awax napisał(a):Witamrg:-) napisał(a):ja prowadze firme 15 lat i cały czas się ucze bo chłodnictwo to zawód pełen niespodzianekI tu jest właśnie sens szkoleń autoryzacyjnych konkretnych firm,aby uaktualniać kwalifikację.Zaczynac jednak trzeba pod okiem bardziej doswiadczonych.
Nienormalność naszej branży polega również na tym ,że zmuszeni jsteśmy brac się za wszystko.To nie jest profesjonalizm , a szarpanie sie aby utrzymać się na rynku.
I tu Awax się z Tobą nie zgodzę, branża nie zmusza do robienia wszystkiego (życie mogło zmusić). Możesz robić tylko chłodnie. Wielu w tym dziale chce montować tylko klimatyzatory z ekologicznym czynnikiem nie podlegające pod pod twoją ulubioną ustawę. Ustawa wyszczególnia czynniki zubożające warstwę ozonową. U mnie sprawa jest prosta, znalazłem lukę na rynku, dostosowałem bazę sprzętową, posiadłem wiadomości potrzebne do montażu klimatyzatorów, montuje (wiedzę poszerzam w dalszym ciągu). Przepisów nie łamie. Mam trudny rynek. Konkurencja jest beznadziejna. Dilerzy uznanych firm sprzedają za minimalne marże urządzenia tylko żeby być na rynku. Żeby tylko uwalić konkurencje. Paranoja. Tu jest problem.
Moim zdaniem nie powstrzyma się chętnych do montażu klimatyzatorów, straszeniem i wytykaniem ich błędów. Mówieniem im jacy są do bani. Można nieraz się uśmiechnąć żeby wiedzieli że zrobili źle. Awax ja stawiam, na razie na świadomość. Otwieranie oczu na pewne zagadnienia, o których trzeba wiedzieć przy montażu i konserwacji. To że są odważni i porywają się z motyką na księżyc to jest codzienność nie tylko w chłodnictwie.
Mam klimatyzacje w samochodzie. Jak myślisz nabijam ją sam? Nie! Zepsuła mi się lodówka pół roku temu? Naprawiłem ją sam? Nie! Powiem Ci więcej przegląd mojego kotła robi serwis Saunier Duval. Wiesz czemu bo jest wielu którzy myślą że muszą robić wszystko. A ja zajmuje się instalowaniem nowych urządzeń. I w tym jestem dobry, i nikt mi nic nie zarzuci. A jak coś już spieprzę to chylę czoło i poprawiam.
Awax jesteś fajnym facetem, dobrym fachowcem ale za bardzo chcesz być wszędzie naraz.
Pozdrawiam
Otwórz ośrodek szkoleniowy. Taki dwu tygodniowy albo trzy. Myślę że na tym jest teraz duuuuuuuuuuża kasa
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY