stefanbud napisał(a):WitamTesto za 5000? To chyba żle widzę coś na tej stronie
Do montaż i serwisu klimatyzatorów warto mieć elektroniczny manometr. Koniecznie zintegrowany z termoparą i wakuometrem. Tym bardziej polecam te manometry dla mający mniejsze doświadczenie z techniką chłodniczą. Diagnoza układu chłodniczego jest o wiele prostsza i szybsza. Kwestia samego przyrządu jest dyskusyjna. Zgadzam się z kolego RoiliX że Testo ma zaawansowane, profesjonalne przyrządy które sprawdzają się najlepiej przy dużych układach chłodniczych i pompach ciepła. Są nieprzyzwoicie drogie i co roku trzeba robić kalibrację. Poza tym model z firmy Testo który by mnie zadowolił to model Testo 560-2 który kosztuje powyżej 5000pln. Dla Ciebie najlepszy będzie któryś z niższej półki, czyli zestaw Mastercool MTC 99661 lub manometr Revco Digimon-3-Plus. Osobiście posiadam oba modele. Każdy ma swoje wady i zalety ale obydwa pokazują parametry instalacji na których mi zależy czyli ciśnienia po stronie niskiej i wysokiej, temperatury wynikowe, temperatury realne i co najważniejsze wyliczają w czasie rzeczywistym temperaturę przegrzania i dochłodzenia. Najważniejszym moim zdaniem dla serwisu instalacji klimatyzatorów czy to przy montażu czy przy naprawie: sprawdzić głębokość próżni, próba szczelności na próżni, stan ilości czynnika w układzie chłodniczym. Tu bardzo pomocne będą te manometry.
Pozdrawiam
Nie mam dziś weny twórczej
www.mera-sp.com.pl/przyrzpom.php?go=chlodnictwo
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY