PYTON napisał(a):Od samego początku mojej działalności zawsze lutuje i moi ludzie też mają taki nakaz jedynie przy jednostce zewnętznej zostawiam śrubunki.no właśnie chodziło mi głownie o lutowanie gdy najpierw jest instalacja a potem split bo tu bym się zdziwił jak byś lutował
Jeżeli montuje splity na pełnycz ścianach zawszę kuję bruzde a montaż zaczynam od splita. Nie podejmuje zleceń gdy klient chce aby najpierw położyć instalację a latem podłączyć sprzęt. Widziałem takie instalacje i jak monterzy usiłowali upchać te śrubunki i reszte instalacji pod splitem - urzadzenia są coraz mniejsze i coraz mniej miejsca jest na takie rozwiązania. Inaczej to wygląda w przypadku ścianek z płyty GK lub podwieszanych sufitów.
Co do gwarancji - nie wiem - bo nie miałem takiego problemu, ale podejrzewam że jeśli zrobisz to zgodnie ze sztuką to nie będzie żadnego problemu.
moim zdaniem układy klimatyzacji powinne być tak przygotowane przez producenta aby wszystkie połączenia były lutowane zwłaszcza gdy urządzenie nie posiada presostatów. pęka nakrętka ucieka czynnik układ pracuje na sucho a klient katuje go przez dwa dni zanim zadzwoni. kupiłem dobrej klasy klucz dynamometryczny i też problem powrócił i to w sprzęcie z bardzo wysokiej półki.
to mnie ciekawiło, ja takie zlecenia przyjmuje bo wiem ze większość firm odmawia(ktoś czarna robotę musi zrobić a łatwo nie jest tego upchnąć tu masz racje w 100%
) hmmm mnie ojciec nauczył bez klucza dynamometrycznego skręcać i nawet nigdy nie próbowałem innaczej... chyba bardziej wieże swojemu wyczuciu już niż takim wynalazkom
Wy od początku z kluczem? czy zdecydowaliście ze takie ustrojstwo to dobra rzecz i teraz bez tego do montażu nie podchodzicie?? pozdrawiam
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY