wit napisał(a):niestety bezpiecznik C10 ani C16 nie ma najmniejszej szansy wytrzymać przy starcie sprężarki... zwłaszcza pod obciążeniem. ani przy starcie wentylatora o sporej masie śmigła. w zasadzie typowo i prawidłowo -bezpieczniki 3x większe niż prąd nominalny.Ja stosowałem niższe zapezpieczenia niż piszesz, tzn na prąd np 8A bezpiecznik C10A i chodziło, a np na prąd 20A C25A. Czasami zdarzało się że jeden egzemplarz C10A wyłączał, a następny C10A trzymał na rozruchu. Wiadoma jest krotność prądu wyłączającego przy char. C : 5-10x prądu znamionowego w czasie 0,4s. I dobieram tak aby się mieścić w czasie rozruchu i prądzie. Fakt, że sprężarek o prądzie większym od 30A to raczej nie podłączałem. A chodzi mi tu właściwie o klimatyzatory, a nie inne układy sprężarkowe (chłodnicze itp...), gdzie w zasadzie nie było termików.
za to dość szybkie. prądy zwarciowe są dużo większe -i bezpiecznik ma wtedy błyskawicznie wyłączyć. Termik wyłącza przy dużo niższych prądach -przeciążeniowych -ale czeka kilkanaście -kilkadziesiąt sekund -silnik zdąży wyjść z rozruchu.
Zgadzam się z Tobą, że termik ma tu zdecydowaną przewagę nad przeciążeniem i powinien być w układach zabezpieczających. Wtedy możesz zastosować szybszy bezpiecznik ale o większym prądzie.
Pozdrawiam.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY