PYTON napisał(a):do kolegi Stefanbud ta tabela pochodzi z instrukcji uzytkownika, ale nie wiadomo czego bo nie ma tam logo.Witam
Ta akurat pochodzi z instrukcji montażowo-serwisowej Fujitsu. Ale spotkałem się w wielu instrukcjach do urządzeń chłodniczych z podanymi parametrami dokręcenia.
Powiem Wam, że jak kupiłem klucz dynamometryczny to trochę byłem zawiedziony, ponieważ nikt nie umiał mi wytłumaczyć jakich sił używać przy tym kluczu. Dzwoniłem do działów technicznych i tam nie wiedzieli po co mi to, mam robić zgodnie ze sztuką. Więc pytałem tu i tam po kolegach chłodniarzach i dostałem parę fachowych rad.
Sposób pierwszy,,Na kciuk''
-... no co ty nikt dynamometrem nie dokręca połączeń, bierzesz dwa klucze, jednym stabilnie kontrujesz drugim dokręcasz do oporu. Ustawiasz klucze obok siebie i pociskasz jeszcze na kciuk. I musi trzymać.''
Sposób drugi ,,Na 1/2 obrotu''
-...słuchaj ty nie wymyślaj żadnych dynamometryków tylko dociągnij do oporu i jeszcze 1/2 obrotu.
Sposób trzeci ,, Jeszcze troszkie''
-...no pierwszy raz słyszę żeby ktoś pier....ł się z kluczem dynamometrycznym bierzesz dwa klucze byle nie za długie i skręcasz do oporu i jeszcze troszkie.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY