PYTON napisał(a):Od samego początku mojej działalności zawsze lutuje i moi ludzie też mają taki nakaz jedynie przy jednostce zewnętznej zostawiam śrubunki.Witam
Jeżeli montuje splity na pełnycz ścianach zawszę kuję bruzde a montaż zaczynam od splita. Nie podejmuje zleceń gdy klient chce aby najpierw położyć instalację a latem podłączyć sprzęt. Widziałem takie instalacje i jak monterzy usiłowali upchać te śrubunki i reszte instalacji pod splitem - urzadzenia są coraz mniejsze i coraz mniej miejsca jest na takie rozwiązania. Inaczej to wygląda w przypadku ścianek z płyty GK lub podwieszanych sufitów.
Co do gwarancji - nie wiem - bo nie miałem takiego problemu, ale podejrzewam że jeśli zrobisz to zgodnie ze sztuką to nie będzie żadnego problemu.
moim zdaniem układy klimatyzacji powinne być tak przygotowane przez producenta aby wszystkie połączenia były lutowane zwłaszcza gdy urządzenie nie posiada presostatów. pęka nakrętka ucieka czynnik układ pracuje na sucho a klient katuje go przez dwa dni zanim zadzwoni. kupiłem dobrej klasy klucz dynamometryczny i też problem powrócił i to w sprzęcie z bardzo wysokiej półki.
Powiem wam tam, jeżeli chodzi o lutowanie połączeń pod splitem, jest ono wykonane zgodnie ze sztuką, nie ma to wpływu na gwarancję. Jest to zabieg pracochłonny ale daje faktycznie lepsze ułożenie przewodów pod j. w. i większą pewność że jest szczelne na połączeniu. Jeżeli wykonamy źle kielichy, skręcimy złączki niezgodnie z zaleceniem producenta czyli użyjemy za małej(w co wątpię) lub za dużej siły przy skręcaniu w następstwie czego czynnik ucieknie z instalacji, nie podlega to pod naprawę gwarancyjną ani skutki. A wszystko idzie zweryfikować. Lutowanie najbardziej jest wskazane na łączeniach do których nie mamy bezpośredni dojścia po montażu np. zarzucone zaprawą po położeniu w bruzdach.
No to jest nas dwóch mających klucz dynamometryczny

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY