Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Elektroniczne manometry

44 Odpowiedzi, 47463 Wyświetleń

Fujitsu Szczecin

2009-01-13, 21:16:53
Top użytkownik
Witam

Do montaż i serwisu klimatyzatorów warto mieć elektroniczny manometr. Koniecznie zintegrowany z termoparą i wakuometrem. Tym bardziej polecam te manometry dla mający mniejsze doświadczenie z techniką chłodniczą. Diagnoza układu chłodniczego jest o wiele prostsza i szybsza. Kwestia samego przyrządu jest dyskusyjna. Zgadzam się z kolego RoiliX że Testo ma zaawansowane, profesjonalne przyrządy które sprawdzają się najlepiej przy dużych układach chłodniczych i pompach ciepła. Są nieprzyzwoicie drogie i co roku trzeba robić kalibrację. Poza tym model z firmy Testo który by mnie zadowolił to model Testo 560-2 który kosztuje powyżej 5000pln. Dla Ciebie najlepszy będzie któryś z niższej półki, czyli zestaw Mastercool MTC 99661 lub manometr Revco Digimon-3-Plus. Osobiście posiadam oba modele. Każdy ma swoje wady i zalety ale obydwa pokazują parametry instalacji na których mi zależy czyli ciśnienia po stronie niskiej i wysokiej, temperatury wynikowe, temperatury realne i co najważniejsze wyliczają w czasie rzeczywistym temperaturę przegrzania i do chłodzenia. Najważniejszym moim zdaniem dla serwisu instalacji klimatyzatorów czy to przy montażu czy przy naprawie: sprawdzić głębokość próżni, próba szczelności na próżni, stan ilości czynnika w układzie chłodniczym. Tu bardzo pomocne będą te manometry.

Pozdrawiam

Nie mam dziś weny twórczej Sad
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa