Właśnie miałem chyba taki problem , Opel Astra 1.4 2004 r. podpiołem do automatu w celu sprawdzenia i uzupelnienia czynnika , odciągnoł 425 g , nastawione do napełnienia było 600 g tyle ile podaje producent , maszyna sama doaje oleju tyle co pobrala podczas pobierania z ukladu czynnika , caly proces przebiegł ok , lecz to co potem zaczelo sie dziać było dziwne , po wlaczeniu silnika i odpaleniu klimatyzacji wentylator skraplacza od razu wlaczal sie na maksymalne obroty , tak samo było podczas jazdy , doszlo do tego ze na postoju wylaczalo sprezarke , a potem wlaczenie klimatyzacji nie powodowalo zalaczenia sprezarki , sprawdzilem cisnienie , na wysoki dochodzilo do 29 , wlaczylem ponownie proces automatycznego napelniania maszyna odciagnela ok15 ml oleju i po ponownym napelnieniu wszytko jest ok . Maszyna do napelniania jest fabrycznie nowa , ja ziolony przyznaje , w procesie automatycznym najpierw nastepuje proces samooczyszczania , nastepnie sciaganie czynnika i oleju , wytwarzanie prozni 30 min (na ile nastawić najlepiej wytwarzanie prozni ?) , kontrola szczelnosci podcisnieniowa , napelnienie oleju (tyle ile pobrala maszyna + wpisana wartosdc do uzupelnienia najczesciej 0 ml) , napelnienie czynnika . Wyglada ze wszystko chodzi ok . Czy na napelnianie ma wplyw temperatura zewnetrzna ? , lub to ze w butli zostalo 3 kg i automat nie byl w stanie napelnic ukladu bez wlaczenia sielnika i klimatyzacji na otwartym zaworze niskiego cisnienia, i silnik jak i skraplacz mocno sie nagrzaly ?? czy jest mozliwe , że pod wpływem temeratury nabiło się za dużo czynnika ? w co wątpie bo podczas pierwszego nabijania maszynka pokazala 555 g , przy drugim odciagnelo 450 , ciekawe skad taka roznica , wiec podczas 2 napelnienia ustawilem 500 g zamiast 600 i wszystko dziala ok , przepraszam za przydlugi wpis , ale tak to jest jak sie cos robi pierwszy raz
..... Urządzenie Muller Bem 6720 które stoi zupełnie nowe i nie używane w firmie mojego brata , wiec przetestowałem wszystkie auta z rodziny ...... , pozostaje jeszcze pytanie o olej ,w maszynie jest PAG czy nie bedzie on kolidował z olejem w klimatyzacjach ? co jesli w aucie jest zupelnie inny olej (wszystkie auta w wieku do 3 latl ub mniej) , trzeba mieć różne oleje do uzupełniania ?czy moze taki olej mozna mieszac z innymy sytetykami ? i jeszcze jedno pytanie o literaturę w której można znaleźć parametry klimatyzacji z aut tzn na jakim cisnieniu pracuje ile i jaki olej , ile czynnika ?
Gorąco pozdrawiam
życząc szronu na jajkach od działającej klimatyzacji .
..... Urządzenie Muller Bem 6720 które stoi zupełnie nowe i nie używane w firmie mojego brata , wiec przetestowałem wszystkie auta z rodziny ...... , pozostaje jeszcze pytanie o olej ,w maszynie jest PAG czy nie bedzie on kolidował z olejem w klimatyzacjach ? co jesli w aucie jest zupelnie inny olej (wszystkie auta w wieku do 3 latl ub mniej) , trzeba mieć różne oleje do uzupełniania ?czy moze taki olej mozna mieszac z innymy sytetykami ? i jeszcze jedno pytanie o literaturę w której można znaleźć parametry klimatyzacji z aut tzn na jakim cisnieniu pracuje ile i jaki olej , ile czynnika ?Gorąco pozdrawiam
życząc szronu na jajkach od działającej klimatyzacji .
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY