
"Jakie pomysły? Jak sprawdzić czujnik ciśnienia? (trzy przewody) gdzie znajduje się czujnik temperatury? (myślę, że tu jest najprawdopodobniejsze uszkodzenie), czy mogę zasymulować czujnik temperatury? jeżeli tak to w którym miejscu?"
To są Twoje pytania,odpowiedz może być jedna:podjechać do profesjonalnego serwisu i zlecić naprawę.Ty chcesz uczyć się na samochodzie Klienta to może zapytaj się go o zgodę?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-03, 06:58:57 przez awax.)
  • Odpowiedz

lukukuki69

2012-04-03, 09:16:02
Nowy użytkownik
Wracajac do tematu-czujnik zasilany jest napieciowo daje sygnal modulowany impulsowo.Zwyklym miernikiem dziada nie sprawdzisz.
  • Odpowiedz

mn27

2012-04-03, 09:35:19
Zaawansowany użytkownik
ja bym podpiął pod komputer bo tak chyba ciężko będzie dojść
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-03, 18:52:43
Top użytkownik
lukukuki69 napisał(a):Wracajac do tematu-czujnik zasilany jest napieciowo daje sygnal modulowany impulsowo.Zwyklym miernikiem dziada nie sprawdzisz.
No fakt.I nikt z tego powodu ich nie wymienia. Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

yasiu

2012-04-03, 22:26:45
Nowy użytkownik
Dziękuję Tym, którym zależy na rzeczowych odpowiedziach. Czepialskim i uważającym się za najważniejszych Tongue

Skoro sprawa wygląda tak jak opisujecie to w takim razie kto podejmie się tego na terenie woj. opolskiego lub dolnośląskiego?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-03, 22:27:02 przez yasiu.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-04-04, 20:35:42
Top użytkownik
Zbyt dużo wiesz aby ci pomóć Wink

Tom Peters
  • Odpowiedz

driver78

2020-07-23, 12:04:26
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Po włączeniu klimatyzacji załącza wentylator, obroty się zmieniają lecz sprężarka nie startuje. Po podaniu plusa na sprężarkę, startuje i klima chłodzi
DD, u mnie właśnie zrobiło się podobnie - nie ma napięcia na sprężarce
jak rozwiązałeś problem, brgds
  • Odpowiedz

driver78

2020-07-23, 12:13:26
Nowy użytkownik
yasiu napisał(a):Dziękuję Tym, którym zależy na rzeczowych odpowiedziach. Czepialskim i uważającym się za najważniejszych Tongue

Skoro sprawa wygląda tak jak opisujecie to w takim razie kto podejmie się tego na terenie woj. opolskiego lub dolnośląskiego?

DD, u mnie właśnie zrobiło się podobnie - nie ma napięcia na sprężarce
jak rozwiązałeś problem, brgds
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa