Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

SERWIS KLIMATYZACJI - o co tu chodzi???

33 Odpowiedzi, 50565 Wyświetleń

senior

2007-04-09, 18:00:59
Zaawansowany użytkownik
Więc tak, za pogrzebanie przy moim komputerze mogę Ci dać conajwyżej 6 złoty,,, może i pięć... tylko przyjdziesz i z czystymi rączkami poklikasz troszeczkę, co to jest, a powiedz prawdę ile bierzesz????
aby nanieść nową linię okablowania, oraz zrobić przebicie przez ,ścianę z tego co wiem, musisz mieć uprawnienia budowlane( to koszt 800 zł + 400 zł co rok) zwykłe uprawnienia SPE uprawniają Cię do obsługi i konserwacji- jeśli masz budowlane to ok.
pompa do odzysku czynnika 3000 zł( każda firma zajmująca się czynnikami chłodniczymi musi to mieć)
kurs chłodniczy 2500zł( 2 dni)
prowadzisz firmę to płacisz podatek,
informatykiem też jestem:-) jednak w chłodnictwie są inne stawki, jak Ci coś nie pasuje to wyjedź do Irlandii lub Anglii i tam się baw.
z czynnikami chłodniczymi wiąże się ryzyko poparzenia,
często monterzy klimy to są specjaliści również od chłodnictwa stacjonarnego, transportowego , klimy samochodowej jak i również rozległych sieci kimatyzacyjnych( agergaty wody lodowej) a to , że akurat montowali splita to co z tego??
to że często pracują w serwisach 24 h to też nic???
jeśli jesteś dobry, załóz firmę chłodniczą, niech Ci pójdzie 100 kg czynnika z układu na gwarancji w powietrze, dołożysz do tego i będziesz dumny

ps
1) i nie po to jest więcej freonu by go sobie wy************ przy odpowietrzaniu!!!!!!!!
tą wiedzę nasz gratis( nie musisz płacić): by utrzymać odpowiednie ciśnienie pracy klimatyzatora musi być odpowiednia ilość czynnika,klimatyzator jest przygotowany do pracy z maksymalnie długim rurociągiem określonym w instrukcji, jeśli rurociąg jest krótszy, mozesz dokonać odzysku specjalnym urządzeniem,
i nie po to jeździmy na szkolenia by tego nie wiedzieć.
może trochę inaczej( bo już mi dołożyłeś)
2)był u mojego kolegi specjalista od komputerów( problemy z windowsem podobno)
zrobił formatowanie, wgrał pirata i powiedzial, że co jakiś czas się będzie psuło,,, skasował 100zł i poszedł
,czywiście brak gwarancji oraz faktury, usterka po kliku włączeniach komputera się powtórzyła
telefonicznie stwierdziliśmy z nim że to zasilacz, po wymianie wszystko ok.

pozdrawiam wszystkich, jeśli coś nie tak -piszcie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-04-09, 18:44:17 przez senior.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa