RobertS napisał(a):podłączenie diavii w taki sposób by ECU włączał sprężarkę nie jest z reguły żadną filozofią. Wg mnie takie podłączenie jest o wiele lepsze.Twój post rozbudził u mnie nadzieję, że rozwiążę jakoś ten problem.
Możesz napisać nieco więcej o tym sposobie podłączenia sprężarki?
Tak przy okazji napiszę co nieco jak to jest u mnie rozwiązane. Otóż klima została dorzucona do egzemplarza fabrycznie jej nieposiadającego. Aby włączyć klimę, muszę najpierw wdusić przycisk ze śnieżynką, a następnie uruchomić nawiew. Dopiero wtedy można usłyszeć kliknięcie sprzęgła elektromagnetycznego w sprężarce. Instalacja Diavii w kabinie to w zasadzie wspomniany włącznik i czujnik temperatury wetknięty między żeberka parownika (możliwe, że jest jeszcze czujnik temperatury powietrza w kabinie, ale nie widziałem go na oczy). Przy czujniku parownika znajduje się przekaźnik załączający kompresor (jego cykanie jest równoznaczne z zał. i wył. sprężarki).
Do komory silnika z kabiny wchodzą trzy żyły, z czego jedna "ginie" w pęku kabli idących do ECU. Właśnie ta żyła budzi moje zainteresowanie - do czego służy?
Potem kable idą do czujnika ciśnienia zlokalizowanego między osuszaczem a parownikiem (czujnik łączy się z czterema żyłami). Dalej wiązka idzie do centralki klimy składającej się z przekaźnika i pięciu bezpieczników. Podejrzewam, że dalej wiązka idzie do dwóch wiatraków na chłodnicy (niestety nie widać dokładnie, musiałbym zwalić cały grill). Dodam jeszcze, że fabrycznie mój samochód miał tylko jeden wentylator na chłodnicy
To tyle, ile zdołałem ustalić.
Jak ktoś ma jakikolwiek schemat elektryczny Diavii czy innej firmy to prosiłbym o podesłanie.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY