Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

SERWIS KLIMATYZACJI - o co tu chodzi???

33 Odpowiedzi, 50554 Wyświetleń

Bartek-Lodz

2007-04-09, 18:57:28
Nowy użytkownik
I właśnie post powyżej to dokładnie to co powiedziałem na wstępie NADFACHOWCY. Ja biorę średnio około 100 PLN za godzinę - brutto. Jakie koszta ano też są, muszę miec oscyloskop, dobry miernik, programatory epromów, oryginalne oprogramowanie (które kosztuje w porównaniu ze sprzętem do chłodnictwa dużoooo więcej), czytniki-ripery dysków twardych, testery pamięci, testery laptopów, płyt głównych, wiertarki, szlifierki, miarki laserowe ( i wiele innych których nie będe wymieniać) szkolenia Microsoftu, szkolenia Intela, AMD, dodatkowo jeżeli się dłubie w bazach dancyh certyfikat dostępu do danych niejawnych wydawany przez ABW plus wiele innych, których nie chce mi się już wymieniać. Do przewiertów takich jak pod klime i wykonywanych nawet w ścianach nośnych pozwoleń budowlanych nie potrzeba - ew. zezwolenie administratora budynku jeżeli urządzenie bądź sieć będzie przebiegać na elewacji budynku a wszególności nad traktem pieszych (chodnikiem). Do podłączania instalacji elektrycznej wystarczy zwykłe pozwolenie na wn ew. nn. Także drogi seniorze informatyk to nie tylko pan, który przyjdzie i posiedzi z czystymi rączkami przy komputerze ale też człowiek, który zaplanuje i wykona sieć LAN, popodłącza wszystko do kupy, skonfiguruje a do tego pomorze jak klient zadzwoni i powie, że czegoś nie wie. Także mogę stwierdzić, że sprzęt firmy świadczącej usługi informatyczne jest wart więcej od sprzętu, który używa serwis chłodnictwa. Ponadto jak się chce być partnerem np. firmy Oracle (bazy dancyh) aby móc w firmach obsługować orpogramowanie pracujące na tychże bazach im też trzeba zapłacić za to, że jest się ich partnerem, też trzeba pojecha na kurs. Też płacimy podatki. A odzyskiwanie dancyh z dysku twardego po przepięciu energetycznym jest o wiele bardziej trudne niż montaż splita a bierzemy za to około 500 zł +/- 30% A hasło "informatykiem też jestem:-) jednak w chłodnictwie są inne stawki, jak Ci coś nie pasuje to wyjedź do Irlandii lub Anglii i tam się baw" to nie jesteś informatykiem tylko kolesiem co poczytał sobie komputer świat i myśli, że wszystko wie - znam takich wielu, tylko, że jak namotają już tak, że jest kaplica to wtedy dzwonią do nas i są potulni jak baranki. Do Irlandi nie mam zamiaru wyjeżdżać bo póki co mam wystarczająco roboty u nas w kraju natomiast jak wy dalej będziecie tak postępować to na wasz rynek wejdzie konkurencja i was pogoni - bo dalej uważam że 1500 zł za montaż splita to złodziejstwo, a wołacie tyle bo nie ma konkurencji.
A wpienia mnie głównie to, że jak na forum ktoś się zapyta o poradę jak zamontować samodzielnei splita to główną odpowiedzia jest trzeba wezwać fachowców. Kiedyś do montażu anten satelitarnych też trzeba było wzywać fachowców i płacić słone pieniążki. Z kumplem zamontowaliśmy sami i u kumpla antena działa po dziś dzień i nie ma problemu (bez fachowców od anten). A na koniec całe systemy klimatyzacyjne ogólnie są przestarzałe technologicznie, a ponieważ ocieplenie klimatu zbliża sie wilekimi krokami to tylko patrzec jak w ciągu kilku lat tęgie głowy wymyślą coś co nie będzie wymagało sprężarek, odczynników, parowników, węży i innych pierdół, zresztą coś takiego już istnieje np. ogniwo Paltiera kwestia rowijania tematu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2007-04-09, 19:00:59 przez Bartek-Lodz.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa