Okazało się że była dziurka i czynnik ulatywał.
Po uzupełnieniu problem znikł ale nie było wtedy możliwości dokładnego sprawdzenia, bo w jesieni urządzenie zostało wyłączone przez użytkownika.
Obecnie mam już do obsługi cztery urządzenia tego typu i myślę, że będę kontynuował temat w tym wątku, bo skupili się tutaj ludzie związani z tematem.
Do tamtego chillera wrócę za tydzień ale na już mam problem z innym Tranem tego właśnie typu.
Po uruchomieniu urządzenia po kilkunastu sekundach na wyświetlaczu wyskakuje komunikat o zatrzymaniu alarmem a po ok 2 min pompa wody zostaje zatrzymana.
Kod alarmu to:
Alarm Water Flow
Resetowanie - Automatyczne
Status - Unit Off
Opis - Brak przepływu wody. Reset przez wł/wył urządzenia, gdy pompa jest wyłączona
Parametry ciśnienia pracy pompy OK.
Filtr siatkowy czysty.
Walnąłem wodą przez otwór filtra z obu obwodów czyli przez pompę idzie i przez wymiennik również.
Następnie dopompowałem z powrotem ilość wody do parametrów wskazanych przez montażystów (zapis na rurach obok manometru).
Czujnik jest ciemny (nie palą się żadne diody).
Sprawdziłem połaczenia przewodów od czujnika aż do sterownika. Jest OK.
Podejrzewam uszkodzenie czujnika.
Co o tym sądzicie ?
Gdzie mogę kupić taki czujnik ?
Po uzupełnieniu problem znikł ale nie było wtedy możliwości dokładnego sprawdzenia, bo w jesieni urządzenie zostało wyłączone przez użytkownika.
Obecnie mam już do obsługi cztery urządzenia tego typu i myślę, że będę kontynuował temat w tym wątku, bo skupili się tutaj ludzie związani z tematem.
Do tamtego chillera wrócę za tydzień ale na już mam problem z innym Tranem tego właśnie typu.
Po uruchomieniu urządzenia po kilkunastu sekundach na wyświetlaczu wyskakuje komunikat o zatrzymaniu alarmem a po ok 2 min pompa wody zostaje zatrzymana.
Kod alarmu to:
Alarm Water Flow
Resetowanie - Automatyczne
Status - Unit Off
Opis - Brak przepływu wody. Reset przez wł/wył urządzenia, gdy pompa jest wyłączona
Parametry ciśnienia pracy pompy OK.
Filtr siatkowy czysty.
Walnąłem wodą przez otwór filtra z obu obwodów czyli przez pompę idzie i przez wymiennik również.
Następnie dopompowałem z powrotem ilość wody do parametrów wskazanych przez montażystów (zapis na rurach obok manometru).
Czujnik jest ciemny (nie palą się żadne diody).
Sprawdziłem połaczenia przewodów od czujnika aż do sterownika. Jest OK.
Podejrzewam uszkodzenie czujnika.
Co o tym sądzicie ?
Gdzie mogę kupić taki czujnik ?
Kupuję tylko polskie artykuły w polskich sklepach. Chciałbym też montować tylko polskie urządzenia.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY