osobiście zainstalowałem w tym roku eksperymentalnie powietrzną pompę ciepła Hitachi DC inverter, dom 200m + 100% podłogówka z analizy podlicznika tylko pompy wychodzi, że w przypadku temperatur powyżej +5/7 miesięczne koszty pracy to poziom między 100-200 zł, w przypadku treperatur na poziomie -18C za było ostatnio dobowy pobór to ok. 85 kWh.
myślę, że jeżeli realny koszt pracy pompy ciepła oscylował by na poziomie ok. 2500-3000 zł to będzie ok.
marudzicie, że pompa ciepła traci wydajność przy -20, a ja się pytam ile było w tym roku dni z tą temperaturą? może z 10, a ile czasu już ogrzewacie budy - od października? czyli 90, więc w czym problem.
jaka temperatura panuje w gruncie?
jak często temperatura powietrza jest wyższa niż temperatura gruntu, a trzeba ogrzewać? czyli PC P-W jest efektywniejsza?
a co z migracją wilgoci w glebie z kolektorem poziomym, czy ktoś sprawdzał co się dzieje po kilku latach w glebie?
myślę, że jeżeli realny koszt pracy pompy ciepła oscylował by na poziomie ok. 2500-3000 zł to będzie ok.
marudzicie, że pompa ciepła traci wydajność przy -20, a ja się pytam ile było w tym roku dni z tą temperaturą? może z 10, a ile czasu już ogrzewacie budy - od października? czyli 90, więc w czym problem.
jaka temperatura panuje w gruncie?
jak często temperatura powietrza jest wyższa niż temperatura gruntu, a trzeba ogrzewać? czyli PC P-W jest efektywniejsza?
a co z migracją wilgoci w glebie z kolektorem poziomym, czy ktoś sprawdzał co się dzieje po kilku latach w glebie?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY