Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak wymontowac zawieszenie z hermetyka Maneurop NTZ 048

14 Odpowiedzi, 14961 Wyświetleń

wit

2009-12-24, 20:28:36
Top użytkownik
raczej prędzej by blokowało zawór rozprężny... a wilgoci nie powinno mieć - sprężarka nowa montowana w lecie -pusta instalacja dłuuugo próżniowana (próżnia dwukrotnie łamana azotem) ... wymieniony przewymiarowany filtr i napełniona świeżym czynnikiem... tam po prostu musiało być sucho.
zresztą sprężarka odstała kilkanaście godzin w cieple na stole warsztatowym więc jeśli lód na zaworach to powinien odpuścić.

A dowiedziałem się jeszcze jednej "ciekawostki" spory skraplacz dwuwentalatorowy -oba wentylatory startujące razem ze sprężarką -właściciel miał na zimę przed mrozami odłączać bezpiecznikiem jeden wiatrak.... był nadgorliwy i odłączył oba wiatraki -może presosatat zamarzł i wywaliło ciśnienie -ale zawór upustowy bezpieczeństwa wewnątrz sprężarki trzyma (odpaliłem maszynę z przeciętą obudową).

nadal nie wiem jak odpiąć tą trzecią sprężynę zawieszenia...
małych xk nie miałem przyjemności rozcinać.
rozmontowywałem jakieś większe xk -ale z tego co pamiętam tam nakrętki na wszystkich sprężynach były dostępne.

tu w maneurop mam brzydkie wrażenie, że fabrycznie wszystko było najpierw poskręcane a dopiero później zawiesia zgrzane z garnkiem obudowy... i że zrobił się węzeł gordyjski.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa