Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompa ciepła woda-woda

25 Odpowiedzi, 58526 Wyświetleń

HVAC

2009-12-30, 16:50:43
Użytkownik
osobiście zainstalowałem w tym roku eksperymentalnie powietrzną pompę ciepła Hitachi DC inverter, dom 200m + 100% podłogówka z analizy podlicznika tylko pompy wychodzi, że w przypadku temperatur powyżej +5/7 miesięczne koszty pracy to poziom między 100-200 zł, w przypadku treperatur na poziomie -18C za było ostatnio dobowy pobór to ok. 85 kWh.
myślę, że jeżeli realny koszt pracy pompy ciepła oscylował by na poziomie ok. 2500-3000 zł to będzie ok.

marudzicie, że pompa ciepła traci wydajność przy -20, a ja się pytam ile było w tym roku dni z tą temperaturą? może z 10, a ile czasu już ogrzewacie budy - od października? czyli 90, więc w czym problem.
jaka temperatura panuje w gruncie?
jak często temperatura powietrza jest wyższa niż temperatura gruntu, a trzeba ogrzewać? czyli PC P-W jest efektywniejsza?
a co z migracją wilgoci w glebie z kolektorem poziomym, czy ktoś sprawdzał co się dzieje po kilku latach w glebie?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa