Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż za 600BRUTTO??

54 Odpowiedzi, 48805 Wyświetleń

jackie

2009-02-02, 05:41:03
Użytkownik
Witam, pozwolicie koledzy, ze przedstawię inną stronę tzw medalu...
Kiedy, nie mając jeszcze firmy, zakładałem u siebie swój pierwszy klimatyzator ( parowacz w domu powieszony, odwiert wykonany, linia freonowa poprowadzona, połączenia między jednostkami wykonane, linia kondensatu wyłożona, skraplacz na zewnątrz powieszony na 4m, rusztowanie warszawskie pod skraplaczem wzniesione wraz z podestami - czyli jeżeli o czymś teraz nie zapomniałem - to kpl) zacząłem szukać usilnie firmy, która to odpali, czyli: sprawdzi połączenia (4 śrubunki), wykona próżnię w układzie i odkręci zawory na skraplaczu. Co się okazało? nikt nie miał ochoty tego zrobić za mniej niż... 900 złotych po wielkich łaskawych, poniżających negocjacjach!!! cena normalna to 1400 - to ja się pytam Was - czy w naszej branży ( bo jestem już jej członkiem) niektórzy nie mają nas...ne w łepetynach. Czy to było takie wielkie wyzwanie, że nikt nawet nie chciał przyjechać zobaczyć jak to jest zrobione? Faktem jest, że klima była z marketu i montując ją straciłem gwarancję na tzw dzień dobry - brałem to pod uwagę i wszystkim o tym mówiłem. Panowie fachowcy nie byli zainteresowani. Wiecie kto wykonał próżnię i sprawdził śrubunki? - znajomy Pan Kaziu za 50 złotych + poczęstowałem go posiłkiem i kawką. Szczęście było po obu stronach stołu! Klima zaś pracuje bezawaryjnie 3 sezon. Ja zaś właśnie wtedy postanowiłem bez pospiechu budować własną firmę, która będzie działać oficjalnie, legalnie, będzie otwarta na klientów i będzie traktować ich jak zleceniodawców a nie tylko jak źródło z którego trzeba wycisnąć max ilość kasy - wciskając im coraz lepsze kity ( czego niejednokrotnie już byłem świadkiem). Więc takich kolegów też mamy niestety wśród nas! W minionym sezonie zrobiłem kosztorys i przeliczenia dla rozbudowywanego zakładu kosmetyczno-fryzjerskiego i moja oferta była o połowę tańsza od poprzednika ( chciał kupić sobie chyba od razu nowy samochód...) - dowiedziałem się o jego ofercie po złożeniu swojej i co? - znalazł się ktoś, kto zrobił to w moich "pkt montażowych" chyba jeszcze taniej - myślę, że są pewne granice opłacalności. Firma musi zarabiać - to fakt. Są jednak pewne granice - przyzwoitości, uczciwości zawodowej oraz zwykłej ludzkiej życzliwości.
Post ten dawno już za mną "chodził" - więc przyjmijcie go pod rozwagę.
Pozdrawiam kolegów serdecznie.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa