max75 napisał(a):Problemu technicznego to nie mam, ale muszę zdjąć wartości temperatur i ciśnień j.wew, rozdzielacza i zewn. w dwóch trybach pracy.A wszystko to wpisać w w odpowiedni protokół.Witam
Sprawa grzania rozwiązana : na głównym sterowniku ustawiam temp. max ale chłodzenie kiszka. Poza tym sprawdzenie prawidłowej wartości doładowanego czynnika najlepiej wychodzi w fazie chłodzenia. Cały system jest już uruchomiony z tą jednostką zewn to myślałem że znajdę coś jak w daikinie. Pzdr i dzięki za odpowiedź.
Jeżeli nie zainstalowałeś na rurze cieczowej wziernika to niema za bardzo metody sprawdzenia poprawnej ilości czynnika w VRF. W systemach tych czynnik uzupełnia się według wyliczonej długości instalacji, trójników przed uruchomieniem systemu. System VRF ma w swoich funkcjach pracy pomiar przegrzania i na jego podstawie reguluje przepływem czynnika. System dąży do jak najbardziej optymalnej pracy. Próbowałem mierzenia przegrzania, dziwne pomiary wychodzą. Możesz jedynie przy sprzyjających warunkach, włączyć wszystkie jednostki i mierzyć temperaturę wylotu j.w.
W Saunier Duval VRF jest przycisk włączający test pracy w trybie chłodzenia, w j. z. a w Fujitsu też jest to może w Twoim systemie też przewidzieli. W Fujitsu wydaje mi się że można go uruchomić z poziomu sterownika przewodowego.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY