Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Naprawa klimy przez błąd serwisanta - możliwe?

17 Odpowiedzi, 19285 Wyświetleń

KRON

2009-07-30, 08:29:14
Nowy użytkownik
Witam. Jestem tutaj nowy i jak to z takimi bywa mamy pytania. Ja także mam do kolegów fachowców.
Mój problem opiszę po kolei.
Posiadam Sharana 2002 rok 1,9 TDI. Klima była opróżniona i należało ją nabić. Udałem się do warsztatu gdzie już raz z takiej usługi korzystałem.
Usterka klimy nastąpiła po jej nabiciu. Poniżej podaję opis z wydruków.
Ale do rzeczy. Po nabiciu klima nie chłodziła choć kompresor się włączał. Jednak podczas jazdy na włączonej klimie auto traciło na mocy w momentach kiedy ruszała sprężarka. Wróciłem do warsztatu. Omawiam objawy. Decyzja taka: ponoć łapie łożysko na sprężarce. Postanawiam zakupić regenerowaną.
Kupiona.
Wymiana ale wcześniej ściągnięcie czynnika. Demontaż i montaż zakupionej plus nabicie ponowne czynnika. Próba?? Wynik negatywny. Nie działa elektromagnes. Wymiana na kolejną.
Kupiona. Ściąganie czynnika i jak poprzednio demontaż i montaż plus kolejne nabicie czynnika. Efekt? Kompresor działa ale jak twierdzi fachowiec nie działa czyli nie chłodzi.
Płacę za podwójne przełożenie sprężarek i jadę do kolejnego. Efekt?? Po jego zabiegach działa i chłodzi.
Jego opinia? Układ zapaprany olejem. Na pierwszej próbie po podpięciu układu czy sprężarki ciśnienie 30atm? Twierdził że pod takim ciśnieniem można uszkodzić wszystko poprzez przewody, kompresor aż do parownika. W efekcie ściąga czynnik i czyści układ 3 krotnie. W efekcie klima działa i chłodzi jak należy.
W jego opinii fachowcy którzy wymieniali sprężarki po każdym ściągnięciu czynnika powinni oczyścić (osuszyć) układ. W efekcie pozostawała w nim zbyt duża ilość oleju po każdym ściągnięciu i nabiciu, który układ zatkał i powodował niebezpieczne ciśnienie. Stwierdził także ze kompresor który miałem zamontowany w aucie jest sprawny a nie działał właśnie dlatego że oleju podano za dużo.
Poniżej podaję odczyty z trzech nabić klimy i po dwóch wymianach sprężarki.
Może ktoś z was ustali i odpowie czy faktycznie pierwszy fachowiec załatwił mi darmowe zakupy sprężarek i ich wymianę?? Ja się nie znam. Jestem zadowolony że teraz działa ale czy naprawdę musiałem tyle wydać żeby się cieszyć? Czy aby to nie wina złych ilosci oleju czy czynnika?

Wyniki TUTAJ DO WGLĄDU NA MOIM BLOOGU:
http://kron-01.bloog.pl/foto,9104251,gal....html#next

1 - nabicie klimy przed wymianą sprężarki
2 - wynik po wymianie sprężarki pierwszy raz
3 - wynik po drugiej wymianie sprężarki.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa