senior napisał(a):ok napisz w 2 zdaniach więcej czegoś pożytecznego niż ja , to może pozwolę Ci mnie zobaczyćKolega quatrek wyraźnie napisał że chodzi mu o sprawdzenie splita, więc po cholerę piszesz mu o ustawieniu odparowania skoro jest ono nie REGULOWANE w splicie.
W splitach nie występują zawory rozprężne, tylko przeważnie kapilary czasem dodatkowo przy większych mocach acutrony.
A jeśli już nawet, chcesz koniecznie ustawić to odparowanie i to na poziomie 0 stopni to chyba wziołeś pod uwagę czynnik R22 (i idealne warunki odbiorowe), z którym to nie są już sprzedawane urządzenia. Dla przypomnienia, w nowych splitach jest R407C lub R410A a tam są inne temperatury czynnika na odparowaniu.
Mam nadzieję że jak coś ustawiasz już na 0 stopni odparowania to bierzesz pod uwagę temperaturę medium przepływającego przez parownik, co ma tutaj duże znaczenie, oraz jego czystość.
Idąc dalej a propo ustawiania, to odparowanie jest wynikowe i jest zależne od różnych czynników. I NIE ustawiasz maszyny na odpowiednie odparowanie tylko ustawiasz superheating (przegrzanie) co jest NAJISTOTNIEJSZYM parametrem w każdej maszynie chłodniczej i to od tego parametru zależy czy nasz kompresor będzie pracował 1 rok czy lat 20.
kubowy napisał(a):Drake do tej twojej du..., to jest papier toaletowy. A manometr na ssaniu sprężarki mówi nam o temperaturze odparowania czynnika chłodniczego, ale co ja będę cię uczył.Wątpie w to, iż byś mnie nauczył czegokolwiek z dziedziny chłodnictwa.
Kolego quatrek jeśli już chcesz koniecznie wiedzieć czy masz dobry stan ilości czynnika chłodniczego w układzie to najprostrzą metodą jest:
Na skraplaczu czyli jednostce zewnętrznej masz tabliczkę znamionową jest tam napisane ile i jakiego czynnika powinno być do tego dodajesz odpowiednio na każdy metr instalacji powyżej 5 mb odpowiednią jego ilość w zależności jaki jest użyty. Czyli maszyna do odzysku, wyciągasz wszystko robisz próżnię, ładujesz wcześniej wyliczony stan w postaci płynu i po zawodach.
Sprawę odparowania olej, koledzy wiedzą że gdzieś dzwoni ale nie wiedzą, w którym kościele.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY