dzięki za życzenia powodzenia. Co do montażu klasycznej klimatyzacji - oczywiście wszystko się da, ale jest za dużo argumentów przeciw. Po pierwsze silnik jest zabudowany osłonami przeciwbłotnymi i cięzko jest zamontować tam sprężarkę. Montaż parownika pod maską odpada. Jeżdżąc w tym roku po ciepłych i bardzo górzystych krajach były chwilę że chciałem zdemontować intercooler bo zasłaniał część chłodnicy i silnik był na granicy przegrzania. Pakowanie tam skraplacza nie ma żadnego sensu. Na dach też nie chciałbym - cały tzw hard-top jest demontowalny - można założyć plandekę i nie chciałbym rezygnować z tej opcji. Do tego zamontowana klima bardzo utrudniła by serwisowanie auta - po wyjeździe musiałem np wymienić poduszki między ramą a nadwoziem. Jako że silnik przymocowany jest do ramy a parownik (i być może skraplacz) związany byłby z nadwoziem - taki zabieg wymagałby spuszczania gazu i ponownego napełniania. Ale najważniejszy jest aspekt finansowy. Klimatyzacja użyta byłaby raz do roku do wakacyjnego wyjazdu. Fakt że zwiększyła by komfort o niebo, założyłem że nie mogę wpakować w nią wielkiej kasy. Klimatyzator dostałem (po wcześniejszym zamówieniu w prezencie
) Mogę go wykorzystać w upalne dni w mieszkaniu. Zasilanie też udało mi się zrobić bezkosztowo. Koszt klasycznej klimatyzacji trudno by było zamknąć w 3 tys zł, abstrahując od możliwości jej zrealizowania.
W aucie jest dość miejsca by zamontować 6 takich klimatyzatorów nie rezygnując z miejsca na spanie i bagaż. Klimatyzator ma chłodzić powietrze znajdujące się wewnątrz auta (a nie napływające z wewnątrz) Parownik będzie dostawał i wyrzucał powietrze z zewnątrz.
pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-12-26, 20:01:39 przez vitty.)
) Mogę go wykorzystać w upalne dni w mieszkaniu. Zasilanie też udało mi się zrobić bezkosztowo. Koszt klasycznej klimatyzacji trudno by było zamknąć w 3 tys zł, abstrahując od możliwości jej zrealizowania.W aucie jest dość miejsca by zamontować 6 takich klimatyzatorów nie rezygnując z miejsca na spanie i bagaż. Klimatyzator ma chłodzić powietrze znajdujące się wewnątrz auta (a nie napływające z wewnątrz) Parownik będzie dostawał i wyrzucał powietrze z zewnątrz.
pozdrawiam
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY