irroda napisał(a):układ chłodniczy kończy się za centralą, kanały i nawiewniki to już inny temat.Dokładnie tak jak napisałeś.Warto by było aby dotarło to do osób,które zajmują się przygotowaniem projektów przepisów w tym zakresie.
z pompami ciepła to w przypadku posiadania projektu strone grzewczą realizują spece od co, a pompa ciepła i dolne źrudło to chłodniarze, po wcześniejszych konsultacjach oczywiście.
w przypadku budownictwa jednorodzinnego gdzie instalację najlepiej powierzyć jednej firmie, wybrałbym chłodniaży - z co sobie poradzą, w drugą strone bym nie ryzykował
czy ta analogia nie jest zachowana ? inżynier określa zapotrzebowanie na ilość powietrza, chłodu, spręż - a dostarczeniem chłodu i budową układu zajmuje się chłodniaż.
z tymi certyfikatami to mnie nie pocieszyłeś
Co do certyfikatów itp to chyba obecnie jest to postawione "na głowie"Zresztą sam fakt,że to Ministerstwo Środowiska zostało obarczone wprowadzeniem Ustaw dotyczących chłodnictwa to absurdalna pomyłka.Osoby w tym Ministerstwie zmuszone zostały do zajmowania się technicznymi sprawami z tego zakresu co nigdy nie należało do ich specjalizacji.Analogicznie Inspektorzy Ochrony Środowiska nie posiadają takiej wiedzy.Mam tu na myśli czysto techniczne sprawy związane z urządzeniami chłodniczymi,jak rodzaje zabezpieczeń,armatura,dobór urządzeń,parametry pracy układów chłodniczych itp.
Myślę,że to właśnie jest jednym z powodów,że mamy opóżnienia we wprowadzaniu tych przepisów.Dodatkowo chyba brak jest informacji o stanie prac,np. od 4 lipca zaczął obowiązywać m.in. przepis o certyfikacjach ,a brak przepisów wykonawczych co do określenia kto może takie certyfikaty wydawać.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY