Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Prośba o schemat elektryczny zestawu Diavia do Citroena Xantii 1.8 16V

11 Odpowiedzi, 16331 Wyświetleń

znaj

2009-06-02, 18:23:01
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):http://www.resmoto.com/a_download/schematy.php
tu masz schematy do xantii moze ci sie przydadza
Serdeczne dzięki za linka, ściągnąłem, wnikliwie przejrzałem i niestety wśród tych schematów nie znalazłem niczego o ECU ani o instalacji elektrycznej klimy. A same schematy pochodzą z angielskiego wydania Haynes Service and Repair Manual, które posiadam. Jednak dziękuję za pomoc. Gdybym nie miał tej książki, byłoby to bardzo cenne źródło informacji.

radekklimat napisał(a):spotkałem się z kilkoma rodzajami sterowania klimą przez ecu:
1. z włącznika klimy przez czujniki lp i hp sygnał idzie do ecu. Ecu natomiast uruchomi klimę gdy nie będzie przeciwwskazań
2. sygnał z włącznika idzie przez czujniki ciśnienia i przez przekaźnik tzw. WOT do sprężarki. ECU gdy uzna to za potrzebne steruje przekjaźnikiem WOT rozłączając sprężarkę
3. Czujniki ciśnienia i włącznik podłączone do ecu lub sterownika klimatronika, a ten steruje elektronicznie wydatkiem sprężarki
4. sprężarka napędzana elektrycznym silnikiem, uruchamiana sterownikiem klimy

Jak widać, sterowanie klimą przez ecu nie powinno być większą filozofią (pominąwszy zaawansowane technicznie systemy w luksusowych autach)
Najlepiej zapytaj o schematy na forum citroena xantii
Dzięki za rozpisanie. Przypadki 1, 2 i 3 wskazują, że każdy ECU niezależnie od tego czy zostaje zamontowany w aucie fabrycznie wyposażonym w klimę czy też nie, ma funkcję sterowania klimatyzacją. W egzemplarzach fabrycznie bez klimy nie ma wiązki od klimy, która by informowała ECU o obecności instalacji klimatyzacji, co skutkuje pracę ecu w trybie bez podbijania cykli silniczka krokowego i modyfikacji mapy wtrysku w czasie pracy kompresora.
Innymi słowy, gdy podłączę moją dokładaną klimę identycznie jak by była podłączona oryginalna - manualna, wówczas ECU "wykryje", że ma na pokładzie klimę i przełączy się w tryb, w którym uwzględnia obciążenie z tytułu pracującego kompresora. Będzie to skutkowało w przypadku załączonego kompresora zwiększeniem dawki wtryskiwanego paliwa - czyli to, o co mi chodzi.
Dodam jeszcze, że byłem na badaniu komputerowym w salonie Citroena. Podczas badania interfejs pokazał prawidłowe odczyty wszystkich modułów elektronicznych (ABS, airbagi) a w przypadku klimy wyświetlił: brak, pomimo tej jednej żyły znikającej w ECU, o której pisałem w poprzednim poście.
Mam jeszcze pytanie, jak działa zawór rozprężny? Czy działa w cyklu on/off, czy z płynną regulacją?
I jeszcze jedno pytanie: czy sprężarka załącza się w momencie, gdy ciśnienie w obiegu (czujniku) niskiego ciśnienia spadnie poniżej wartości progowej, a wyłącza się w momencie przekroczenia wartości progowej przez czujnik wysokiego ciśnienia? Wciąż jest aktualna prośba o schemat jakiejś instalacji elektrycznej, najlepiej od Diavii, ale każdy się przyda.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2011-02-16, 23:40:03 przez znaj.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa