Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z elektroniką w splicie YORK-a

25 Odpowiedzi, 26582 Wyświetleń
Wątek zamknięty 

tomas

2009-05-22, 13:53:56
Nowy użytkownik
Witam wszytskich. Zacznę od tego że urządzenie działa Smile Po krótce opowiem co było. A wiec: po przyjeżdzie odpiełem zasilanie. Sprawdziłem warystor( brak przejścia czyli ok) Zastosowałem się do wskazówki kolegi tommatiz-a i podłączyłem urządzenie na przedłużaczu. Do zasialnia była podpięta tylko płyta.
Wymieniłem przepalony bezpiecznik na płycie 3,15A i włączyłem zasilanie - i... brak zwarcia Smile Kolejno dołączałem do płyty wszystkie elementy ( transformator, wentylator jed. wew. silniczek łopatek ) i za każdym razem włączałem i wyłączałem z prądu. Kiedy miałem już wszystko na płycie przyszedł czas na podłączenie jednostki zewnętrznej.
Sprawdziłem kolejność połączeń i włączyłem do prądu i.... znowu uśmiech na twarzy brak zwarcia i urządzenie działa.
Została mi do podłączenia jedynie kostka czujnika temp. skraplacza i "tajemniczy" przewód koloru żółtego. Podłączyłm do napięcia i ... bach. zwarcie. Jest przyczyna.
Przeanalizowałem całe podłączenie jed. zew. z wew. ze schmatem i doszukałem się blędu w podłączeniu przy jed. zewnętrznej.

Firma która instalowała urządzenie użyła fabrycznego okablowania. Ale że przewody były za krótkie to je przedłużono -YDYp 3x1,5. Przy jed. wewnętrzej poszło im całkiem nieżle troche taśmy i 3 kostki.
Gorzej było na zewnątrz. Kolory niebieski i czarny zostały podłączone do czujki skrapalcza a nasz tajemniczy żółty przewód do przewodu żółto-zielonego.
Monter przy podłączeniu agregatu mylnie zastosował się do praw elektryki i żółto -zielony podłączył do obudowy jako przewód ochronny.
Jak sie okazało nasz tajemniczy żółty przewód powinien zostać podłączony do styku zaworu trój-drogowego (wg. schematu podłączenia) a nie do obudowy jed. zew.
Jak widać rutyna daje o sobie znać. Niby nic nie znaczący przweodzik a tyle zamieszania i hipotez usterki.
Zasilanie okazało sie wpożadku, sprężarka i reszta też. Pompki skroplin nie było.

Z tego miejsca dziękuje bardzo wszytskim za opinie i podpowiedzi na mój jakże zawikłany problem ze splitem YORK-a Smile
Pozdrawiam wszytskich i służe pomocą w przyszłości.

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa