Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czym wiercicie? koronka wiertnicza, a może wiertło przebiciowe?

29 Odpowiedzi, 28190 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

DF

2017-12-23, 22:20:29
Użytkownik
Witam Panów wracając do początku tematu co lepsze, ja używam tego i tego dlatego mogę obiektywnie ocenić.
Wiertnicy na sucho wiercąc z ręki używam na wykończonych i zamieszkałych obiektach średnica 45-65 mm, przy zwykłych kasztanach do 5 kW wystarczy 50 mm, 65 zawsze wygodniej, przy ścianach z kratówki pustaka wchodzi jak w masło, nie kurzy, brak udaru ( obrazki ze ścian nie spadają), otwór z drugiej strony nie jest rozerwany jak przy postrzale ze śrutowy, jak jest jaki żelbet i druty to też daje radę, oczywiście żeby przeciąć drut trochę trzeba poczekać, wiertła 450 mm długości zwykle wystarczy, czasem przedłużka + 300 mm.
Wiertło przebiciowe używam na surowych budowach gdzie jak się wyrwie trochę tynku lub cegły to nikomu nie przeszkadza, udar tak samo, jak są druty w betonie to też trzeba poczekać zanim wiertło rozklepie drut ( wiertnica lepiej sobie radzi z drutem), więcej brudu niż z wiertnicy.
Osobiście wolę pracować wiertnicą bo też mniej wysiłku to kosztuje, wiertnica lżejszą od SDSmaxa i przy wiertnicy nie ma drgań. Robiąc otwór wiertłem trzeba rozbić cały materiał w otworze nie jak w wiertnicy. Nie robi się tego całe dnie ale mogę spokojnie powiedzieć że ręce mniej w du** dostają jak przy udarze.
Koszt regeneracji wiertła koronowego przeliczając na jeden otwór do montażu splita jest niewielki.

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa