Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Inverter a zwykła sprężarka z falownikiem...

27 Odpowiedzi, 50789 Wyświetleń

wit

2009-07-29, 14:12:05
Top użytkownik
łysy45 napisał(a):kolego zgrywasz filozofa pierwszy raz słyszę że napięcie spręzarki rozpoznajemy po kablach p
oj to Ty zgrywasz filozofa -i chyba wypadałoby dwa razy przeczytać... czytałeś moja wypowiedź ? gdzie pisałem, ze napięcie rozpoznaje się po kablach?
przestań przeinaczać wypowiedzi.
po ilości kabli można rozpoznać ilość faz np. a zasilanie prądem stałym to są dwa przewody plus i minus konkretnie.
3 -przewody zasilanie prądem trzyfazowym -albo 400V albo 230V -3 fazy otrzymywane z falownika -albo 230V i tez 3 fazy -ta trzecia nieco kaleka otrzymana z kondensatora. (są i inne metody otrzymywania trzeciej przesuniętej fazy)

co do podanego linka... w dokumentacji REKLAMOWEJ -przeznaczonej dla laików a nie fachowców widywałem już większe bzdury...

sprężarka na prąd stały w klimie -pierwsze słyszę. zwłaszcza Toshiby. A kilka naprawiałem.
i nieważne jak to kto zwał. owszem w pewnym miejscu jest prąd stały -na baterii kondensatorów inwertera. i tylko tam i na płytce sterującej.

a co do zainteresowania co się montuje....
ja nie montuje.... w swoim życiu zamontowałem tylko jedną czy dwie klimy.
za to ładnych parę setek naprawiałem. robię za serwisanta. W firmie gdzie pracuję montują inni -zwłaszcza ci co nie wiedzą czy sprężarka na prąd stały czy zmienny... a ja naprawiam i serwisuję... bo wiem.

i nie istnieją silniki bezszczotkowe na prąd stały. Chyba, że jako część silnika uznasz falownik. falownik może być przykręcony do obudowy silnika i tworzyć z nim jeden zespól -jednak sam silnik bezszczotkowy zawsze jest prądu zmiennego -co najmniej 3 fazy (lub dwie fazy i zero -takie też istnieją -jednak raczej nie sprężarki w klimie)

Jedynie w modelarstwie pokutuje błędna nazwa -"bezszczotkowy silnik prądu stałego" jako podkreślenie zasilania z akumulatora. Jednak silnik jest jak najbardziej zasilany prądem zmiennym poprzez falownik. Wiem, bo robiłem hobbystycznie takie silniki. - prawdopodobnie pierwszy egzemplarz w Polsce ja wykonałem. jednak to zupełnie inna branża.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa