wogotto napisał(a):witam i jak narazie byl martwy przepis ze ilosc czynnika decydowala o znaczniku na urzadzeniu a przy serwisie lub naprawie nikt nie sprawdzal ilosci ubytku czynnika i jezeli firma obslugujaca urzadzenia wpisala mniejsza ilosc ubytku to wlwsciciel urzadzenia jest zadowolony jak i serwisant ze ma dalej zapewnione przeglady urzadzenia tak wiec kolo sie zamyka.Popieram zrzeszenie jak najbardziej tylko co z tym sie wiaze to niestety puste ustawy i tp. wybacz Awax ale jaki policjant czy i starostwo bedzie w stanie sprawdzic klimatyzacje jak 30 procent pojazdow w Polsce jest po przegladach w stacjach bez uprawnien ,nawet jak sie plyn hamulcowy ulega zawilgoceniu po kilku latach i nikt tego nie sprawdza a co sie z tym wiaze nizsza temperatura wzenia i tu jest problem ustawodawcy jak i inne sluzby kontroli zyja w pieknym socjalistycznym raju a wejdz do pierwszego malego sklepiku z spozywka czy widzisz tam klimatyzacje ktora spelnia odpowiednie parametry,jest to jest i cos tam dmucha ale zaraz jest wylaczana bo i po co ma prad zuzywac ,same lodowki czy chlodnie podobnie,z tego co wiem sanepid moze nalozyc kare raz w roku za brak klimatyzacji w sklepie i to tak smieszna ze przez 5 lat moze placic taka kare i ubolewac smiejac sie ze tak wysoka,jestem za ustawami jak najbardziej ale wez pod uwage jedno ze jezeli urzadzenie zawiera ze 200 kg czynnika r 22 i bedziesz odpowiedzialny z sprawnosc tego urzadzenia i szczeli skraplacz lub inna czesc i wszystko w powietrze to kto bedzie odpowiedzialny za zaistniala sytuacje,wlasciciel,serwisant,czy firma, kto placi kare za srodowisko,kto za straty przy produkcji,i kto pokryje koszty naprawy.Czy nie jest to czasem przelozenie tych wszystkich kosztow na firmy chlodnicze i tak zwana ucieczka od odpowiedzialnosci za uzywanie urzadzen niezgodnych z prawem UE.Pozdrowienia i pogodnej niedzieli.Mam malutką prośbę,przeczytaj projekty Ustaw i obowiązujące Ustawy.Jeżeli czegoś nie Wiesz na pewno to nie wprowadzaj innych w błąd.
Polskie prawo WYKLUCZA !!!!!!!!!!!!!! przenoszenie odpowiedzialności materialnej za kary i za wszelkie niedopełnienie czynności karę płaci OPERATOR tj.WŁAŚCICIEL URZĄDZENIA.
Nawiązujesz często do samochodówki,nie wiedziałem,że tyle obowiązkowych przeglądów technicznych wykonywana jest przez firmy bez uprawnień.Skąd Masz taką wiedzę?czy mają fałszywe pieczątki?
Również nie ma przepisu ,że Sanepid może ukarac raz w roku,co Ty wypisujesz?trzeba informacje upubliczniane czytac ze zrozumieniem.Sanepid fizycznie jest w stanie ŚREDNIO raz w roku skontrolowac każdą firmę.Ma prawo karac wielokrotnie łącznie z zamknięciem sklepu.
Wszystkie te przepisy ,które wchodzą obowiązują we wszystkich Krajach UE i jeżeli nie doprowadzimy do ich stosowania zapłacimy dotkliwe kary i nikogo nie będzie mogło dziwic,że nie otrzymamy dotacji.Właśnie dlatego,że skończył się socjalistyczny raj to nie ma "każdemu po równo",a tylko dla tych którzy coś robią.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY