barbie napisał(a):jak były ostatnie mrozy testowałem dwa moje klimatyzatory przez 8 godzin-grzały całkiem przyzwoicie przy -18 stopniach .z powietrza zimnego równierz można pobierać ciepło .owszem można... tyle, że wtedy nie masz na 1kw pobranego prądu 4 czy 5 kilowatów ciepełka a tylko około dwóch kW ciepła -a to już drogo wychodzi. i słabo grzeje ...
i dodatkowo większość klimatyzatorów które umożliwiają grzanie przy tak niskich temp. zewnętrznych -posiłkuje się dodatkowymi grzałkami... więc to bardziej farelki z dodatkiem kilmy niż prawdziwe pompy ciepła... pompami są do -5 czy -8 a potem włączają grzałki...
i mało modeli w ogóle umożliwia grzanie jeśli na dworze jest poniżej -5, jeszcze mniej jeśli jest -15...
Klima z funkcją grzania (pompy ciepła) to z założenia ogrzewanie dodatkowe na okresy przejściowe. Poza nim zazwyczaj jest jakiś piec itp.
A pompa ciepła -z założenia jest samodzielnym głównym źródłem ciepła -i powinna ekonomicznie grzać przy nawet dużych mrozach. I to grzać porządnie a nie dogrzewać.
i jeszcze -klima grzeje bezpośrednio czynnikiem -tłoczonym do jednostki wewnętrznej. A pompa ciepła zazwyczaj poprzez wodę jako czynnik pośredni. Daje to dodatkową różnicę około 10 stopni... więc powietrzna pompa ciepłą przy -15 ma troszkę podobnie jak klima przy -25... więc ma trudno. A glikolowa ciągnąć ciepełko z gruntu ma komfort -ma łatwo... zasysa glikol zazwyczaj powyżej zera...
Witek.
PS. -jaką wydajność mają te klimatyzatory ? bo zazwyczaj wydajność grzewcza klimy jest zbliżona do wydajności chłodniczej... a ta bywa dość duża w stosunku do wielkości pomieszczeń. W zimie przy normalnych warunkach (małych przymrozkach) jest spory zapas wydajności grzewczej klimy.... i nawet jeśli to spadnie na ułamek to często jeszcze starcza... pompy ciepła nie mają aż takiego zapasu -bo byłyby zbyt drogie.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY