barbie napisał(a):w przepisach-kup sobie parę książek .troszkę książek mam... i chyba to jakiś nowy wymóg... stosunkowo niedawno -niecały rok temu odnawiałem uprawnienia SEP... i jakoś nie przypominam sobie, żeby była mowa o konkretnie 10mm2... cóż mam sklerozę ;(
poniżej wklejam... znalezione na szybko w necie... ( w książkach dłużnej się szuka... ponadto większość książek "elektrycznych" mam w pracy a nie w domu)
"
3.PRZEWODY OCHRONNE I POŁĄCZEŃ WYRÓWNAWCZYCH K1)
Przekroje przewodów ochronnych
Wg PN-IEC 60364-5-54:1999 przekrój przewodu ochronnego nie powinien być mniejszy niż odpowiednia wartość podana w tablicy 54F.
Jeżeli wyznaczona z tej tablicy wartość przekroju nie jest wartością znormalizowaną, należy zastosować przewód o przekroju zaokrąglonym w górę do najbliższego przekroju znormalizowanego.
TABLICA 54F
Przekrój przewodów fazowych instalacji SL (mm2)
Minimalny przekrój odpowiadającego przewodu ochronnego SPE (mm2)
S < 16
S
16 < S < 35
16
S > 35
S/2
Wartości podane w tablicy 54F są obowiązujące dla przewodów ochronnych, wykonanych z takiego samego materiału, co przewody fazowe. W innych przypadkach przekrój przewodu ochronnego powinien być tak, dobrany, aby jego konduktancja nie była mniejsza niż konduktancja przewodu spełniającego wymagania określone w tablicy 54F.
Przekrój każdego przewodu ochronnego nie będącego częścią wspólnego układu przewodów lub jego osłona nie powinien być w żadnym przypadku mniejszy niż:
2,5 mm2 w przypadku stosowania ochrony przed mechanicznymi uszkodzeniami,
4 mm2 w przypadku niestosowania ochrony przed mechanicznymi uszkodzeniami.
Połączenia przewodów ochronnych powinny być dostępne w celu przeprowadzania kontroli i badań; nie dotyczy to połączeń niedostępnych lub połączeń w obudowie nierozbieralnej.
W przewodach ochronnych nie należy umieszczać żadnej aparatury łączeniowej, można natomiast, w celu przeprowadzenia badań, przewidzieć połączenia, które można rozłączać jedynie z zastosowaniem narzędzi.
W przewodach ochronnych nie należy instalować cewek urządzeń kontrolnych, w przypadku stosowania elektrycznej kontroli ciągłości uziemienia. "
inne źródło...
" Przekrój PE wegług norm UE
1. Przekrój nie mniejszy niż przewody fazowe ( w zakresie przekrojów do 16mm2 Cu)
2. Jeżeli przewód nie jest żyłą przewodu doprowadzającego napięcie to przekrój minimum 2,5mm2 - gdy jest w ochronie (np rurce) i minimum 4mm2 gdy idzie bez dodatkowej osłony.
Jeżeli rozmawiamy o przewodzie wewnątrz rozdzielnicy to drugi warunek nie musi być spełniony. "
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY