Witam. Spokojnie monterod2002, nie gniewam się
Masz rację, invertery mają płynną regulację ale w pracy sprężarki jest oczywiście analogia, ponieważ, wyższe obroty to w efekcie uzyskiwanie wyższych ciśnień i różnic temp. na wydmuchu oraz na odwrót. Ja się przez lato nasłuchałem jak ona pracuje i powiem, że przy grzaniu w sumie nie osiągnęła tego, co potrafiła osiągać na chłodzeniu przy opcji turbo, jednak jej zakres „buczenia” znam dość dobrze. Natomiast najczęściej po schłodzeniu w pomieszczeniu do nastawionego poziomu, zwalniała i zaczynała pracować na bardzo niskich obrotach, wtedy bardziej było słychać czynnik w przewodach, niż ją samą. Problem tutaj jest taki, że stosunkowo wysokich obrotach (grzanie), jak również przy ich zwiększaniu po starcie, nie idzie za tym zupełnie zwiększanie temp. wydmuchiwanego powietrza, czyli sprężarka szybko pracuje, a efektu żadnego nie ma. Dodam tutaj, że dmuchawa nie włącza się od razu, tylko po dłuższej chwili, zatem czynnik w j.wew. jest już wstępnie sprężony. Przypomina to samochód, który ślizga się w błocie-niby zużywa energię i wykonuje jakąś pracę ale nie taką, jaką zakładamy, czyli nie jedzie. Ale dość gdybania
, ponieważ kontaktowałem się ze swoim serwisem i powiedzieli, że przekazali tą sprawę do głównego serwisu Samsunga w Radomiu, na którego kontakt teraz czekam. Tak więc odwiedzi mnie inny serwis, nie ten, co zakładał mi klimatyzację. Oczywiście opisałem bardzo dokładnie całą nieprawidłowość w działaniu klimy i wyraziłem też (również dzięki wiedzy uzyskanej tutaj) wszystkie swoje podejrzenia. Zasugerowałem również, że problem występuje jedynie poniżej 2 st.c. Nie spekulowaliśmy zatem już telefonicznie, jaka jest tego wszystkiego przyczyna, tylko serwisant powiedział mi, że ten błąd często występujący, to błąd czujnika temp. zewn. Jednak wątpię, że to jedyna przyczyna i że ten czujnik tutaj tak bruździ, ponieważ przy jego uszkodzeniu klima chyba by nie pracowała przy 5 st.c. normalnie, przy 0 st.c źle, lub przy 0 st.c. raz pracuje 5 min i wyskakuje błąd E2-37, lub przy 0 st.c pracuje 20 min i nie wyskakuje żaden błąd, sprężarka chodzi dość szybko, a z klimy wieje zimnie powietrze.
pozdrawiam,
Darek.
Masz rację, invertery mają płynną regulację ale w pracy sprężarki jest oczywiście analogia, ponieważ, wyższe obroty to w efekcie uzyskiwanie wyższych ciśnień i różnic temp. na wydmuchu oraz na odwrót. Ja się przez lato nasłuchałem jak ona pracuje i powiem, że przy grzaniu w sumie nie osiągnęła tego, co potrafiła osiągać na chłodzeniu przy opcji turbo, jednak jej zakres „buczenia” znam dość dobrze. Natomiast najczęściej po schłodzeniu w pomieszczeniu do nastawionego poziomu, zwalniała i zaczynała pracować na bardzo niskich obrotach, wtedy bardziej było słychać czynnik w przewodach, niż ją samą. Problem tutaj jest taki, że stosunkowo wysokich obrotach (grzanie), jak również przy ich zwiększaniu po starcie, nie idzie za tym zupełnie zwiększanie temp. wydmuchiwanego powietrza, czyli sprężarka szybko pracuje, a efektu żadnego nie ma. Dodam tutaj, że dmuchawa nie włącza się od razu, tylko po dłuższej chwili, zatem czynnik w j.wew. jest już wstępnie sprężony. Przypomina to samochód, który ślizga się w błocie-niby zużywa energię i wykonuje jakąś pracę ale nie taką, jaką zakładamy, czyli nie jedzie. Ale dość gdybania
, ponieważ kontaktowałem się ze swoim serwisem i powiedzieli, że przekazali tą sprawę do głównego serwisu Samsunga w Radomiu, na którego kontakt teraz czekam. Tak więc odwiedzi mnie inny serwis, nie ten, co zakładał mi klimatyzację. Oczywiście opisałem bardzo dokładnie całą nieprawidłowość w działaniu klimy i wyraziłem też (również dzięki wiedzy uzyskanej tutaj) wszystkie swoje podejrzenia. Zasugerowałem również, że problem występuje jedynie poniżej 2 st.c. Nie spekulowaliśmy zatem już telefonicznie, jaka jest tego wszystkiego przyczyna, tylko serwisant powiedział mi, że ten błąd często występujący, to błąd czujnika temp. zewn. Jednak wątpię, że to jedyna przyczyna i że ten czujnik tutaj tak bruździ, ponieważ przy jego uszkodzeniu klima chyba by nie pracowała przy 5 st.c. normalnie, przy 0 st.c źle, lub przy 0 st.c. raz pracuje 5 min i wyskakuje błąd E2-37, lub przy 0 st.c pracuje 20 min i nie wyskakuje żaden błąd, sprężarka chodzi dość szybko, a z klimy wieje zimnie powietrze. pozdrawiam,
Darek.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY