Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak wymontowac zawieszenie z hermetyka Maneurop NTZ 048

14 Odpowiedzi, 16147 Wyświetleń

wit

2009-12-24, 20:28:36
Top użytkownik
raczej prędzej by blokowało zawór rozprężny... a wilgoci nie powinno mieć - sprężarka nowa montowana w lecie -pusta instalacja dłuuugo próżniowana (próżnia dwukrotnie łamana azotem) ... wymieniony przewymiarowany filtr i napełniona świeżym czynnikiem... tam po prostu musiało być sucho.
zresztą sprężarka odstała kilkanaście godzin w cieple na stole warsztatowym więc jeśli lód na zaworach to powinien odpuścić.

A dowiedziałem się jeszcze jednej "ciekawostki" spory skraplacz dwuwentalatorowy -oba wentylatory startujące razem ze sprężarką -właściciel miał na zimę przed mrozami odłączać bezpiecznikiem jeden wiatrak.... był nadgorliwy i odłączył oba wiatraki -może presosatat zamarzł i wywaliło ciśnienie -ale zawór upustowy bezpieczeństwa wewnątrz sprężarki trzyma (odpaliłem maszynę z przeciętą obudową).

nadal nie wiem jak odpiąć tą trzecią sprężynę zawieszenia...
małych xk nie miałem przyjemności rozcinać.
rozmontowywałem jakieś większe xk -ale z tego co pamiętam tam nakrętki na wszystkich sprężynach były dostępne.

tu w maneurop mam brzydkie wrażenie, że fabrycznie wszystko było najpierw poskręcane a dopiero później zawiesia zgrzane z garnkiem obudowy... i że zrobił się węzeł gordyjski.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa