radekklimat napisał(a):http://www.resmoto.com/a_download/schematy.phpSerdeczne dzięki za linka, ściągnąłem, wnikliwie przejrzałem i niestety wśród tych schematów nie znalazłem niczego o ECU ani o instalacji elektrycznej klimy. A same schematy pochodzą z angielskiego wydania Haynes Service and Repair Manual, które posiadam. Jednak dziękuję za pomoc. Gdybym nie miał tej książki, byłoby to bardzo cenne źródło informacji.
tu masz schematy do xantii moze ci sie przydadza
radekklimat napisał(a):spotkałem się z kilkoma rodzajami sterowania klimą przez ecu:Dzięki za rozpisanie. Przypadki 1, 2 i 3 wskazują, że każdy ECU niezależnie od tego czy zostaje zamontowany w aucie fabrycznie wyposażonym w klimę czy też nie, ma funkcję sterowania klimatyzacją. W egzemplarzach fabrycznie bez klimy nie ma wiązki od klimy, która by informowała ECU o obecności instalacji klimatyzacji, co skutkuje pracę ecu w trybie bez podbijania cykli silniczka krokowego i modyfikacji mapy wtrysku w czasie pracy kompresora.
1. z włącznika klimy przez czujniki lp i hp sygnał idzie do ecu. Ecu natomiast uruchomi klimę gdy nie będzie przeciwwskazań
2. sygnał z włącznika idzie przez czujniki ciśnienia i przez przekaźnik tzw. WOT do sprężarki. ECU gdy uzna to za potrzebne steruje przekjaźnikiem WOT rozłączając sprężarkę
3. Czujniki ciśnienia i włącznik podłączone do ecu lub sterownika klimatronika, a ten steruje elektronicznie wydatkiem sprężarki
4. sprężarka napędzana elektrycznym silnikiem, uruchamiana sterownikiem klimy
Jak widać, sterowanie klimą przez ecu nie powinno być większą filozofią (pominąwszy zaawansowane technicznie systemy w luksusowych autach)
Najlepiej zapytaj o schematy na forum citroena xantii
Innymi słowy, gdy podłączę moją dokładaną klimę identycznie jak by była podłączona oryginalna - manualna, wówczas ECU "wykryje", że ma na pokładzie klimę i przełączy się w tryb, w którym uwzględnia obciążenie z tytułu pracującego kompresora. Będzie to skutkowało w przypadku załączonego kompresora zwiększeniem dawki wtryskiwanego paliwa - czyli to, o co mi chodzi.
Dodam jeszcze, że byłem na badaniu komputerowym w salonie Citroena. Podczas badania interfejs pokazał prawidłowe odczyty wszystkich modułów elektronicznych (ABS, airbagi) a w przypadku klimy wyświetlił: brak, pomimo tej jednej żyły znikającej w ECU, o której pisałem w poprzednim poście.
Mam jeszcze pytanie, jak działa zawór rozprężny? Czy działa w cyklu on/off, czy z płynną regulacją?
I jeszcze jedno pytanie: czy sprężarka załącza się w momencie, gdy ciśnienie w obiegu (czujniku) niskiego ciśnienia spadnie poniżej wartości progowej, a wyłącza się w momencie przekroczenia wartości progowej przez czujnik wysokiego ciśnienia? Wciąż jest aktualna prośba o schemat jakiejś instalacji elektrycznej, najlepiej od Diavii, ale każdy się przyda.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY