Witam kolegów, poszukuję informacji odnośnie sposobu w jaki się praktycznie wykonuje przegląd okresowy klap przeciwpożarowych TROX. Klapy "moje" są uruchamiane tylko poprzez topik ( żadnego zasilania). Czy ktoś z kolegów ma już takie doświadczenie za sobą? Już pisze o co konkretnie mi chodzi:
- czy taki okresowy przegląd jest prawnie wymagany?
- czy można spowodować zadziałanie klapy ( jej zamknięcie w celu kontroli) bez uszkodzenia topika ( może mają koledzy jakiś opis czy materiały na ten temat? byłbym bardzo wdzięczny!)
- czy element topikowy trzeba również okresowo wymieniać
Dodam tylko jeszcze, że klapy te w istniejącej instalacji mają ok 5 lat i nie były jeszcze sprawdzane. Dostęp do klap jest za pomocą otworu rewizyjnego lub istnieje możliwość demontażu części ciągu kanału wentylacji bezpośrednio przylegającej do klap.
Temat to dla mnie nowy - klient jednak chce, aby sprawę załatwić. Nie ukrywam, że chciałbym sprostać zadaniu, bo temat mnie zainteresował. Nowej wiedzy przecież nigdy za dużo!
Pozdrawiam serdecznie
- czy taki okresowy przegląd jest prawnie wymagany?
- czy można spowodować zadziałanie klapy ( jej zamknięcie w celu kontroli) bez uszkodzenia topika ( może mają koledzy jakiś opis czy materiały na ten temat? byłbym bardzo wdzięczny!)
- czy element topikowy trzeba również okresowo wymieniać
Dodam tylko jeszcze, że klapy te w istniejącej instalacji mają ok 5 lat i nie były jeszcze sprawdzane. Dostęp do klap jest za pomocą otworu rewizyjnego lub istnieje możliwość demontażu części ciągu kanału wentylacji bezpośrednio przylegającej do klap.
Temat to dla mnie nowy - klient jednak chce, aby sprawę załatwić. Nie ukrywam, że chciałbym sprostać zadaniu, bo temat mnie zainteresował. Nowej wiedzy przecież nigdy za dużo!
Pozdrawiam serdecznie
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY