Witam kolegów. Na systemie MITSUBISHI VRF 28kW i 8 kasetach mam dziwny objaw. Dodam że są tam dwa systemy VRF i też +8 parowników czyli w sumie 16 kaset. Włączając urządzenie na chłodzenie startuje parownik i po kilku minutach zaczyna świstać delikatnym takim świerszczem. Dodam że zaczynało się to dziać ok pół roku po zamontowaniu ale że w tym pokoju urzędowali informatycy którzy zawsze mieli głośno + dodatkowe komputery, radio + mp3 z kompów tak więc nie brali tego na poważnie że coś tam świszczy. Układ chodzi już ponad 3 lata i informatycy opuścili ten pokój a zajęli go specjaliści od reklamy czy ktoś tam nie ważne. No i że oni cicho pracują bez muzyki wariactw to usłyszeli to owo świszczenie i musiałem podjechać na awarię. Po ok godzinie wsłuchiwania się i próby lokalizacji owego świszczenia doszedłem do wniosku że na 100% nie jest to silnik wentylatora ani łożyska a ni pompka skroplin (fabryczna) a jednak świszczy. No i motyw jest taki że: po wlączeniu pilotem urządzenia włącza się i chodzi powiedzmy ok 3 min i zaczyna gaz dochodzić do urządzenia i zaczyna świszczeć i świszczy na początku intensywnie a potem troszkę cichnie. Zmieniając ustawienie na pilocie z 18" na 30" urządzenie dalej pracuje ale już bez chłodzenia i świszczenie cichnie. Obstawiam zawór rozprężny w urządzeniu który ma albo jakiś feler albo coś innego albo jakiś frendzel z lutu się zrobił i w momwncie jak przepływa gaz przez niego to powstaje to świszczenie. Sprawa jest u dystrybutora MHI który ma podjąć decyzję o wymianie urządzenia na gwarancji ale pytanie do Was czy mieliście kiedyś taki problem?? Pzdr
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Ciekawosta świszcząca....
10 Odpowiedzi, 8706 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY